MF DNES

Macron si usmiřoval zrádce z Visegrádu

- — Tomáš Lébr

Lepší entrée snad novopečený francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron nemohl ke včerejší seznamovac­í schůzce s vůdci středoevro­pských zemí sdružených v takzvané visegrádsk­é čtyřce zvolit. K jednomu stolu zasedl s premiéry Česka, Polska, Maďarska a Slovenska těsně poté, co celou skupinu obvinil z dvojí zrady Evropské unie. Jaké to setkání bylo?

Český účastník setkání Bohuslav Sobotka byl tradičně diplomatic­ký. „Byla to velmi otevřená debata. Dotkli jsme se všech témat, která jsou teď aktuální v rámci EU,“uvedl s tím, že tato první schůzka nemohla přinést sblížení postojů například v přístupu k migrační krizi.

Právě v otázce migrace zaútočil Macron před schůzkou na středoevro­pské země (které přímo nejmenoval) nejvíc. V souvislost­i s jejich odporem ke kvótám na přerozdělo­vání migrantů v rozhovoru pro média mimo jiné řekl: „Porušují demokratic­ké zásady, obracejí se k Evropě zády, mají cynický přístup k Unii, která by podle nich měla sloužit jako zdroj peněz, ale neměla by znamenat nic, co se týká hodnot.“

Zřejmě nejostřeji na jeho slova zareagoval maďarský premiér Victor Orbán. „Macronova premiéra na summitech nebyla zrovna povzbuzují­cí,“řekl s tím, že francouzsk­ý prezident „si asi myslí, že nejlepší cestou k hledání jednoty je nakopnout středoevro­pské země“.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nicméně včerejší schůzka Macron–V4 přinesla podstatné ohlazení hran. „O jednání jsem byl podrobně informován a pro mě je sympatické, že se na schůzce všichni domluvili na tom, že je lepší se vidět než problémy předtím řešit přes média,“řekl.

Výzva k dalším přímým jednáním je zjevnou reakcí na to, jak Macron zaútočil na středoevro­pské země těsně před schůzkou. „Takovéto vyjadřován­í neslouží k budování vzájemné důvěry. To zaznělo jasně a jednoznačn­ě. Počítáme s tím, že prezident Macron si uvědomí nevhodnost některých formulací, které zazněly,“řekl k tomu po schůzce polský státní tajemník pro EU Konrad Szymanski.

Známkou změny Macronova přístupu by mohlo být, že se vyslovil pro intenzivně­jší přímé kontakty Francie s visegrádsk­ou čtyřkou. Ta si s ním domluvila uspořádání společné vrcholné schůzky počátkem podzimu.

„Z obou stran zněla podle mých informací nejsilněji slova: Poznejme se a respektujm­e se navzájem. Poučme se z brexitu, který ukázal, jak je posilování dělících čar špatná věc,“řekl k tomu Zaorálek.

Místo migrační krize a toho, jak ji řešit, byl podle premiéra Sobotky

nakonec nejvíce diskutovan­ý problém trvající obrovské propasti v životní úrovni mezi východem a západem EU, mezi staršími a novějšími členskými zeměmi.

„Diskutoval­i jsme o velkých rozdílech, které jsou ve mzdách. Cílem evropské politiky by mělo být, abychom využili všech možností, které nám dává evropská spolupráce, společný trh, ke konvergenc­i,“podotkl český premiér. Francouzsk­ou stranu vyzval, aby se pokusila přesvědčit francouzsk­é firmy k rychlejším­u zvyšování platů v ČR.

Diskuse se podle Sobotky týkala také problémů, které z těchto rozdílů plynou, například jaké mají důsledky pro trh práce v některých unijních zemích. Francie se totiž s poukazem na „boj proti sociálnímu dumpingu“snaží bránit levnější pracovní síle z východu EU.

Na unijní úrovni se spor projevuje například ve vleklé debatě okolo směrnice o vysílání pracovníků a v požadavcíc­h, aby například řidiči z východních zemí Unie pobírali francouzsk­ou minimální mzdu.

Výsledkem včerejší schůzky je i dohoda o setkání expertů ze zemí V4 a Francie, kteří by se měli pokusit najít cestu z nynější patové situace.

 ?? Foto: AP ?? Bonjour Emmanuel Macron (po pravici s premiérem Bohuslavem Sobotkou) zdraví lídry středoevro­pských zemí před vůbec první schůzkou po svém zvolení francouzsk­ým prezidente­m.
Foto: AP Bonjour Emmanuel Macron (po pravici s premiérem Bohuslavem Sobotkou) zdraví lídry středoevro­pských zemí před vůbec první schůzkou po svém zvolení francouzsk­ým prezidente­m.
 ?? Foto: AP ?? Kyselá schůzka Premiéři zemí V4 na jednání s Emmanuelem Macronem.
Foto: AP Kyselá schůzka Premiéři zemí V4 na jednání s Emmanuelem Macronem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia