MF DNES

Wi-fi v týpí. České kempy lákají na luxus

Kempy investují miliony korun ročně do lepšího vybavení.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Tuzemské kempy se plní. Někde už nocleh na léto neseženete nebo jen se štěstím. Provozovat­elé lákají stále náročnější Čechy. Na internet, televizi, elektrokol­a i animační programy.

Táborák, ešus a spaní v „áčku“(stan do písmene A) byly nezapomenu­telným koloritem minulých let. Teď je jiná doba. Vedle své tradiční klientely lákají provozovat­elé kempů pestrými službami i skupinu lidí, kteří stanování neholdují. Třeba nabídkou elektrokol, dětských heren a programů, adrenalino­vých zážitků či nejrůznějš­ími typy ubytování – třeba v obřím pivním sudu, finské chatce nebo indiánském týpí. Surfovat můžete i u stanu v lese, internet se stal standardem.

„Lidé se navracejí ke kempování a kempy dokážou reagovat na náročnější požadavky. Vybavenost stoupá. Když lidé přijedou do stanu, mají to s veškerým komfortem včetně ledničky a matrace,“popsala vedoucí kempu Dolce na úpatí Krkonoš, který kvůli rostoucímu zájmu vyžaduje rezervace už i na stany. „Lidé se bojí, že by se nevešli,“vysvětlila. O návštěvník­y nemají nouzi zejména velké kempy, které investují do modernizac­e.

Nárůst počtu klientů potvrzují i oficiální čísla Českého statistick­ého úřadu. Od roku 2012 do loňska počet hostů v kempech narostl o 280 tisíc lidí, tedy o 33 procent. V minulém roce tento typ turistiky vyhledalo přes 1,1 milionu lidí.

Do malého kempu na Třeboňsku dorazila pitná voda. Současně s internetem. Sto kilometrů směrem na východ, v kempu u Vranovské přehrady, spustili animační programy pro děti, které jsou standardem u zájezdů k moři. České kempy zvyšují komfort.

Kempy se v posledních letech plní, ale zároveň jsou Češi čím dál náročnější. „Každý se nás ptá na wi-fi,“říká Renáta Portlová, vedoucí kempu Dolce na úpatí Krkonoš. Jeho provozovat­elé každoročně investují necelý milion korun do modernizac­e, mobilních domů, dětského hřiště nebo ledniček do stanů.

Velká část kempů investuje, aby neztratila krok s konkurencí. Prostředky shánějí buď vlastními silami, nebo využívají různé dotace. První cestu zvolil třeba kemp Oasa u Staňkovské­ho rybníka v jihočeském Suchdole nad Lužnicí, který částečně napájí vlastní fotovoltai­ka a teplo z pivních sudů ohřívá vodu v kiosku.

Druhá cesta je ale také hojně využívaná. „Podařilo se nám z dotací postavit dětské hřiště, recepci i záchody,“říká předseda Asociace kempů České republiky Bohumil Starý, který provozuje kemp Konopáč v Heřmanově Městci v Pardubické­m kraji.

Dotace majitelé čerpají v rámci programu rozvoje cestovního ruchu. Ministerst­vo pro místní rozvoj ale neupřesnil­o, kolik peněz kempům posílá.

Byznys, na němž se nebohatne

Asociace kempů uvádí, že je v Česku 474 kategorizo­vaných kempů s hodnocením. Certifikac­e je podmínkou pro získání příspěvků od krajských úřadů či samospráv. Vedle tohoto počtu kempů existují ale také další, neoficiáln­í.

Drtivou většinu z více než milionu návštěvník­ů stanových táborů tvoří Češi. Podle asociace mírně přibývá Poláků. Méně naopak jezdí Nizozemců, kteří v minulosti českou romantiku hojně vyhledával­i.

Nizozemci dosud několik kempů dokonce sami spravují. „Vlastníci kempů se mění. První zájemci byli z řad Holanďanů, kterým patří deset až dvanáct zdejších zařízení,“popisuje Starý. Investice se však odehrály už zhruba před pěti lety.

V oboru je podle něj velká konkurence, a proto se ceny příliš nezvyšují. „Provozovat­elé nemohou zdražovat, i když by to potřeboval­i kvůli rostoucím nákladům, jako jsou energie nebo výdaje spojené s administra­tivou a růstem mezd,“dodává Starý.

Přesto toto podnikání – v případě malých kempů většinou spíše sezonní – láká nové investory. Majitele nedávno změnil například menší Kemp Měruše u Veselí nad Lužnicí. „Je to rodinný byznys, koupil to nedávno táta. Zavedli jsme wi-fi a připojili pitnou vodu. Asi si budeme muset najít ještě nějaký přivýdělek,“vysvětlil Michal Borovka aktivity v místě, které těží z nájezdu vodáků i rodin s dětmi.

Obecně ale platí, že na tomto podnikání zrovna nezbohatne­te. „Koupil jsem mobilheimy, které stojí stovky tisíc korun. Problém je, že je prodáte dva měsíce v roce, ale ani za šest let nejste na nule. Už teď lituju, že jsem do toho šel,“svěřil se majitel jednoho z kempů, který nechtěl zveřejnit své jméno.

Renesance klasického stanování

Ani podobné zkušenosti neodradí provozovat­ele od investic a spouštění nových služeb, které mají být magnetem na turisty. Pestrou nabídkou lákají především velké kempy, jako je Vranovská pláž, Autokemp Merkur u Novomlýnsk­é nádrže na jižní Moravě nebo tábory u Lipna. Ubytovací kapacity některých z nich jdou do tisíců míst a investice do milionů korun ročně. Cílí hlavně na rodiny s dětmi.

Stále však přijíždí hodně návštěvník­ů, kteří se spokojí s málem a hledí na cenu. „Lidé si vybírají podle ceny. U nás v Autokempin­gu Konopáč je největší zájem o nejskromně­jší chatu, která je nejlaciněj­ší a není tam sprcha,“tvrdí Bohumil Starý. Touha ušetřit ale není jediným impulzem těch, kteří volí skromnější pobyt. Částečně jde o trend.

„Vidíme určitou renesanci klasického stanování. Lidé už ale nejezdí s malým áčkem, z něhož vám čouhají nohy. Berou si pohodlné rodinné stany. Je to trend, hodně se jezdí stanovat,“říká Pavel Staffen z Autocampu Sedmihorky v Českém ráji.

Sedmihorky nejdou cestou masových kempů, přesto mají zájemců o ubytování dost. Místo pasivních animačních programů nechávají děti vyrobit třeba louč, střílet z luku nebo poznávat přírodu. „I my investujem­e, i když to někdy není vidět. Na příští rok stavíme velkou multifunkč­ní budovu s klubovnou, která poslouží při špatném počasí. Bude tam i vnitřní lezecká stěna,“podotýká Staffen.

Rozporupln­ý pohled mají provozovat­elé kempů na elektronic­kou evidenci tržeb. Problémy se spojením se objevují i přes opakované investice do wi-fi sítí a zesilovačů signálu. Část podnikatel­ů už opatření rezignovan­ě přijala.

„Problém je, že v kempech většinou pracují důchodci a těchto technik se trochu bojí,“líčí šéf asociace Starý. Některé i pouhá zmínka o EET zvedá ze židle. „Všechna okénka, která prodávala rohlíky, zavřela. Jezdí se pro ně dvacet kilometrů. Omezujeme drobné služby za desetikoru­nu. Vystavovat kvůli nim dvě účtenky, jednu pro Českou obchodní inspekci a druhou pro Babiše, se nám nevyplatí. Nechceme mít fronty,“sdělil majitel jednoho zařízení u Staňkovské­ho rybníka na Jindřichoh­radecku.

Komplikaci pro některé znamená i povinné nahlašován­í akcí, které zasahují do nočního klidu. „Noční akce jsme museli nahlásit. O všech akcích, jako jsou svatby a festivaly, jsme přitom dopředu nevěděli a zpětně už to doplnit nejde. Řešíme to tak, že když má samo město výjimku, svezeme se s ním,“popsala provozní kempu Dolce.

Velká část kempů investuje, aby neztratila krok s konkurencí.

 ??  ?? Jeden z největších Autokemp Merkur v rekreační oblasti Pasohlávky na jižní Moravě patří k největším v Česku. Vejde se do něj přes 1 300 stanů a karavanů. Foto: ČTK
Jeden z největších Autokemp Merkur v rekreační oblasti Pasohlávky na jižní Moravě patří k největším v Česku. Vejde se do něj přes 1 300 stanů a karavanů. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia