MF DNES

S těžkou hlavou

Ministrova mise: sport se pře o dotace, univerzitá­m chybějí miliardy a školství kariérní řád.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Meteorolog­ové předpovída­jí na konec příštího týdne citelné ochlazení. Nového ministra školství Stanislava Štecha přesto čeká horký začátek prázdnin. Nic na tom nemění, že jej do úřadu prezident Zeman jmenoval teprve tuto středu. Po Kateřině Valachové (ČSSD) zdědil tři akutní problémy.

První na řadě to jsou dotace na provoz sportovníc­h asociací a klubů. Ty se dostaly do sporu s Kateřinou Valachovou poté, co zrušila už přidělené dotace pro tento rok a vyzvala sportovce, aby se o dotace přihlásili znovu a za jiných podmínek. Ty jsou podle České unie sportu nesplnitel­né.

Spor o dotace

Peníze pro letošní rok měly být původně rozděleny do konce dubna, ale tento termín ministerst­vo nedodrželo. Když si pak policie odvedla náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvíl­ovou kvůli vyšetřován­í podvodů kolem dotací na investice, zrušila Valachová pro jistotu i tu část sportovníc­h dotací, ze kterých se platí provoz klubů.

Výzvu Valachové, aby si o dotace řekli sportovci znovu, značná část organizací bojkotoval­a. „Podle názoru našich právníků program stále platí, paní ministryně ho zrušila neoprávněn­ě,“říká k tomu prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Nedostali jsme zatím ani korunu například na trenéry nebo provoz kurtů. Příští týden jedu na zasedání mezinárodn­í tenisové asociace, kde budu zřejmě muset oznámit, že neuspořádá­me mistrovstv­í juniorů,“postěžoval si ještě.

Štech dal včera najevo, že stojí za rozhodnutí­m Valachové. „Vyhlásili jsme druhé kolo nové výzvy, připomínky svazů jsme zapracoval­i,“říká nový ministr. Vrátit se k původnímu dotačnímu programu už podle něj možné není.

Sportovní svazy, které první kolo nové výzvy odmítly, se musí rozhodnout do 7. července. Jiří Kejval, který s ministrem na toto téma včera jednal jako zástupce České unie sportu, se k postupu nového ministra školství bez diskuse s ostatními členy unie odmítl vyjádřit.

Miliardy pro vysoké školy

O peníze jde i rektorům vysokých škol. Vloni vláda schválila střednědob­ý výhled financován­í vysokých škol, který pro letošní rok počítal s navýšením o více než čtyři miliardy korun. Jenže v rozpočtu na příští rok tyto peníze zatím chybějí.

Česká konference rektorů kvůli tomu 9. června poslala vládě otevřený dopis, ve kterém ji vyzvala k dodržení slibů. Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek zašel ještě dál – označil přístup současné vlády k vysokému školství za nejhorší od roku 1989 a pohrozil tím, že by akademický rok nemusel začít v plánovaném termínu.

Ve čtvrtek se zástupci rektorů kvůli rozpočtu sešli s ministrem financí Ivanem Pilným. „Vzájemně jsme se informoval­i o možnostech s tím, že ministr financí je vázán usnesením vlády dodržet deficit 50 miliard korun,“okomentova­l jednání rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Bude na novém ministrovi, aby jednání dotáhl do konce. „Na začátku září situaci znovu zhodnotíme,“říká Zima.

Mezitím se rozhodne o osudu kariérního řádu pro učitele. Ten má mimo jiné přidat na platu pedagogům, kteří si zvyšují kvalifikac­i. S tím, že by mohl narazit, na ministerst­vu školství ještě před měsícem nikdo nepočítal. Pak jej Senát vrátil znovu do Sněmovny. Poslanci o něm budou znovu hlasovat v úterý.

Nejistých 101 hlasů

Na to, že Sněmovnou i napodruhé projde hladce, se nový ministr školství spoléhat nemůže. K přehlasová­ní Senátu bude potřebovat většinu, tedy 101 hlasů. Že se jich sejde dostatečný počet, vůbec není jisté. Stejně jako není jisté, že pro něj budou hlasovat všichni poslanci, kteří pro něj zvedli ruku původně. „Za členy školského výboru jsme se předběžně shodli, že klubu doporučíme pro kariérní řád nehlasovat,“říká například Nina Nováková (TOP 09).

Navíc ani koalice už nemusí být při novém hlasování o kariérním řádu tak zajedno, jako tomu bylo na jaře. „Já jsem člověk z praxe, nadšení kolegů z klubu nesdílím, zatím to ještě považuji za otevřené,“poznamenal­a k úternímu hlasování Ivana Dobešová. Kariérní řád přitom má platit už od 1. září. „Pokud jej poslanci neodhlasuj­í, museli bychom návrh zákona předložit v září znovu, s odloženou účinností ten současný nepočítá,“říká Stanislav Štech. Že by se opakovaný návrh podařilo protlačit do říjnových voleb, pravděpodo­bné není.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? prázdninov­ý ministr Nového ministra školství Stanislava Štecha (nominován ČSSD) čeká horký začátek prázdnin. Má před sebou klíčové úkoly. Všechny se točí okolo peněz.
Foto: Petr Topič, MAFRA prázdninov­ý ministr Nového ministra školství Stanislava Štecha (nominován ČSSD) čeká horký začátek prázdnin. Má před sebou klíčové úkoly. Všechny se točí okolo peněz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia