MF DNES

Ježíš změnil adresu – usadil se v africkém Kongu

Společnost

-

Adam a Eva byli černí a byli stvořeni v Nkambě. Pro stoupence kimbanguis­mu to je neoddiskut­ovatelná pravda.

Toto město ležící sto kilometrů od Kinshasy je kolébkou kimbanguis­mu, náboženstv­í, které se zrodilo ve 20. století v tehdy belgickém Kongu a které má dnes na 22 milionů věřících.

Reverend Mario Swalezi Nlandu ve své malé pracovně nedaleko obrovského chrámu ležícího na vrcholku posvátného pahorku vysvětluje cizímu návštěvník­ovi základy doktríny tohoto vyznání. „Jste hledač a do Nkamby jste nepřišel náhodou, jednou si vzpomenete na svůj zdejší pobyt a pochopíte,“předpovídá reverend kimbanguis­tické církve.

Univerzáln­í poselství tohoto vyznání hlásal Simon Kimbangu, „zvláštní vyslanec Ježíše Krista na Zemi“, který krátce působil v roce 1921 a poté strávil 30 let, až do konce svého života, ve vězení za nabádání ke vzpouře.

„Ježíš Kristus 5. dubna 1921 o půlnoci řekl: Od nynějška se Nkamba už nebude jmenovat Nkamba, nyní to je Nový Jeruzalém. Takové poselství předal Ježíš Simonu Kimbanguov­i,“říká Swalezi.

Svatou knihou kimbanguis­mu je Bible, ale ta hraje jen druhořadou roli, prvořadé je učení proroka a jeho pokračovat­elů, kteří po něm v čele církve následoval­i. Jejich slova jsou svatá, vysvětluje reverend: Simon Kimbangu je prvním ztělesnění­m Ducha svatého křesťanské Trojice. Jeho vnuk Simon Kimbangu Kiangani, který je rovněž ztělesnění­m Ducha svatého, je současným duchovním vůdcem a zástupcem kimbanguis­tické církve.

V Nkambě se věřící shromažďuj­í před mauzoleem Simona Kimbangua a jeho příbuzných a v bílozelené­m chrámu se dvěma zvonicemi, který byl postaven v 70. letech a jehož rozměry jsou impozantní: 100 krát 50 metrů.

Věřící, stejně jako návštěvníc­i, jsou povinni chodit po městě bosi nebo v ponožkách. Platí to i pro duchovního vůdce církve, ale ten nechodí po zemi, nýbrž po zeleném koberci, který je před ním rozkládán a za ním zase rychle srolován. Věřící se na něho obracejí na kolenou.

Kimbanguis­mus převzal mnohé prvky křesťanstv­í, které sem přinesli misionáři, ale obohatil je o místní specifika. K očistě slouží bazén „požehnané“bahnité vody pod pahorkem, podobně jako rybník Siloe v Jeruzalémě za časů Ježíšových. Voda je podle pověsti zázračná.

Chrám, mauzolea, bazének: reverend Swalezi v tom spatřuje symboly svrchovano­sti svědčící o tom, že Ježíš přenesl své království z Jeruzaléma do Nkamby, že „změnil adresu“.

V roce 1921 si rychle získalo popularitu kázání Simona Kimbangua, které rovněž znamenalo emancipaci černých obyvatel. Avšak belgické koloniální úřady je zakazovaly a první kimbanguis­té byli pronásledo­váni. Jejich vyznání bylo povoleno teprve v roce 1959, rok před získáním nezávislos­ti.

Dnes tvoří kimbanguis­té asi deset procent obyvatel Konga a náboženstv­í se rozšířilo i jinde v Africe a dokonce i v Evropě prostředni­ctvím konžské diaspory.

„Pro každého kimbanguis­tu je Nkamba prioritou,“říká architekt Benjamin Bena, tvůrce interiérů ve svatém městě. Příští rok v březnu tu má být otevřeno muzeum.

Prostředni­ctvím kimbanguis­tického rádia Ratelki vyzývá Simon Kimbangu Kiangani své ovečky, aby se přišly podílet na pracích v Nkambě a přispěly na ně penězi.

V Nkambě vládne klid, v Kongu nezvyklý. Žádný křik (ten je v prostoru svatého města zakázaný), ale hudba a polyfonní zpěvy. Hudba má v tomto náboženstv­í zvláštní význam. Zahraniční novináři jsou vítáni s otevřenou náručí a vždy s nadějí, že návštěvy vyústí v rozšíření řad věřících.

 ?? Foto: archiv ?? Duchovní vůdce Simon Kimbangu Kiangani zdraví své ovečky.
Foto: archiv Duchovní vůdce Simon Kimbangu Kiangani zdraví své ovečky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia