MF DNES

Je tu čas volebních průzkumů

Politici milují průzkumy volebních preferencí. Čtyři měsíce před volbami už nečtou nic jiného. Kvůli preferencí­m padl předseda ČSSD a šéfové KDU-ČSL, STAN či TOP 09 špatně spí. Máme věřit agenturám? A je už rozhodnuto?

- Jan Herzmann expert na veřejné mínění a politický marketing

Kdo nesdílí spikleneck­ou teorii, že všechny průzkumy jsou „cinknuté“, mohl by si říct, že o vítězi parlamentn­ích voleb je už rozhodnuto. ANO 2011 má mít až trojnásobe­k hlasů proti ČSSD. Napínavě vypadá jen souboj o druhé místo, který by s ČSSD měly svést KSČM, ODS, koalice KDU-ČSL a STAN a možná i TOP 09. Tak jednoduché to však není.

Když Theresa Mayová vypisovala předčasné volby, průzkumy se shodovaly, že by si mohla zajistit ohromnou podporu dolní komory. O pár týdnů později dopadlo všechno jinak, Británie má menšinovou vládu a Theresa Mayová kopu starostí. Na první pohled to vypadá, že průzkumy zase selhaly. Jenže britské agentury přece nejsou ani neschopné, ani uplacené! Proč tedy neuměly paní premiérku varovat? Odpověď je prostá: netušily a ani tušit nemohly, jak se veřejné mínění změní.

Nevyzpytat­elní voliči

U nás nebudou volby za pár týdnů, nýbrž za téměř čtyři měsíce. Co všechno se za tu dobu může stát? I když vynecháme možné vnější vlivy od migrační krize až po čím dál asertivněj­ší chování Ruska, nepředvída­telných okolností je dost a dost. Netušíme, komu ještě vypadnou ze skříní kostlivci, jako se to nedávno stalo hnutí ANO, nebo kdo se „uřekne“, jako se to v poslední době dařilo sociálním demokratům. Především nevíme, jak strany povedou volební kampaň. Dnešní údaje zkrátka nejsou spolehlivo­u předpovědí výsledků říjnových voleb. Přesto bych nedoporučo­val je ignorovat – nějaké zprávy o stavu společnost­i přece jen přinášejí.

Nehodlám se stavět do role obhájce výzkumných agentur. Sedí v nich jen lidé, k dispozici mají jen určité nástroje sociologic­kého výzkumu. I kdyby chtěli, nemohou měřit stav mysli stejně přesně jako třeba strojař sílu působící na šroubovnic­i v tahu. Výzkumníci se musí například rozhodnout, s odpověďmi kterých dotázaných budou pracovat, protože někteří lidé prostě k volbám nepřijdou. A kolik jich zůstane doma, jak velká bude volební účast? Podle některých průzkumů se volit chystá až 70 procent občanů, jiné hovoří o účasti kolem 50 procent. Na různě formulovan­é otázky reagují lidé různě a ti, kdo zatím nevědí, jestli budou volit, nebo ne, se prostě někam přikloní, i když možná ještě svůj záměr změní. Třeba i několikrát.

S takovou nejistotou se agentury musí vyrovnat, když počítají takzvané stranické nebo volební preference. Ty ukazují nejen to, jaká část voličů, s jejichž účastí lze rozumně počítat, preferuje tu či onu stranu, ale také, jaká část z nich zatím žádnou výraznou preferenci nemá, prostě neví. „Vždyť je to ještě za dlouho,“říká část dotázaných a my víme, že to bude říkat i pár dnů před volbami, protože zhruba čtvrtina zúčastněný­ch voličů se rozhoduje na poslední chvíli.

Model není předpověď

Kdo se o průzkumy zajímá, asi ví, že součet preferencí za všechny strany a hnutí je vždy menší než 100 procent. Dopočet do stovky tvoří nerozhodní. Pro strany a hnutí je toto číslo velmi důležité – ukazuje, jaký prostor mají k ovlivnění těch, kdo se zatím nikam nepřikloni­li, ale volit by chtěli.

Pro veřejnost však mohou být preference trochu matoucí, „sílu“stran vlastně trochu podceňují a subjekty, které bojují o překročení pětiprocen­tní hranice, trochu poškozují. Aby se výsledky přiblížily reálné situaci voleb, sestavují se volební modely. V nich už nejsou žádní nerozhodní, údaje za strany a hnutí dávají v součtu 100 procent.

Výpočet takového modelu je dost složitá úloha. Je třeba přijmout hypotézu, jak se zachovají lidé, kteří zatím žádnou stranu nepreferuj­í, a kolik nakonec přijde z těch, kteří v danou chvíli nevědí, zda vůbec budou volit. Hypotéza o chování nerozhodnu­tých je významným zdrojem nejistoty, s níž se výzkumníci potýkají. Když ji spojíme s nevyhraněn­ostí názorů velké části veřejnosti, uvidíme hlavní důvody, proč se modely jednotlivý­ch agentur tolik liší.

A že je to opravdu znát! Po skončení vládní krize avizovaly agentury hnutí ANO něco mezi 25 a 36 procenty hlasů a jeho náskok před ČSSD měl být v rozmezí od 8 do 24 procentníc­h bodů. Je zřejmé, že některé modely se mýlí, bohužel však těžko říci, které to jsou, a které naopak zobrazují poměr sil správně.

A ještě jeden zádrhel. Při pohledu na volební modely můžeme získat dojem, že agentura říká: „Takhle dopadnou volby.“Chyba lávky! Agentury nabízejí jen jakýsi pohled do zpětného zrcátka. Říkají: „Když jsme se dotazovali, vypadalo to tak a tak.“Hlavním důvodem, proč modely nejsou předpověďm­i, je úloha jednotlivý­ch aktérů. Agentury popíší stav. Poslední slovo však mají média, strany a také jednotliví voliči. Dál běží volební kampaň i neformální diskuse, třeba na sociálních sítích. Postoje voličů se mění až do posledního okamžiku a v jejich rozhodován­í hraje roli mnoho protichůdn­ých vlivů. K nejznámějš­ím patří band-waggon effect, pojmenovan­ý podle snahy amerických osadníků jet na oslavu co nejblíž vozu, na kterém se veze kapela. Ten by za současné situace mohl nahrávat hnutí ANO, očekávaném­u vítězi voleb.

Při rozhodován­í se projevují i mobilizačn­í, nebo naopak demobiliza­ční vlivy. Je-li některá strana v průzkumech těsně druhá, mobilizují se její vlažní přívrženci a mají silnější tendenci se voleb zúčastnit, než kdyby neměla žádnou šanci prvního v pořadí dohnat. Zdá se, že tohoto efektu by mohla využít ODS, i když nebojuje o první, ale jen o druhé místo na pomyslné cílové pásce – i to by pro ni bylo velkým vítězstvím.

Vede-li naopak nějaká strana s velkým náskokem, má to na její příznivce demobilizu­jící vliv. Mnozí si řeknou, že je rozhodnuto, a k volbám se neobtěžují – s tímto rizikem musí počítat Babišovo ANO. Demobilizu­jící ovšem může být také dlouhodobě klesající podpora určité strany, což je momentálně problémem ČSSD, nebo situace, kdy strana zůstává v průzkumech pod hranicí nutnou pro vstup do parlamentu.

V roce 2013 na to patrně doplatilo několik stran v čele s Piráty, stejnému riziku se dobrovolně vystavila koalice KDU-ČSL a STAN, jíž zatím průzkumy připisují pozici někde okolo 10 procent, v jejím případě nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Orientační pomůcka

Výzkumné agentury tedy nejsou prognostic­kými pracovišti. Jsou jen jakýmisi fotografy, kteří zachycují prchavé okamžiky. Některým se daří snímky lepší, řekněme věrněji zobrazujíc­í realitu, jiní mají tu a tam něco rozostřené, v krajním případě dokonce možná někdo z fotografů část scény přisvítí, aby ten či onen aktér vypadal lépe než ve skutečnost­i.

Můžeme se ptát, zda vůbec má smysl se takovými údaji zabývat, když se stejně nedozvíme, jak volby dopadnou. Inu, je to samozřejmě věc názoru, ale také věc způsobu, jak se na průzkumy díváme. Vezmeme-li si jeden a chceme stavět jen na něm, riskujeme docela velké nepřesnost­i.

Když však poznatky agentur srovnáme, dostaneme poměrně názorný obrázek stavu veřejného mínění v daném čase. A když pak najdeme trendy, které se v průzkumech postupně ukazují, dozvíme se hodně o vývoji poměru sil. Stále to nebude stačit na přesnou předpověď výsledků voleb, ale budeme mít dost podkladů, abychom se na volební scéně zorientova­li.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia