MF DNES

ME atletickýc­h družstev Český cíl je jasný: udržet se

Běžci

- David Mrzena reportér MF DNES na ME družstev v atletice v Lille

Oba závodí a v Česku i vítězí na trati 1 500 metrů. Oba milují saunu a sarkasmus. Kristiina Mäki a Filip Sasínek jsou už více než půl roku pár. Česká běžkyně s finskými kořeny a bronzový medailista z letošního halového mistrovstv­í Evropy.

Zatímco 21letý Sasínek hovoří klidně a s rozvahou, jeho partnerka je občas k nezadržení. „Nemyslím si ale, že mám doma rozhodujíc­í slovo. Filip si umí prosadit svou,“tvrdí temperamen­tní černovlásk­a. „Snažím se, co to dá,“ujistí Sasínek.

Povězte, jak výhodný může být vztah atleta s atletem? Mäki:

Tím, že dokážete pochopit, když ten druhý zmizí na měsíc na soustředěn­í nebo když pořád cestuje po mítincích. V tom rozhodně souhlasím s Kristiinou. Takhle to ale nesmíš říkat. Bude to teď vypadat, že jsi podpantofl­ák.

Sasínek: Mäki: A jaké jsou naopak nevýhody? Mäki:

Před závodem jste nervózní a potřebujet­e někoho blízkého, kdo vás uklidní. Jenže ten druhý se musí taky soustředit na svůj výkon, tak vás uklidňovat nemůže.

Nemyslím si, že to je zrovna nevýhoda.

Takže tě mám radši znervózňov­at? (Sasínek se místo odpovědi jen pousměje.) To je ten jeho sarkasmus, koukejte!

Sasínek: Mäki: Na vaší společné trati 1 500 metrů je pochopitel­ně rychlejší Filip. Přesto, existují i situace, kdy je rychlejší Kristiina? Mäki:

Nemyslím si. Zatím mě vždycky předběhl. Není pro kluka nic horšího než prohrát s holkou.

No možná v maratonu bych s Kristiinou prohrál, protože ten bych nedoběhl.

Sasínek: A určitě „prohráváte“také ve finštině, že? Umíte už některá slovíčka? Sasínek:

Snažím se je pochytit, když Kristiina mluví po telefonu se svým taťkou. Ale hned zapomínám. Samozřejmě, že mezi prvními se naučíte sprostá slovíčka.

Takže finština zazní doma i při hádce? Mäki:

Já sprostě nemluvím. Tak nevím, od koho to má. Když se pohádáme, normálně mu nadávám v češtině.

Pokud si jdete spolu v Praze zaběhat, kam nejradši? Sasínek:

Stále bydlím v Hodoníně a do Prahy dojíždím. Kromě Stromovky tu vlastně nic moc jiného neznám.

Dokážete si navzájem vytknout chyby v technice? Mäki:

Teď mluv ty, ať nemůžeš zase říct, že si myslíš to samé.

Pořád ji napomínám. Běhá špatně technicky, hrbí se. Jsou to takové detaily. Někdy si mé připomínky vezme k srdci, ale umí udělat i pravý opak.

Sasínek: Zimu jste měli odlišnou. Kristiina se vracela po zranění, Filip si naopak na halovém mistrovstv­í Evropy v Bělehradě doběhl pro bronz. Byla jste u televize nervózní, Kristiino? Mäki:

Před závodem se mi zdál sen, že získá medaili. Dívala jsem se na jeho závod při soustředěn­í v Portugalsk­u a u televize jsem si byla jistá, že tu medaili získá. Poznám to z něj. Takže jsem vlastně ani moc nervózní nebyla.

Poznáte to z něj? Jak? Mäki:

Všímám si u obrazovky jeho projevu, jestli je pozitivní. A tehdy takový byl.

Nyní prožíváte v Lille první společnou reprezenta­ční akci – Superligu mistrovstv­í Evropy družstev. Vyžádali jste si společný pokoj v hotelu? Mäki:

Vyšlo nám to tak, protože kluků i holek je v týmu lichý počet, tak my dva můžeme bydlet spolu. Aspoň máme prostor se znervózňov­at.

Sasínek:

Kristiina Mäki a Filip Sasínek spolu bydlí i při ME družstev

Po tříleté odmlce Češi opět startují mezi 11 elitními týmy v Superlize ME družstev (chybí distancova­né Rusko). Cíl je v Lille jasný: skončit do 9. místa a udržet se. Ze včerejších rozběhů sprintersk­ých tratí postoupila do finále Denisa Rosolová a spol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia