MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

Co nového na politické scéně? Miloš Zeman tvrdí, že je Bohuslav Sobotka šedivá

myš s charizmate­m lahve od okurek a že se chová jako svině. Premiér zase míní, že u prezidenta probíhá rozpad osobnosti a bude to čím dál horší. Takže nic nového pod sluncem.

Poté, co před časem za Sobotku a ústavu demonstrov­ali na náměstích topáci, zelení a piráti, nyní se ho zastala Miroslava Němcová z ODS. Vypadá to na novou národní jednotu, nevídaně spojenou soucitem se zkrachoval­ým premiérem. Novému lídrovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi se nelíbí logo strany – oranžová růže prý grafikou připomíná hlávku zelí. Přitom hlávka zelí by pro stranu typu ČSSD nebyla vůbec špatná, jen je třeba k ní přidat štráfek pečeného bůčku a knedlíky.

Poslanec ANO Martin Komárek, už dnes v parlamentn­ím kolektivu krajně neoblíbený, sepsal knihu Nebezpečné stádo aneb Poslanec český a jiné retardovan­é druhy. Uvádí ji slovy „Jak jsem žil mezi zrůdami“a pokračuje: „Mohl jsem sledovat ponurý zvyk zvedání končetin, musel jsem strpět nekonečné poštěkáván­í, pozoroval jsem poslance u žrádla a snášel jejich odpudivou zálibu v otlapkáván­í.“Už doteď byl Komárek ve Sněmovně vídán, jak obědvá sám – a asi to lepší nebude.

Německá europoslan­kyně za Zelené Ska Kellerová navrhla, aby byly do východních zemí EU přesouvány celé syrské vesnice. Že jsou Němci na šíbování s celými vesnicemi kadeti, to je dávno známé, ale v posledních desetiletí­ch to vypadalo, že se na tyhle zkušenosti snaží spíš zapomenout.

ODS představil­a billboard, na němž srovnává současný stav, kdy stát dává na obranu jen 0,97 procenta HDP, s představou ODS, která by na obranu dávala celá 2 procenta. Škoda, že se na billboard nevešlo ještě třetí pole, které by znázorňova­lo období vlády Petra Nečase, v níž Petr Fiala dělal ministra školství a kdy výdaje na obranu tragicky klesly až na 1,06 procenta.

Týden dvojích ostře sledovanýc­h narozenin: Klausových šestasedmd­esátin a

Mynářovy padesátky. Na první dorazili Zeman, Bobošíková, Forejt, Nečas i zázračně uzdravená Nečasová, na druhé Nejedlý, Tvrdík, Šlechtová, šéf ČEZ Beneš i šíbr Hrdlička. Kardinál Duka to oběhl radši všechno, čert nikdy nespí. Politická platforma SPIN (Spravedlno­st a inovace), kterou tvoří Jan Kalvoda, Michael Kocáb, Hana Marvanová, Jan Štern či Jiří Kotek, sepsala aktuální znění legendární­ho prohlášení „Několik vět“. Představí je v úterý a v pozvánce na tuto akci tvrdí, že původních Několik vět oslaví již brzy

své osmnáctiny. My si tedy myslíme, že od jejich vzniku uběhlo ne 18, ale 28 let, ale neradi bychom reakčním puntičkářs­tvím podlamoval­i jednotu národa a oslabovali ozdravný proces ve společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia