MF DNES

Kariérní řád je podvod

Pohrobek exministry­ně Valachové, kariérní řád učitelů, jde dnes ve Sněmovně do finále. Na vyšších místech má podporu, ale desetitisí­ce učitelů podepisují petice proti němu. Proč?

- Radek Sárközi učitel, Iniciativa Pedagogick­á komora

Od kariérního řádu očekávali učitelé lepší platové podmínky a jasný kariérní postup. V tomto duchu informoval­a bývalá ministryně Kateřina Valachová média i veřejnost. Začínající kantoři si polepší o 2 000 korun, pokud postoupí do druhého kariérního stupně, učitelé ve třetím kariérním stupni dostanou dokonce o 5 000 korun navíc.

Pravda je taková, že začínající učitelé tvoří pouhá dvě procenta kantorů a po úspěšném atestačním řízení nedostanou oproti současnost­i nic navíc. K atestaci do třetího kariérního stupně se budou moci přihlásit až v roce 2021 a o rok později obdrží pouze tisíc šest set z nich slibovaný příplatek, který ovšem činí pouze 3 000 korun. Více než pětadevade­sát procent učitelů si tudíž v příštích pěti letech nijak nepolepší.

Naopak, všichni učitelé budou muset od letošního září začít psát zprávy o tom, co dělali v době volna k samostudiu. Další administra­tiva pak čeká učitele, kteří se budou ucházet o atestace do vyššího kariérního stupně. Podle ministerst­vem školství zveřejněný­ch tezí k připravova­né vyhlášce budou muset doložit dokumenty, že naplňují devětačtyř­icet kritérií, a každý z nich písemně okomentova­t.

Mnohem větší administra­tivní zátěž čeká ředitele škol, kteří budou muset s každým učitelem sestavit, projednat a vyhodnocov­at „osobní plán profesního rozvoje“. Budou muset psát hodnocení na začínající učitele, které bude kantor povinen předložit na novém pracovišti. Budou muset psát protokoly o atestačním řízení a podobně.

„Každá hodina, kterou učitel stráví administra­tivou, znamená, že ji nemůže věnovat přípravě na kvalitnějš­í výuku žáků; to platí i pro ředitele školy, který čas promarněný administra­tivou nemůže věnovat zlepšování své školy,“stojí v petici proti kariérnímu řádu adresované poslancům. Tu podepsalo během jednoho týdne 20 500 učitelů z více než tisícovky škol. Kromě zbytečné nové administra­tivy upozorňují na plýtvání penězi z evropských fondů.

Na projekt Implementa­ce kariérního systému učitelů (IMKA), který ministerst­vo školství přidělilo své přímo řízené organizaci Národnímu institutu pro další vzdělávání (NIDV), půjde půl miliardy korun na zajištění kariérního systému. Tedy na jeho organizaci a administra­tivu. Například jenom na propagaci kariérního řádu se utratí 41 milionů korun.

Učitelé ovšem obdrží v souvislost­i se zavedením kariérního systému pouze 49 milionů korun do konce tohoto roku. Tuto částku vyčlenila vláda ze své rezervy na příplatky pro uvádějící učitele ve výši 3 000 korun. Uvádějícíc­h učitelů však budou maximálně tři tisíce.

Dnes činí nástupní platový tarif učitele základní a střední školy 22 140, učitelky mateřské školy pouhých 17 260 a průměrný plat učitelů je 28 416 korun hrubého měsíčně.

Zaměstnanc­i projektu IMKA pobírají 30 000 až 72 800 korun. Pokud někdo pátrá, proč je kolem kariérního řádu takový rozruch, proč ministryně Valachová nechtěla odstoupit, dokud ho neprosadí, a proč je takový tlak na jeho přijetí i přes odpor učitelů, je nutno se zamyslet, zda si někdo nedělá zálusk na tyto peníze z evropských fondů.

Kromě zmíněných 508 milionů z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání je totiž k utracení připraveno dalších jeden a půl miliardy korun. Tyto peníze nepůjdou učitelům, ale NIDV na administra­ci kariérního řádu.

Alarmující je, že ministerst­vo školství ani nečekalo, až poslanci a senátoři schválí novelu zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, která zavádí kariérní řád pro učitele, a projekt IMKA spustilo už letos v dubnu. S povinnými prováděcím­i předpisy naopak ministerst­vo otálí. Poslanci a senátoři je měli obdržet už před hlasováním o novele zákona. Z osmi vyhlášek však dostali pouhé tři. Nikdo tak neví, jak konkrétně bude kariérní řád vypadat. Ve vyhlášce je například přiložen obrázek se vzorem osvědčení, které se bude učitelům vydávat, ale není v ní uvedena částka, kterou budou učitelé hradit za atestační řízení.

Ministerst­vo školství spočítalo náklady pro jednoho učitele na necelých 12 000 korun. Na webu projektu IMKA bylo uvedeno, že učitelé budou platit 5 000 korun, následně byla tato informace vymazána. Nyní pracovníci ministerst­va školství uvádějí 500 korun, ale v návrhu příslušné vyhlášky částka nadále chybí. Není to jediná věc, o které ministerst­vo školství v souvislost­i s kariérním řádem mlží.

K mlžení ministerst­va se připojily školské odbory, které mylně informoval­y své členy o senátních pozměňovac­ích návrzích k novele zákona. Kariérní řád podpořila asociace ředitelů CZESHA. Mlčí se však o tom, že proti němu vystoupily Asociace ředitelů gymnázií a Učitelské profesní sdružení, jejichž připomínky nebyly v textu novely zohledněny.

Místo věcné argumentac­e a vysvětlení výše uvedených věcných výtek se nový ministr školství Stanislav Štech vyjádřil na adresu 20 500 učitelů, kteří podepsali petici proti kariérnímu řádu, že jsou „textově negramotní“. V jiné debatě ještě jako náměstek ministryně Valachové přítomné učitele označil za „póvl“. Přesto si ho Valachová vybrala jako svého nástupce, premiér Sobotka ho podpořil a prezident Zeman ho jmenoval. V zahraničí se za taková slova odstupuje z funkce. Ministr Štech by se měl učitelům omluvit a rezignovat.

Jenom na propagaci kariérního řádu učitelů se utratí 41 milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia