MF DNES

Lidovci se lekli průzkumů, oprašují „plán B“

- Josef Kopecký reportér iDNES.cz

PRAHA Nejen oponenti vedení, ale i špičky KDU-ČSL přemýšlejí, zda kvůli nízkým preferencí­m nevycouvat z volební koalice s hnutím STAN. Ta by pro vstup do Sněmovny musela získat aspoň deset procent hlasů. Průzkumy naznačují, že by tolik mít nemusela. Zatím poslední volební model od společnost­i TNS Kantar pro Českou televizi posílá koalici „pod vodu“s tím, že by si ji vybralo jen 7,5 procenta voličů.

„Není mi to jedno. Budu chtít, aby se tím předsednic­tvo KDU-ČSL vážně zabývalo,“řekl iDNES.cz místopředs­eda lidovců a Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

Senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek své straně přímo radí, aby koalici se Starosty přehodnoti­la. „Společně se potopit není žádná volební strategie, takže určitě jim budu radit, aby nedali na dojmy, ale na racionální úvahu. Radím: Buďte zodpovědní, a když nedokážete vy, co kandidujet­e, s jistotou říci, že překročíte deset procent, tak je nezodpověd­né v tomto projektu pokračovat,“řekl iDNES.cz Čunek.

Již na květnovém sjezdu někteří straníci redakci upozornili, že existuje krizový plán, co by strana měla udělat, pokud v polovině srpna, kdy se podávají kandidátky do voleb, pro ni nebudou průzkumy příznivé. Se jmény kandidátů by se nehýbalo, ale šlo by o kandidátku lidovců „s podporou Starostů“, nikoliv o koalici dvou stran. Pro vstup do Sněmovny by tak stačilo jen pět procent hlasů.

„Nestahoval bych kalhoty“

„Takový plán existuje, taková možnost existuje, to by ale musela být dohoda obou uskupení. Co je důležité, že musíme zabrat v kampani,“řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Určitě se o tom pobavíme. Já bych nestahoval úplně kalhoty, protože ještě v létě 2013 nám agentury dávaly čtyři procenta (lidovci nakonec dostali 6,8 procenta – pozn. red.). Průzkumy jsou jedna věc a realita je druhá věc,“zdůraznil Bělobrádek.

„Vypadá to, že zatím to táhne lidová strana, takže my se zaměříme v kampani na propagaci Starostů, ještě je čas,“věří šéf KDU-ČSL.

Podle předsedy pražských lidovců Jana Wolfa by případná změna koalice KDU-ČSL a STAN na kandidátku lidovců s podporou Starostů nesměla vycházet od křesťanský­ch demokratů. „Řešili bychom to v případě, že nám takovou změnu navrhnou naši partneři,“prohlásil Wolf.

Starostové však prý s ničím takovým stále nepočítají. I když jako „podporovat­elé“TOP 09 se dostali do Sněmovny již v roce 2013.

„Nejsem z politiků, kteří jednají na základě průzkumů veřejného mínění. Andrej Babiš měl v červnu 2013 jedno procento v průzkumech. My jsme v krajských volbách dostali půl milionu hlasů při pětatřicet­iprocentní volební účasti a to v těch krajích nebyla Praha. Nám těch půl milionu hlasů stačí i při šedesátipr­ocentní volební účasti na to, abychom se do Sněmovny dostali. Nepodléhám­e zatím průzkumům a děláme si svoje,“řekl iDNES.cz předseda STAN Petr Gazdík.

„Já bych nestahoval úplně kalhoty, ale o změně plánu se pobavíme, taková možnost existuje.“Pavel Bělobrádek, šéf KDU-ČSL

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia