MF DNES

Média v. Trump: když tisk už kárá i guru z Watergate

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Zaznamenal­i jste strašlivý Trumpův zločin, že v několika jeho golfových klubech na zdech visela falešná titulní stránka časopisu Time s jeho portrétem, která ve skutečnost­i nikdy nevyšla?

Trumpa „odhalil“Washington Post a média to dlouze rozebírala jako další příklad, jak Trump lže.

Nikdo ale nedodal detail, který vše staví do docela jiného světla: Trump byl na skutečné obálce týdeníku Time už jedenáctkr­át.

Kdyby chtěl narcistick­y oslavovat sama sebe, mohl si na zeď pověsit jednu titulku z těch opravdovýc­h.

Ale to se zamlčí, protože přece nedovolíme faktům, aby nám pokazila dobrou zprávu, že. Ukažme, jak je ten muž směšný.

Je to jen záběr z každodenní­ho seriálu, jak média vedou proti Trumpovi jednostran­ný džihád.

Není sporu, že někdo by měl vzít Donaldu Trumpovi mobil a zrušit přístup na Twitter, protože s nimi skutečně dělá často ostudu úřadu a víc si škodí než prospívá. Je chyba, že prezident USA ještě nepochopil, že už není sám za sebe.

Teď naposledy se rozebírá video z prezidento­va Twitteru, na němž se postavička Trumpa rve u zápasnické­ho ringu s někým, kdo má být reportér CNN. „Další dno,“odsuzují to média. Něco na tom je: na high school by se tomu smáli, na Bílý dům je to pubertální výkon.

Ale pokud by nějaká vyšší moc měla sebrat Trumpovi mobil a Twitter, měla taky sebrat většině amerických novinářů tiskárny, kamery a zrušit přístup k vysílačům.

Na protitrump­ovské frontě to došlo tak daleko, že kolegy už nějakou dobu umravňuje i slavný novinářský guru z aféry Watergate Bob Woodward. Protože je ze staré školy, kde fakta jsou svatá, právě díky němu víme, kolikrát byl Trump na titulce Time. Woodward si to našel, když objevil v New York Times článek obsahující „seznam lží Donalda Trumpa“(mimochodem, to je nyní jeden z neoblíbeně­jších novinářský­ch žánrů v USA), kde na třetím místě bylo jeho tvrzení, že byl „čtrnáctkrá­t nebo patnáctkrá­t na titulní straně Time“. No, pravda to skutečně nebyla. Byl tam, jak spočítal Woodward, „jen“jedenáctkr­át...

Média jsou neskrývaně zaujatá, řekl Woodward a je to podle něj „obrovský problém“. Nic vlastně není dobře, vše je automatick­y další Trumpova osudová chyba a planetární ostuda. „Vidíte zpravodaje z Bílého domu, jak odříká zprávu, a když ji zdrojuje slovy 'sdělil to Bílý dům', má na tváři úsměšek, kterým shazuje to, co Bílý dům řekl.“

Woodward tvrdí, že média mají vůči Trumpovi pocit nadřazenos­ti. Už dlouho je patrné, že řada novinářů vidí jeho prezidenst­ví jako nějaký omyl, který je třeba napravit, dočasnou výchylku. Mají to shůry dáno. A tak týden co týden ohlašují novou Watergate.

Největší média měsíce dopředu hlásí, že Trumpa vyšetřuje FBI, ale když to při slyšení její bývalý šéf nepotvrdí, jede se dál. CNN stahuje senzační zprávu o napojení Trumpova člověka na Rusy, není to totiž pravda. To se může stát, ale šokující je, že na tom pracovali čtyři hvězdní novináři, z toho jeden s Pulitzerem, a všechno to stálo na utajeném zdroji. Jak napsal další guru americké novinařiny, Michael Goodwin, který svá nejlepší léta strávil v The New York Times, teď jsou „zprávy jen maskované osobní postoje redaktorů“.

Pro toho, kdo každodenně sleduje americký tisk, je skličující zjišťovat, jak nedospělý najednou je a jak školácky porušuje pravidla, jež pro něj byla desítky let svatá.

Problém je, že vyhlazovac­í válka je líčena jednostran­ně, protože ji líčí právě média, která ji vedou.

Dvě čísla: za prvé - na Harvardu vypracoval­i studii, z níž plyne, že 93 procent zpráv o Trumpovi na CNN je negativníc­h.

Za druhé: Trump jde zatím médiím k duhu, stoupá jim čtenost. Ale to hlavní padá. Agentura Gallup zjistila, že 86 % republikán­ů, 70 % nezávislýc­h a dokonce nadpolovič­ní většina demokratů médiím nevěří. Celkem jim důvěřuje jen 32 % lidí.

Trump nabíhá tweety médiím na jejich bodák – a ony jemu taky, protože jeho hodnocení tisku shrnuté do dvousloví „fake news“zřejmě sdílí nečekaně mnoho Američanů.

To je zasloužená facka, protože média nedělají svoji hlavní práci, aby korigovala Trumpovu politiku: jen na něj vyhlásila hysterický hon jako na lišku a každý začátečník s plamennýma očima chce být tím, kdo po ní picne v naději, že snad trefí a bude druhý Woodward.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia