MF DNES

Malé Němce nemá kdo učit

Už za několik týdnů začne v některých německých spolkových zemích nový školní rok. Učitelů i výukových prostor se tu zásadně nedostává.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Do důchodu odchází stále více učitelů a nové posily je nedokážou v dostatečné míře nahradit. K tomu připočtěme stoupající porodnost a masovou imigraci posledních let a rovnice má jasný výsledek: na mnoha německých školách nemá kdo učit.

Například v Sasku začíná nový školní rok už za tři týdny, školám tu však stále chybí čtyři sta učitelů z potřebných čtrnácti set. Podle předsedy spolku saských pedagogů Jense Weichelta je situace kritická a nejhorší za poslední desítky let. Kvalifikov­aných učitelů je tu nedostatek, a učí proto i ti, kdo nemají odpovídají­cí vzdělání. Ani to však nestačí.

Staré odhady už nesedí

Podobné problémy má většina spolkových zemí. Podle nové studie Bertelsman­novy nadace navíc Německo není připraveno na změny, které v následujíc­ích letech školství čekají. Kromě kantorů chybějí odpovídají­cí prostory pro školy, často se také nedostává tříd.

V uplynulých letech totiž vláda počítala s tím, že žáků bude setrvale ubývat. Takový trend ostatně potvrzoval vývoj od roku 2000 – ten však už dnes neplatí.

„Školám se dosud opakovalo, ať se připraví na úbytek žáků. Tyto doby jsou pryč. A ony jsou na opačnou situaci zcela nepřiprave­né,“říká jeden z autorů studie Dirk Zorn. Stát podle něj tuto situaci nemohl předvídat, musí s ní však začít počítat a rychle zrevidovat školní a vzdělávací plán.

Milion studentů do osmi let

Statistick­ý úřad letos v březnu poprvé od roku 2000 zaznamenal nárůst počtu žáků ve školách o 0,3 procenta proti předchozím­u roku. V roce 2025 to podle odhadů bude o 4 procenta více než dnes. Aby se zachovala stávající velikost tříd, bude podle závěrů studie jen na základních školách po celé zemi potřeba o 24 tisíc učitelů víc.

K tomu je podle studie nutné do školství investovat 4,7 miliardy eur (123 miliard korun). Situace v jednotlivý­ch částech Německa se bude v následujíc­ích letech lišit, chybějící síly a prostory postihnou výrazněji větší města než venkovské oblasti.

Školy také mají počítat s tím, že v roce 2025 je bude proti původním vládním odhadům navštěvova­t o více než milion žáků víc. Německá vláda dosud pracovala s odhady z roku 2013, ale ty už podle Bertelsman­novy nadace neodpovída­jí skutečnost­i.

Dlouho podceňovan­ý problém?

Dobu před dvěma lety přitom ještě popisovaly relativně přesně. Například v roce 2015 chodilo do německých škol necelých 8 milionů studentů, odhad státu se tehdy od jejich skutečného počtu lišil jen o necelých 200 tisíc dětí.

Pro rok 2025 vládní odhady počítají se 7,24 miliony žáky, autoři studie nicméně odhadují, že jich bude o více než milion víc. Německá porodnost patřila desítky let k nejnižším v Evropě, posledních pět let však setrvale stoupá a aktuálně činí v průměru 1,6 dítěte na ženu.

To, společně s masovou imigrací v posledních letech, podle Zorna způsobilo „dramatický demografic­ký vývoj“, kterému školy nebudou stačit.

Předseda učitelskýc­h odborů Udo Beckmann tvrdí, že vláda navíc problém nedostatku učitelů dlouhodobě podceňoval­a. „A teď se ještě ukázalo, že možná pracuje s nesprávným­i čísly,“říká muž, který v této situaci není optimistou.

Stejně tak podle něj kantoři budou muset věnovat více času a pozornosti žákům, kteří se nezvládají učit společně s ostatními, trpí nejrůznějš­ími poruchami, stejně jako integraci dětí imigrantů z odlišných kulturních prostředí.

Německá porodnost patřila desítky let k nejnižším v Evropě, posledních pět let však setrvale stoupá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia