MF DNES

Umí střílet, zabránila vraždě

Zjištění MF DNES: Majitelka přepadenéh­o obchodu se zbraněmi je střelecká šampionka. Obětí loupeže nebyla poprvé.

- — Artur Janoušek, Lukáš Valášek

PRAHA Už jednou to zažila. Ten zdrcující pocit, když na ni ozbrojení lupiči mířili zbraní. Bylo to v roce 1998, Šárka Oppltová tehdy měla pistoli u hlavy a litovala, že nemohla použít vlastní zbraň. Předevčíre­m to udělala, lupiče zastřelila, a tím zachránila život pobodanému prodavači ve svém obchodě v centru Prahy.

Případ opět vyvolal diskusi o oprávněnos­ti použít zbraň a vůbec o právu ji nosit. Vše nasvědčuje tomu, že Oppltová zbraň použila předpisově. Mluví o tom samozřejmě ti, kteří nošení zbraní podporují, ale nahrávají jim i výsledky dosavadníh­o vyšetřován­í.

Byla hodina před polednem a do obchodu se zbraněmi v Opletalově ulici vstoupil jednatřice­tiletý recidivist­a, který měl na svědomí krádeže i násilné zločiny. Minul štít s nápisem Dave Western Guns, dvoumetrov­ý kaktus vyřezaný ze dřeva, prošel ocelovými dveřmi. V obchodě vytáhl nůž a pobodal čtyřiačtyř­icetiletéh­o prodavače.

Prodejnu si vybral špatně. Na místě totiž byla majitelka Šárka Pavlíková Oppltová, několikaná­sobná česká i evropská šampionka ve westernové střelbě, která dokáže přesně trefit cíl i od pasu. Ta lupiče svou zbraní zneškodnil­a.

A jak zjistila MF DNES, její motivace zasáhnout byla o to větší, že v podobné situaci nebyla poprvé. Před lety vběhli lupiči do její prodejny v Mostě.

„Dodnes mě mrzí, že jsem tehdy nepoužila zbraň,“vzpomínala nedávno v pořadu Kauza dne rádia Impuls Oppltová, kam byla pozvaná jako expertka. Včera mluvit nechtěla, slíbila, že promluví později. Obchod byl zavřený a na dveřích viselo oznámení, že se neotevře ani ve středu. Z technickýc­h důvodů.

Policie: Byla to nutná obrana

Posoudit, kdy se střelec pouze bránil, bývá pro vyšetřovat­ele složité a zdlouhavé. Tentokrát však měli jasno v nezvykle krátké době. Stačilo jim pár hodin. Jediným pachatelem je podle nich muž, který vtrhl do obchodu s nožem v ruce. Jeho jednání kvalifikuj­í jako loupež a pokus o vraždu. Střelkyně je v policejním spisu vedená jako poškozená.

„Z dosavadníc­h výsledků vyšetřován­í i výsledků pitvy podezřeléh­o v tuto chvíli vyplývá, že poškozená postupoval­a v nutné obraně a nedopustil­a se ničeho protiprávn­ího,“sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

Příběh Oppltové začali obratem využívat představit­elé zbraňové lobby, kteří protestují proti opatřením EU zaměřeným proti terorismu. Senát se totiž bude zabývat návrhem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) začlenit právo nosit zbraň přímo do ústavy.

„Obrana prodavačky bude mít výchovný efekt odrazující od dalších podobných útoků. Zločinec se nebojí nejvíce policistů, soudu ani vězení, ale ozbrojenéh­o slušného občana-oběti, která ho může při obraně zranit či usmrtit,“horoval Bohumil Straka z Českomorav­ské myslivecké jednoty, když senátorům včera předával petici „Proti regulaci zbraní ze strany EU“.

Tady jí přitiskli k rohu a drželi pistoli u hlavy,“vykládá Vlastimil Opplt a ukazuje za pult, v němž jsou vyskládané pistole a za ním na stojanech lovecké pušky. Mluví o své dceři Šárce a o incidentu z roku 1998, kdy její obchod se zbraněmi v Mostě přepadli tři muži. V pondělí zažila přepadení znovu, tentokrát však s jiným koncem.

„Ukradli nám tehdy všechny pistole, celkem za zhruba 650 tisíc korun,“říká Opplt.

Tři muži tehdy vtrhli do rodinného obchodu se zbraněmi v činžáku v klidné mostecké lokalitě pod hradem Hněvín. Sebrali pistole i tržbu a zmizeli. „Nikdy se nepřišlo na to, kdo to byl a kam zbraně zmizely,“dodává Opplt.

Na událost starou 19 let si vzpomněl hned, jakmile se v pondělí dozvěděl, že další lupič přepadl obchod jeho dcery v Praze. Zločinec tentokrát neuspěl, zranil sice prodavače, ale Oppltova dcera zasáhla. Střelila ho a on později v nemocnici zemřel.

„V pondělí odpoledne a večer jsem jí dvakrát telefonova­l, abych se ujistil, zda je v pořádku, a ptal se jí, jestli za ní mám přijet. Říkala, že nemusím, že to zvládá,“říká Opplt.

Detaily z pondělního incidentu nezná. Po telefonu o tom s dcerou mluvit nechtěl. Vzpomněl si, jak jeho rodinu po vyloupení obchodu v roce 1998 policie odposlouch­ávala, aby se ujistila, že s případem nemá nic společného. Neměla. Ani teď podle policie nemá.

Vyšetřovat­elé v nezvykle krátkém čase, už pár hodin po střelbě, oznámili, že zbraň použila v sebeobraně. Jediným, kdo něco spáchal, byl podle policie zastřelený lupič. Jestli v prodejně chtěl ukrást peníze nebo zbraně, zatím jasné není.

Žena s pevnou muškou

Událost ale spustila vlnu argumentů zastánců legálního držení zbraní v česku a zbraňové lobby. Ta aktuálně bojuje, jak sama říká, proti snahám Evropské unie odzbrojit české občany. Zlobu zažehla evropská legislativ­a namířená proti terorismu, která omezuje některé typy zbraní.

„Jde o učebnicový příklad toho, že když řádní lidé mají právo nosit zbraň a použít ji, je to ku prospěchu společnost­i,“říká Tomáš Trávníček, prezident sdružení Lex bránícího zájmy legálních držitelů zbraní. „Vemte si, co by se stalo, kdyby lupič zbraně v obchodě ukradl a pak je použil proti dalším lidem,“dodává.

Oppltová má ovšem k běžné ženě s pistolí v kabelce daleko. Zacházet se zbraní umí lépe než mnozí policisté, takže usuzovat, že by vše probíhalo stejně, kdyby byl na jejím místě jiný civilista, jde jen těžko.

Ke zbraním ji přivedl otec, několikaná­sobný mistr České republiky. Tak trochu je důvodem i rozvod, po němž dostal své dvě malé dcery do péče. „Každý víkend jsem chodil na střelnici a holky bral s sebou,“vzpomíná.

Ještě jako školačka dostala Šárka od otce pušku vyřezanou podle vzorů z amerických westernů. „Já jsem si jako dítě místo panenek hrála s vyřezávaný­mi pistolemi, takže jsem mezi zbraněmi byla v podstatě už od kolébky,“řekla v roce 2009 časopisu Svět westernu.

Když se rozhodoval­o o budoucím zaměstnání, bylo také brzy jasno. „Obě dcery jsou vyučené zbrojařky,“říká Opplt.

V komunitě westernový­ch střelců Oppltová vystupuje pod přezdívkou Thundermai­d, tedy Hromová dívka. A ve sportu, který je jinak téměř výhradně mužskou záležitost­í, se vypracoval­a na několikaná­sobnou mistryni Česka i Evropy, která ve zlomcích sekund dokáže střídat revolvery a pušku a s milimetrov­ou přesností zasahovat cíl.

V pořadu Kauza dne rádia Impuls, který si ji pozval jako expertku, připomněla před půl rokem svůj dvacet let starý zážitek při přepadení obchodu. Tehdy spoušť nezmáčkla. „Velmi mě mrzí, že jsem zbraň tehdy nepoužila. Byli jsme připojení na pult centrální ochrany bezpečnost­ní agentury. Třikrát jsem stačila zmáčknout nouzové tlačítko. Agentura – s nadsázkou řečeno – nevyjela dodneška,“dodala prodejkyně zbraní pro Impuls.

Zákony jako v Texasu

V rozhovoru se tehdy vyslovila proti regulaci zbraní v podání EU. Nově totiž bude zakázáno prodávat poloautoma­tické zbraně upravené z automatick­ých a nelegální udělá z pušky zásobník na více než 10 nábojů a z pistole na 20 nábojů. Až teprve když omezení prošlo na evropské úrovni a stalo se závazné i pro ČR, se čeští politici začali předhánět v jeho obcházení.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nakonec protlačil Sněmovnou změnu ústavy, která zakotvuje právo držet zbraň. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán namítl, že by si připadal jako na Divokém západě. Nyní o záležitost­i mají jednat senátoři.

To „Hromová dívka“by zákony v Česku, které civilistům přikazují skryté nošení zbraní, reformoval­a daleko radikálněj­i. „Líbí se mi zákon v Texasu. Když nosíte zbraň, musíte ji mít viditelně. Pokud by to bylo u nás stejně, mělo by to dvě výhody. Polovina lidí by zbraň nenosila, protože by u nich byla vidět. Odpadli by lidé, kteří se jen kasají. A většina útočníků by byla odstrašená ještě před útokem,“uvedla. S přispěním Zuzany Mendlové

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Repro časopis Svět Westernu ?? Pod přezdívkou Thundermai­d Šárka Oplltová se stala několikaná­sobnou šampionkou westernové střelby.
Foto: Repro časopis Svět Westernu Pod přezdívkou Thundermai­d Šárka Oplltová se stala několikaná­sobnou šampionkou westernové střelby.
 ??  ?? Střelba v srdci Prahy Přepadení obchodu (úplně nahoře) jen kousek od Václavskéh­o náměstí skončilo jedním pobodaným prodavačem. Postřelený lupič zemřel v nemocnici. 2x foto: ČTK
Střelba v srdci Prahy Přepadení obchodu (úplně nahoře) jen kousek od Václavskéh­o náměstí skončilo jedním pobodaným prodavačem. Postřelený lupič zemřel v nemocnici. 2x foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia