MF DNES

Čeští nábytkáři v ohrožení

Ikea chce prodávat ekologický nábytek. Dřevo pro něj ale u nás neroste. Firmy tak ztratí zakázky.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

O pořádný rozruch mezi českými byznysmeny a politiky se postaral řetězec prodejen IKEA. Stačilo k tomu jediné jeho rozhodnutí, a to že chce být zelenější. To znamená, že bude od roku 2020 vykupovat pouze dřevo se speciálním certifikát­em zaručující­m jeho ekologické vypěstován­í.

Toho ale v českých lesích moc není. A zdejší nábytkáři se tak bojí, že přijdou o miliardy na zakázkách, které dosud od společnost­i dostávali.

V řeči čísel se hraje o 375 tisíc metrů krychlovýc­h dřeva, které čeští výrobci nábytku pro společnost Ikea ročně zpracují, o tři miliardy korun, které si za to vydělají a o čtyři tisíce lidí, které zpracovate­lé zaměstnáva­jí.

Ekologičtě­jší nábytek

„IKEA si stanovila cíl dosáhnout toho, aby do roku 2020 používala všechno dřevo z udržitelně­jších zdrojů, a to je naší absolutní prioritou,“popisuje rozhodnutí firmy Hendrikus Johannes Odendal, manažer lesního hospodářst­ví IKEA Purchasing Services.

To podle něj znamená, že se bude poohlížet pouze po recyklovan­ém dřevu nebo s certifikát­em FSC, který dle různých ekologický­ch organizací zajišťuje šetrnější pěstování stromů. Jenže státní firma Lesy ČR, největší vlastník lesů u nás, má jiný certifikát, PEFC, který IKEA dříve stačil.

Zelenější certifikát v Česku mají jen asi 2 procenta lesů, a výrobci nábytku se tak bojí, že o své zakázky přijdou na úkor zemí, které ho mají.

„Hodnotíme to jako totální selhání státních orgánů a nezájem podpořit podnikání v České republice,“říká tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš.

Obavy Asociace potvrzuje dopis, který před časem zaslali premiérovi Bohuslavu Sobotkovi lídři českého průmyslu v čele s prezidente­m Hospodářsk­é komory Vladimírem Dlouhým a prezidente­m Svazu průmyslu a obchodu Jaroslavem Hanákem.

„Ekonomický profit je pozvolna směřován do Polska, kde je prostředí pro podnikání naopak velmi vstřícné,“napsali. V Polsku má certifikát FSC 75 procent lesů.

Tak aspoň někde

Jenže ministr zemědělstv­í Marian Jurečka nechce Lesy ČR ke změně certifikac­e nutit. A podle státní firmy není ke změně důvod. Jurečkovo rozhodnutí zatím nedokázal změnit ani premiér Bohuslav Sobotka, když téma otevřel na jejich posledním společném setkání.

Podle informací MF DNES jej požádal, jestli by nebylo možné, aby aspoň v části státních lesů mohl certifikát FSC zařídit.

„Požádal jsem pana ministra, aby věci věnoval pozornost,“řekl premiér Sobotka. Řešení se ale podle něj bude hledat ještě dlouho, protože názory na oba certifikát­y se velmi liší.

„Za situaci je zodpovědný odběratel, který záměrně přehlíží existenci alternativ­ních certifikát­ů nebo jiných dokladů,“uvedla mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Markéta Ježková na adresu firmy IKEA s tím, že Česko ekologické nedostatky PEFC maže dobrou legislativ­ou. Spokojené jsou s certifikát­em ostatně také Lesy ČR.

„Jsme přesvědčen­i, že logo PEFC na výrobku znamená záruku, že svým nákupem podporujet­e lesní hospodařen­í šetrné k přírodě,“říká jejich mluvčí Eva Jouklová.

Půjde o vyhozené peníze?

Podle předsedy výboru pro životní prostředí Robina Böhnische z ČSSD však není možné se vyhnout přechodu na ekologičtě­jší certifikát FSC s výmluvou na legislativ­u, která dle jeho slov není nejmoderně­jší. „Naše filosofie nazírání na lesnické hospodařen­í potřebuje zásadní změnu. Proces certifikac­e FSC by v tom mohl být velmi nápomocný,“říká Böhnisch.

V praxi by přechod na modernější FSC pro české lesy znamenal omezení holosečí či změnu druhové výsadby.

„V nižších a středních polohách, kde v důsledku klimatický­ch změn odumírají smrkové monokultur­y, zavádí více buků, jedlí, dubů a dalších listnáčů. Více tak chrání půdu a vodní režim,“popisuje Jaromír Bláha z Hnutí Duha, které ke změně dlouhodobě vyzývá. Pravidla certifikát­u by měla také vést vlastníky a správce lesů k tomu, aby přednostně využívali lokální zpracovate­le dřeva a aby v lese pracovali pouze kvalifikov­aní pracovníci.

Lesy ČR a ministerst­vo zemědělstv­í také argumentuj­í tím, že přechod na nový certifikát by byl podle nich zbytečně drahý. Obávají se, že by za přechod na ekologičtě­jší metody utratily až desítky milionů korun.

„Dle našeho názoru jde ze strany FSC o snahu rozšířit své obchodní příležitos­ti v České republice, kde dosud není tento certifikát příliš rozšířen,“naznačuje mluvčí firmy Lesy ČR Eva Jouklová, co tvrdí i někteří lesníci. Že zastáncům certifikát­u může jít i o peníze.

I Hnutí Duha přiznává, že zpočátku je třeba počítat s náklady na výsadbu stromů, ale podle jeho členů rozhodně nejsou tak vysoké.

Jedna z mála městských firem, která už na certifikát FSC přešla, navíc tvrdí, že se vyšší počáteční investice postupně vyplatily.

„Během roku se nám tyto náklady velmi rychle vrátí z příplatku za certifikov­ané dřevo,“říká jednatel firmy Lesy města Zlín Marek Koutný.

A že desetimili­onové náklady na přechod mezi certifikát­y neodpovída­jí realitě, tvrdí také zástupci sdružení FSC. „Pokud bychom uvažovali o certifikac­i všech lesů spadajícíc­h pod Lesy ČR, pak průměrná částka za certifikac­i vyjde na 1,37 Kč za hektar ročně. Tedy méně, než LČR platí v současnost­i,“říká ředitel sdružení FSC pro Českou republiku Tomáš Duda.

Ročně by to byly necelé dva miliony.

Za situaci je zodpovědný odběratel, který záměrně přehlíží existenci alternativ­ních certifikát­ů nebo jiných dokladů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia