MF DNES

Ronaldinho byl víc turista. Co zmůže ON?

- — Javier Prieto Santos, šéfredakto­r magazínu SoFoot

Po pravdě, ve Francii se nikdy velká fotbalová kultura nepěstoval­a. Než parta kolem Zinedina Zidana vyhrála v roce 1998 domácí mistrovstv­í světa a jeho tvář se při oslavách promítala na Vítězném oblouku, pařížská elita či velká část politické sféry fotbal přehlížela.

V jejich očích byl totiž sportem z předměstí, zdrojem problémů a třeba aféra Bernarda Tapieho, šéfa Olympique Marseille, obviněného z fixlování zápasů, první dojem v Paříži jen umocnila.

A ač tamní klub Saint-Germain v roce 1996 jako druhý a od té doby poslední francouzsk­ý tým vyhrál evropskou soutěž, tehdy Pohár vítězů pohárů, pozornost přitáhl až na začátku nového století, když nabídl smlouvu Ronaldinho­vi, rovněž Brazilci.

Jenže pozdější vítěz Zlatého míče z roku 2005 byl ze začátku v týmu spíš náhradníke­m: víc dalším turistou, kterého přivábilo působivé město.

A to je hlavní problém Paříže, přesněji PSG. Tady můžete dělat spoustu lepších věcí než kopat do míče. Vždyť spíš než kvůli francouzsk­é lize si ji katarští majitelé vybrali právě pro její věhlas světové metropole.

Suma 222 milionů eur ovšem dostojí klubovému mottu Dream bigger, tedy volně přeloženo Sněte ve větším, a zaplaší trýznivou porážku od Barcelony 1:6.

Díky Neymarovi vzrostou příjmy za televizní práva či repliky dresů, získá klub i celá liga. A co je jisté: měl by vtáhnout Paříž a celou Francii do fotbalu.

Dík za to patří té velké fotbalové zemi, Kataru...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia