MF DNES

Izrael se bude před teroristy chránit zdmi i pod zemí

IzrAel se brÁní před teroristy dAlšími bAriérAmi. TA nejnovější bude nA hrAnici s Egyptem A povede i pod zemí.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Výstavbu bezpečnost­ních bariér, které chrání Izrael před palestinsk­ými teroristy, svět hodně kritizoval. Zejména tu, která je na hranici s autonomním Západním břehem Jordánu.

Faktem je, že počet krvavých teroristic­kých útoků na Izraelce výrazně snížila. A protože se osvědčila, vznikají další. Jenže ty nad zemí už nestačí. Teroristé, zejména ti z Gazy, se přes hranici snaží dostat tunely v podzemí, když už to nejde po povrchu.

Nejnovější bariéra se začíná stavět na Sinaji, na izraelské hranici s Egyptem. Právě v rohu, kde vede i hranice s Gazou. A bude pod zemí. Jak na svém serveru nyní napsal izraelský list Jediot Achronot, v první fázi, která má být dokončena během roku a půl, by měla být „podzemní zeď“dlouhá kilometr. Časem by se měla protáhnout na kilometry tři.

Cíl: ochrana civilistů

Právě severní Sinaj je doslova hnízdištěm islamistů, i když teroristic­ké útoky letos zesílily po celém Egyptě. Zejména na severu Sinaje je však egyptská armáda v boji s islamisty už delší dobu neúspěšná. Prakticky každý týden tam dojde k atentátu. Ať už na egyptské vojáky, nebo civilisty.

Poté, co Islámský stát zabil letos na jaře sedm koptských křesťanů a jeho stoupenci v Egyptě zveřejnili video, ve kterém hrozili, že útoky na křesťany znásobí, křesťané ze severní Sinaje začali utíkat.

Islámský stát však nehodlá cílit jen na křesťany a egyptskou armádu. Na Izrael letos vystřelil několik raket. Terčem bylo především letovisko Ejlat na jihu.

Podle Omera Gadi Jarkoniho, který je v čele rady distriktu Eškol, je podzemní bariéra naprosto nezbytná pro ochranu civilistů, kteří zde žijí.

„Bariéra je nezbytný krok, který zajistí maximální ochranu našim lidem vystaveným válce, která nastává v Egyptě, “řekl Jarkoni. Dodal, že největší hrozbou jsou právě teroristé, kteří se do Izraele dostávají podzemními tunely.

„V noci se nedá spát. Celou dobu slyšíte, jak v podzemí někdo kope. Netušíte, kam se prokopou a kde na vás zaútočí,“svěřila se s hrůznou zkušeností před lety paní Jakutielov­á, která žije přímo u hranic s Gazou v kibucu Nachal Oz.

Pro představu, o jak závažný problém jde, může posloužit číslo zveřejněné před dvěma lety. Tehdy agentura Reuters uvedla, že jen mezi Gazou a Egyptem je na 2 500 tunelů. Ty slouží nejen k přesunu teroristů, ale i zboží a zbraní, neboť Izrael se snaží blokádou zabránit tomu, aby se Hamas a jiní džihádisté v Gaze vyzbrojova­li. Jen letos v únoru Egypt zničil šest tunelů pod hranicí s Gazou. Jenže jakmile některé zaplaví, brzy jsou postaveny další.

Stavba i na hranici s Gazou

Podzemní bariéra na hranici s Egyptem má být podle izraelskýc­h médií kopií té, která se už buduje právě na hranici Izraele a Gazy. Ta bude delší – skoro 56 kilometrů. V podzemí a nad zemí má mít několik pater. Izrael za ni zaplatí v přepočtu 12 miliard korun. Budou na ní i strážní věže a detekční systémy nad zemí i pod ní.

Její stavba byla schválena už před třemi lety, kdy proběhla operace Ochranné ostří, která byla reakcí na tisíce raket vypálených z Gazy na Izrael.

Jde o vůbec největší vojenský projekt v historii státu Izrael. Aby stavba byla efektivněj­ší, vybudovali Izraelci kvůli němu u hranic s Gazou novou betonárku.

To, že se ani teroristé Hamasu neštítí ničeho, potvrdila zpráva agentury OSN pro palestinsk­é uprchlíky, která odsuzovala budování jednoho z tunelů do Izraele přímo pod školou v Gaze. Díky tunelům už teroristé provedli řadu útoků: mimo jiné se díky nim dostali do Izraele lidé, kteří unesli vojáka Gilada Šalita (na svobodu se výměnou za tisícovku propuštěný­ch palestinsk­ých extremistů dostal po pěti letech). Teroristé, kteří pronikli do Izraele tunely, během několika útoků už také zabili zhruba dvacet izraelskýc­h vojáků.

V noci se nedá spát. Celou dobu slyšíte, jak v podzemí někdo kope.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia