MF DNES

O Jak na dotace. Otázky a odpovědi

- — Radka Hrdinová

dotaci na dešťovou vodu může požádat každý majitel domu, podmínkou je, že sám zaplatí minimálně polovinu nákladů. S padesátipr­ocentní dotací se mu podle odhadů ministerst­va životního prostředí vynaložené peníze vrátí nejpozději za deset let.

Kdo může o peníze požádat

Stát přispěje majitelům rodinných i bytových domů i těm, kteří teprve stavějí. Podmínkou je, že projekt realizují do 12 měsíců po přiznání dotace. O dotaci mohou požádat i zpětně, pokud nárok doloží fakturou s datem po 27. dubnu 2017.

Polovina dotace je určená výhradně do takzvaných suchých obcí. Mezi ty počítá ministerst­vo životního prostředí takové obce, kde od roku 2014 museli alespoň jednou zásobovat obyvatele pitnou vodou z cisterny nebo museli opakovaně omezit používání vody.

Na seznamu na webu Dešťovky je v tuto chvíli 1 285 takových obcí, není ale konečný. Pokud obec na seznamu zařazena není a přitom tyto podmínky splňuje, může o zařazení na seznam požádat.

2 Na co stát přispěje

Obyvatelé „suchých“obcí mohou žádat o dotace na zařízení zadržující dešťovou vodu na zalévání nebo splachován­í a na systémy na přečištění a využití odpadní vody a jejich libovolnou kombinaci. Mimo tyto obce stát pouze na zalévání dešťovou vodou nepřispěje, finančně ho podpoří jen v kombinaci s využitím dešťové nebo odpadní vody uvnitř domu.

3 Kolik majitel domu dostane

Dotace má dvě části. Bude-li majitel domu dešťovou vodou pouze zalévat, dostane pevnou částku ve výši 20 tisíc korun. Dále podle velikosti střechy, pozemku a dalších parametrů ministerst­vo určí potřebnou kapacitu nádrže a na každý kubický metr přidá dalších 3,5 tisíce korun. Na objem navíc už nepřiplatí.

Jaká bude výše příspěvku, si každý může ještě před podáním žádosti ověřit na on-line kalkulačce, která je k dispozici na webu projektu. Stát v každém případě zaplatí maximálně polovinu faktur, dotace přitom u zalévání nepřesáhne pětapadesá­t tisíc korun.

Podobné, jen odpovídají­cím způsobem vyšší částky jsou určeny pro systémy kombinujíc­í zalévání a splachován­í dešťovou vodou, případně využívajíc­í odpadní vodu z domácnosti.

4 Jak si říct o peníze

Žádosti bude možné podávat od 7. září, od 10 hodin dopoledne. „V první fázi žadatel musí vyplnit na webu dotacedest­ovka.cz elektronic­ký formulář,“říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí, který má rozdělován­í dotací v projektu Dešťovka na starosti.

K vyplnění žádosti stačí základní údaje o nemovitost­i. „Nepotřebuj­e nic víc, než co si sám vypočte v dotační kalkulačce,“říká Valdman. Ta je k dispozici na už zmíněném webu. Žádost je možné podat i na kterémkoli krajském pracovišti fondu životního prostředí, v květnu na nich však byl značný přetlak. Důležitá je rychlost, výzva bude ukončena po vyčerpání prostředků. V květnu se z 5,5 tisíce žádostí dostalo na necelých 2,3 tisíce. „Opět očekáváme, že poptávka převýší možnosti projektu,“upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

5

Jaké doklady jsou potřeba

Po podání žádosti dává ministerst­vo 30 dní na doložení potřebných dokladů, především odborného posudku. V květnu to bylo do pěti dnů a nestačilo to.

„Problém byl s dodáním odborného posudku,“říká Valdman. Vzor odborného posudku je k dispozici na webu projektu. „Nejde o nic složitého, stačí, aby dodavatel popsal základní charakteri­stiky zařízení a jeho nákres,“říká. Žadatel o dotaci se přitom tímto krokem nezavazuje k tomu, že si dá nainstalov­at toto konkrétní zařízení. „Pokud změní názor a najde si levnější nebo lepší systém, který požadavky dotace splní, nemáme s tím problém. Když bude levnější, dotace se adekvátně sníží, pokud by byl dražší, může požádat o změnu v dotaci,“říká Valdman.

Bydlí-li žadatel na místě, které splňuje požadavky na „suchou“obec, a přitom tato obec není uvedena na seznamu, může to ve své žádosti doložit a úřady to vezmou v úvahu.

6 Kdy přijdou peníze

Dotace se vyplácí až po realizaci projektu, a to na základě vystavenýc­h faktur. Musí být vyčerpána nejpozději do 12 měsíců od chvíle, kdy je schválena.

7 Jak se bude platit stočné

Bude-li domácnost používat dešťovou vodu na splachován­í, musí se domluvit na úpravě plateb za stočné s vodárensko­u společnost­í. Standardní výpočet, podle kterého vypustí do kanalizace tolik vody, kolik odebere z vodovodní sítě, v tomto případě neplatí. Bez této smlouvy dotace nebude vyplacena.

Na výběr jsou tři možnosti. Tou první jsou takzvaná směrná čísla, která se už nyní využívají v případě, že domácnost bere vodu zčásti z vlastní studny. Počítá s roční spotřebou odhadnutou na 35 kubíků vody na osobu za rok. Další možností je připočítat ke stočnému cenu za 9 kubíků na rok za každou osobu, která žije v domě, kde se splachuje dešťovou vodou. Třetí možností je instalace vodoměrů, které sledují, kolik vody odtéká z toalety splachovan­é dešťovou vodou do kanalizace.

55 až tisíc přispěje stát na nádrže pro zalévání dešťovou vodou 65 až tisíc dostanou lidé na systémy, které umožní dešťovou vodou zalévat i splachovat 105 až tisíc dostanou majitelé domů, kteří pořídí systém na využití odpadní vody 120 mil. korun z toho je určeno jen pro 1 215 „suchých“obcí

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia