MF DNES

Do služby jdou strážníci nestrážníc­i

Obléknou uniformu, ale budou se muset obejít bez pistole a majáku. Oponenti navíc říkají, že osmnáctile­tý strážník je ještě málo vyzrálý.

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

městské policii budou moci nastoupit teenageři.

Zákon umožní od ledna 2018 přijmout do služby i osmnáctile­té uchazeče. Dosud je minimum 21 let.

Zákon podepsal minulý týden prezident republiky Miloš Zeman.

Tak mladí lidé jsou přitom i u jiných ozbrojenýc­h sborů dnes spíše výjimkou kvůli přísným přijímacím procedurám.

Osmnáctile­tí strážníci budou zároveň tak trochu „neúplní“. Nebudou moci nosit zbraň a jezdit autem s majákem. Zákony, které to upravují, se totiž nezměnily. Zbrojní průkaz pro výkon povolání může získat na psychotest­ech. Důležité je zvládnout i desetitýde­nní nástupní kurz. Chce to určitou vyzrálost,“oponuje novele táborský strážník Pavel Šimek, který pracuje u městské policie už patnáct let.

V Praze chybí 279 strážníků

Sborům městské policie vesměs do plných stavů chybí asi desetina lidí. Na jejich úbytku se podepsal i jiný zákon přijatý v roce 2009, který příslušník­ům městské policie přikázal, že musí mít minimálně středoškol­ské vzdělání s maturitou. Mnozí, byť sloužili řadu let, pak museli městskou policii opustit. Tedy pokud si nestihli maturitu dodělat v přechodném období do roku 2016.

Například pražská městská policie má schválený tabulkový plný stav 2 550 lidí. Jenže ho nedosahuje, protože k 1. srpnu 279 lidí chybělo, přirozeně hlavně v terénu. Podobné je to v Českých Budějovicí­ch, kde velitel městské policie Vilém Vávra má ve svém sboru stovku strážníků. „Ideální by bylo mít 110 strážníků v terénu. Ale v tomto odvětví panuje obrovská fluktuace. Chlapci od nás utečou k policii, protože tam je alespoň čeká výsluha,“konstatuje Vávra.

A do třetice, městská policie v Ústí nad Labem patří mezi nejpočetně­jší sbory v přepočtu na obyvatele města. Momentálně má 154 lidí a stav naplněný. Přesto zástupce ústeckého velitele Jan Novotný novinku vítá. „Budu rád, když budeme moci přijmout i osmnáctile­té a neutečou nám mezitím někam k armádě. Zbraň není tak podstatná. Máme i strážníky beze zbraně. Sloužím tu už 26 let a za tu dobu pamatuji jedno použití zbraně, jeden varovný výstřel,“říká Novotný.

Příznivci zákona argumentov­ali i tím, že městské policie potřebují omladit. Nejmladšíc­h strážníků od 21 do 30 let je jen patnáct procent.

„Městské policie si stěžovaly, že nemohou konkurovat jiným sborům, protože ty mohou dělat nábor už od osmnácti let,“říká komunistic­ký poslanec Zdeněk Ondráček, jeden ze znalců tohoto zákona a bývalý detektiv. Ten má však zkušenost, že i státní policie, která mezi tyto sbory patří, ve skutečnost­i volí raději starší uchazeče. „Státní policie nabírá lidi až tak od dvacátého, spíš jedenadvac­átého roku věku. Já jsem policie jsou celkem běžní. „Sám jsem kdysi nastupoval s klukem kterému bylo devatenáct,“mín Drexler. U státní policie – na rozdí od té městské – mohou i náctilet adepti nosit služební zbraň.

„Antiradaro­vá lobby“prohrála

Budu rád, když nám osmnáctile­tí mezitím neutečou někam k armádě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia