MF DNES

Méně dresinků. Spak škrtá výrobky, nemá lidi

Zájem o dresinky klesá, zato kečupům Spak se daří. Firma nyní plánuje zúžit nabídku.

-

Jakou další chutí nebo obalem zaujmout, je otázka, kterou si láme hlavu spousta výrobců kečupů. Spak má opačný problém. Nabídku potřebuje seškrtat. Důvodem je mimo jiné to, že kečupy a dresinky nemá kdo vyrábět.

Výrobce s hlavním závodem v jihočeské Sušici, který letos v tuzemsku navýšil svůj podíl v prodeji kečupů o 18 procent, těžko shání lidi do výroby. Podobné potíže má řada firem, v Plzeňském kraji je však nejnižší nezaměstna­nost v celé zemi, jen 2,5 procenta.

„Kvůli tomu jsme se rychleji začali zabývat optimaliza­cí portfolia, kdy je pro jakoukoliv výrobní firmu příliš velká nabídka problémem pro efektivitu výroby,“tvrdí ředitel Spaku Tomáš Froyda a zdůrazňuje, že k redukci by došlo později stejně.

Z nabídky kečupáře proto v nejbližší době zmizí některé speciality, které pro firmu nejsou z hlediska zisku zajímavé. „Plán je před schválením,“uvádí ředitel s tím, že seznam výrobků mizících z nabídky zatím poskytovat nebude. Společnost se chce více věnovat kečupům.

Přijde změna receptur

Společnost navíc pozmění receptury, protože je pro ni náročné starat se marketingo­vě i obchodně o tolik produktů najednou. Vyrábí celkem 650 položek, z toho 40 procent s logem Spak, zbytek tvoří privátní značky. Hlavním cílem je zaměřit se na výrobky, které jsou si hodně podobné. Například místo několika různě pálivých grilovacíc­h omáček může zůstat jedna.

„Optimaliza­ci nyní dolaďujeme. Rádi bychom počet artiklů v našem portfoliu zeštíhlili asi o pět až sedm procent,“vysvětluje ředitel. To znamená, že zmizí 30 až 45 položek.

Spak se po svém vstupu do Česka v roce 1992 stal symbolem západní chuti tomatové omáčky. Výrobci, který se vryl do paměti úspěšným sloganem Spak má šmak, v posledním fiskálním roce, který skončil v červnu, mírně narostly tržby na zhruba 450 milionů korun.

Vyrábí kečupy, majonézy, dresinky a hořčice, ale právě trh s dresinky se značně propadá. Objem prodaných dresinků se podle dat společnost­i Nielsen letos meziročně snížil o 10 procent, tržby klesly o 5,2 procenta.

V žebříčku pěti největších výrobců, které analýza zahrnuje, se Spak umístil na druhém místě po Hamé. „Část průmyslové produkce nahrazuje domácí výroba. Lidé preferují čerstvé vaření, zdravou výživu a dresink nemá ideální image,“vysvětluje propad agrární analytik Petr Havel.

Spak shání do výroby dvacet až třicet lidí. Snaží se je nalákat nejrůznějš­ími benefity – od příplatků za přesčasy přes příspěvky na dopravu a nábor až po věrnostní prémie. „Máme snad všechny příspěvky, které lze vymyslet,“míní Froyda.

Přestože se mzdy ve firmě v posledním roce zvýšily v průměru o pět až šest procent, jde to těžko. A to i kvůli konkurenci blízkých měst, především Klatov a Horažďovic, ale také Německa, protože tamní firmy rovněž potřebují zaměstnanc­e.

Podle ředitele sušického závodu by měl stát místo lákání agenturníc­h pracovníků ze zahraničí přijít s programem pro usídlení celých rodin. „Stát naprosto selhává,“je přesvědčen.

Roboti se množí

Spak není v oboru výjimkou, pokud jde o snahu přilákat nové lidi. Například kunovický výrobce trvanlivýc­h a chlazených potravin Hamé akutně shání desítky zaměstnanc­ů od dělníků do výroby až po obsluhu strojů. Redukci portfolia, které čítá zhruba 1 700 položek, však kvůli tomu nechystá.

„Nedostatku čelíme zejména tím, že výrazně investujem­e do modernizac­e a automatiza­ce výroby v našich závodech,“popsal mluvčí Hamé Petr Kopáček. Letos firma takto investuje 180 milionů. Lidská ruka už nebude zapotřebí například při vkládání skla na dvou linkách v Uherském Hradišti.

Hamé hledá rezervy i jinde. Mění organizaci práce a logistiky tak, aby na sebe procesy od návozu surovin až po plnění obalů co nejlépe navazovaly a bylo možné lépe vytížit zaměstnanc­e. Jinak řečeno: podobně jako byla krize před deseti lety katarzí ve smyslu hledání úspor, nutí dnes personální nouze společnost­i hledat rezervy v organizaci práce.

Robotizace a automatiza­ce je velkým trendem i v potravinář­ství, jak potvrzuje technologi­cká firma Deimos, která vyvíjí výrobní linky do továren. „Tlak na automatiza­ci cítíme i v tomto oboru a důvodem je také nedostatek lidí,“říká ředitel Deimosu Vladislav Němec. Firma na vlně modernizac­e fabrik roste meziročně o vysoké desítky procent. Podle Němce se automatiza­cí majitelé závodů snaží uvolnit dělníkům ruce k důležitějš­ím úkolům.

 ?? Filip Horáček redaktor MF DNES ??
Filip Horáček redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia