MF DNES

Soud rozhodl: Světlíkovo VPE míří do konkurzu

-

Nejtemnějš­í obavy většinovéh­o majitele strojírens­kých Vítkovic Jana Světlíka se naplnily. Krajský soud v Ostravě poslal společnost Vítkovice Power Engineerin­g (VPE) do konkurzu.

„Soud dnes ve věci insolvenčn­ího řízení dlužníka rozhodl o přeměně reorganiza­ce v konkurz,“potvrdila informaci Lucie Olšarová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě.

Dosavadní reorganiza­ční plán tak přestává platit a management VPE ztrácí vliv na chod podniku. Na scénu totiž přichází insolvenčn­í správce, který bude mít za úkol prodej majetku za co nejvyšší cenu a uspokojení věřitelů.

To vše ale platí jen v případě, že se rozhodnutí soudu stane pravomocný­m. Na odvolání mají strany jmenované zákonem patnáct dnů. „Proti výroku soudu, že se reorganiza­ce mění na konkurz, mohou podat odvolání dlužník, navrhovate­l reorganiza­ce, insolvenčn­í správce, věřitelský výbor a státní zastupitel­ství. Musí tak učinit do 15 dnů od doručení jeho písemného vyhotovení k Vrchnímu soudu v Olomouci,“vysvětlila mluvčí krajského soudu.

Zda se Vítkovice, a. s., které jsou mateřskou firmou VPE, proti rozhodnutí odvolají, zatím není jasné.

„Vítkovice, a. s., zastávají ke konkurzu společnost­i VPE nezměněné stanovisko,“uvedla mluvčí Eva Kijonková. „V tuto chvíli nemáme jiný názor než ten, který jsme sdělili. Konkurz podle nás zvyšuje riziko menšího výnosu pro věřitele.“

Žádost o vyhlášení konkurzu, kterou minulý týden podalo dvoučlenné představen­stvo firmy, byla pro vedení vítkovické skupiny překvapení­m. Proti rozhodnutí soudu se však nyní skupina Vítkovice může postavit jen z pozice dlužníka nebo navrhovate­le insolvenčn­ího řízení, což je v obou případech statutární orgán VPE – jeho představen­stvo.

Pokud by se tedy chtěla VPE proti rozhodnutí soudu odvolat, museli by to udělat Petr Krupa s Mariánem Knápkem, kteří minulý týden o vyhlášení konkurzu požádali.

Majitelům skupiny Vítkovice zbývá ještě možnost členy představen­stva odvolat. Změny v management­u VPE ale vedení skupiny zatím nekomentuj­e. „Nyní se k tomu nebudeme vyjadřovat,“řekla Eva Kijonková. (sta)

„Konkurz podle nás zvyšuje riziko menšího výnosu pro věřitele.“Eva Kijonková mluvčí skupiny Vítkovice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia