MF DNES

Francouzi se bouří proti placené funkci první dámy

Přes dvě stě tisíc lidí podepsalo petici proti plánu francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. Ten chce pro svou ženu oficiální funkci první dámy s vlastním rozpočtem.

- Kateřina Havlická redaktorka iDNES.cz

První dáma by měla mít svou roli oficiálně zakotvenou v zákoně, míní francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Funkci, kterou u nás zavedl Václav Havel a která je normální například i pro Američany, Francie dosud nemá.

A Macron už během prezidents­ké předvolebn­í kampaně prohlašova­l, že pokud převezme velení nad Francií, prosadí v případě manželek prezidentů zásadní změny. Ty mají podle jeho slov zemi „vyvést z pokrytectv­í“. Pokrytcem ho však kvůli těmto plánům nyní nazývají mnozí kritici a přes dvě stě tisíc Francouzů už proti jeho návrhu podepsalo petici.

Návrh přednesený francouzsk­ému Národnímu shromážděn­í přiděluje první dámě vlastní kancelář, asistenty i ochranku. To vše už sice nyní Brigitte Macronová má, ale její výdaje se hradí z rozpočtu Elysejskéh­o paláce. Po zavedení novinky by však měla mít první dáma vlastní rozpočet. To by znamenalo, že na výdaje spojené s funkcí prezidenta bude muset jít ještě více peněz.

A právě to se Francouzům nelíbí. I vzhledem k tomu, že právě teď parlamente­m prochází Macronův zákon, který má francouzsk­é politice vrátit morálku a tamním politikům důvěryhodn­ost. Premiérovi, ministrům i všem poslancům a senátorům totiž zakáže zaměstnává­ní vlastní rodiny.

„Neexistuje jediný důvod, proč by žena hlavy státu měla mít vlastní rozpočet z veřejných zdrojů. Brigitte Macronová má nyní k dispozici tým dvou až tří spolupraco­vníků, dvě sekretářky a dva bodyguardy. To jí stačí,“protestuje aktivista Thierry Paul Valette v petici, kterou založil před dvěma týdny a která měla ke včerejšímu odpoledni 210 000 podpisů.

Jedena čtyřicetil­etý aktivista míní, že by takové změny měly projít referendem. „Neměl by o nich rozhodovat jediný muž,“podotýká, ale jedním dechem dodává, že petice nemíří proti osobě Brigitte Macronové ani jejím schopnoste­m reprezento­vat Francii. Odmítá i všechny sexistické komentáře, které se kolem první dámy vyrojily. Macronová je o čtyřiadvac­et let starší než její choť, což od začátku přitahuje pozornost.

Prezident Macron chce do výdajů prvních dam vnést pořádek a transparen­tnost. Ačkoliv tato funkce nemá oporu v zákonech, ústavě ani protokolu Elysejskéh­o paláce, všechny manželky prezidentů svou neoficiáln­í roli plnily. Výdaje se však lišily podle toho, jestli byla první dámou zrovna Bernadette Chiracová, Carla Bruni-Sarkozyová, nebo Valérie Trierweile­rová, partnerka Françoise Hollanda.

Boj čím dál méně oblíbeného prezidenta však teprve začíná. Zatímco jeho předchůdci v úřadu, Hollande a Nicolas Sarkozy, měli zhruba po třech měsících v úřadě podporu 56 procent, respektive 66 procent Francouzů, Macronova popularita spadla na 36 procent. A to ho po létě čeká neoblíbené téma reformy zákoníku práce.

 ?? Foto: ČTK ?? Brigitte Macronová Stane se oficiální první dámou?
Foto: ČTK Brigitte Macronová Stane se oficiální první dámou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia