MF DNES

Skandál kolem miliard na vědu ničí Ficovu vládu

Vládní Slovenská národní strana vypověděla koaliční smlouvu, ale z Ficovy vlády neodchází. Předčasné volby by totiž asi nic nevyřešily.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Předseda Slovenské národní strany (SNS), uhlazený Andrej Danko, se dušuje, že je úplně jiným politikem než jeho skandály proslulý předchůdce Ján Slota. A že Slovenská národní strana má nyní jen málo společného s kdysi extrémně nacionalis­tickou a korupčními kauzami smutně proslaveno­u SNS. Ta kvůli nekončícím skandálům v době první Ficovy vlády v letech 2006–2010 vypadla z parlamentu a málem zanikla.

Jenže cosi jako politické geny se nezapře a Slováci museli mít ve včerejším letním horku pocit, že se jim zatočila hlava a oni se vrátili o deset let zpět. Včerejší Dankovo vypovězení koaliční smlouvy se Smerem a stranou Most-Híd má totiž podle mínění slovenskýc­h komentátor­ů jediný účel, a to zakrýt obří skandál kolem rozdělován­í dvou miliard eur na vědu z evropských fondů.

Ministr školství Peter Plavčan, kterého na tento post dosadila Dankova SNS, rozdělil prvních sedm set milionů eur (asi dvacet miliard korun) tak „šikovně“, že slovenské univerzity a vysoké školy nedostaly téměř nic. Rektoři se vzbouřili. „Výsledek, že ani jeden projekt univerzitn­ích vědeckovýz­kumných center univerzit a ústavů Slovenské akademie věd nedostal finanční podporu, odmítáme a považujeme za skandální,“napsali v otevřeném dopise. Brusel vyplácení peněz z fondů pozastavil, prošetřuje systém rozdělován­í.

Mezitím se začali ozývat první svědci korupce, kteří mluví o 20 procentech z dotace jako „provizi“za přidělení peněz. Navíc firmy, jimž byly peníze přiděleny, byly podle deníku SME mnohdy „účelově založené“. „Korupce při čerpání eurofondů je veřejným tajemstvím – vždyť z cizího krev neteče,“přiznává i provládní deník Pravda.

Danko včera jménem SNS teatrálně vypověděl koaliční smlouvu. Impulzem k tomu bylo jednání s premiérem Robertem Ficem – zřejmě právě o eurofondec­h, ale jak upozorňuje část komentátor­ů, kdyby chtěla SNS skutečně odejít z vlády, podali by demisi její ministři, vypovězení smlouvy zatím nic neznamená.

Navíc je otázka, zda má Danko, který je ve vysoké politice stále ještě nováčkem, další kroky promyšlené. Zároveň s vypovězení­m koaliční smlouvy totiž mluví o připraveno­sti uzavřít novou. „Danko je nezkušený amatér. Odstartova­l vývoj, u něhož si nedokáže představit, kam vyústí,“uvedl pro deník SME politolog Grigorij Mesežnikov.

Neofašisté jsou silní jako nikdy

Španělskou metropoli Madrid zaplavily v těchto dnech barvy. Holi je sice tradiční hinduistic­ký svátek, který se slaví zejména v Indii a Nepálu začátkem jara, ale házení práškovými barvami se ujalo i v řadě jiných zemí. Madrid si tento svátek připomíná už několikáté léto za sebou a účastní se ho stovky lidí. Mimo jiné sem kvůli němu přijíždí i řada turistů. Svátek barev se v Madridu, podobně jako i v jiných evropských městech, slaví i tancem za zvuků indické hudby a také ho doprovází vystoupení indických hudebníků. Festival se už tradičně koná v madridské čtvrti Lavapies, která se nachází nedaleko centra města. Je proslulá jako místo, kde se potkává řada kultur. Ostatně, Svátek barev se začal ve Španělsku slavit právě díky tamní indické komunitě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia