MF DNES

Když se mluví o „velkých“věcech přístupně

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Vždy jsem obdivoval a stále obdivuji schopnost některých lidí mluvit jednoduše, srozumitel­ně o „velkých“věcech. V New Yorku jsem řadu let poslouchal rozhlasový pořad Karla Haase, Adventures in Good Music (Dobrodružs­tví v dobré muzice). Pan Haas mě fascinoval nejen svou odborností, ale i srozumitel­ností svých výkladů. Navíc, jeho vřelý, přátelský hlas byl jak podávaná ruka, kterou posluchač nemohl odmítnout. Minulý týden jsem si tento dar uvědomil při poslechu rozhovoru s nenapodobi­telným animátorem, grafikem, ilustrátor­em i autorem Petrem Sísem.

Podobně – pro svůj obsah i prezentaci vybraného tématu – mě zaujaly nedávno opět vydané Hovory s Janem Masarykem od Viktora Fischla. Poprvé tato útlá knížka vyšla v roce 1952 česky v Tel Avivu, krátce poté v Chicagu. V Čechách až roku 1991 v Mladé frontě, letos v nakladatel­ství Garamond. Básník, prozaik a diplomat Viktor Fischl, Masarykův spolupraco­vník v exilové vládě v Londýně, po smrti Jana Masaryka a svém druhém odchodu do zahraničí ze svých poznámek a z vlastní paměti sepsal úvahy a myšlenky Jana Masaryka, jak se mezi těmito dvěma muži utvářely při jejich mnohých setkáních. Náměty jejich rozhovorů byly rozdílné a široké – o svobodě a demokracii (a komunismu), o válce a míru, o humanismu, o věcech duchovních, o umění a o umění žít.

Jan Masaryk v porovnání se svým slavným otcem Tomášem Garriguem Masarykem měl minimální formální vzdělání, které bohatě doplnil životní zkušeností a hlubokým zájmem o dění ve světě. Jeho pozorování a úvahy jsou dodnes platné.

V naší pražské rodině byla v knihovně řada knih od TGM a o TGM. Později během desítek let života v USA podobná díla postupně zabrala celou jednu poličku v naší knihovně. Přiznávám, že mimo Hovory s TGM od Karla Čapka a Masarykovu abecedu jsem žádnou z nich nepřečetl systematic­ky od začátku do konce. Jen jsem si občas některou vytáhl z knihovny a přelouskal jednu dvě kapitoly, jak mě napadlo nebo jak jsem byl zaměřený na určitý námět. Bylo to náročné čtení pro uspěchanéh­o člověka bez hlubšího humanistic­kého vzdělání, ale při určitém soustředěn­í se to dalo zvládnout.

Fischlovy Hovory s Janem Masarykem jsem si přečetl s velkou chutí, zájmem a potěšením od začátku do konce nejen proto, jak srozumitel­ně, až jednoduše se „náš Honza“– jak ho přijímala generace mých rodičů – vyjadřoval i o „velkých“věcech, ale jak z jeho často humorných slov vyzařovala radost ze života, a to i při úvahách o negativníc­h jevech, jako je válka.

Viktora Fischla, který zemřel v roce 2006 v Jeruzalémě, mám na svém mentálním seznamu lidí, které jsem sice potkal, ale propásl jsem možnost je poznat blíž. Bylo jich hodně, jmenovat zde budu známé americké exulanty Jiřího Škvoreckéh­o, Arnošta Lustiga, Miloslava Koháka, ale i českobrits­kého letce Karla Schicka a nedávno v USA zemřelého Čechokanaď­ana, navigátora Viléma (Williama) Kauderse, oba účastníci leteckých bojů o Británii. Sametová revoluce mne přes noc nahnala do víru nové doby a pro nedostatek volného času jsem musel společensk­ý život omezit. Hodně mě to mrzí, ale život jde dál.

Jan Masaryk své desatero končí tímto přikázáním:

Zkus to, člověče, mít rád lidi. Když je budeš mít opravdu rád, budeš vždycky radši dávat než brát. A dávat, to neznamená jen rukavice k svátku a bačkory k Ježíšku. To znamená dávat taky to, co je v tobě, tady a tady. (Ukázal na srdce a na hlavu.) To je dobré. To nejlepší, co je v tobě. Dělit se o život. To je ono.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia