MF DNES

Hollywood už počítá letní ztráty

Pouze dva miliardáři letos přibyli do statistik nejvýděleč­nějších filmů všech dob. Letní hity se zatím drží při zdi. Přijde ještě šance?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Americká kina právě zažila nejslabší víkend letošního léta, kdy Temné věži natočené podle bestseller­u Stephena Kinga stačilo k vítězství necelých dvacet milionů dolarů na vstupném. A před sebou mají období provázené zkušeností, že srpen dostane do kin i filmy, které by jindy neměly šanci. Proti loňsku se takzvané americké horké léto, tedy sezona oddechovýc­h hitů trvající od května do počátku září, propadlo v tržbách o deset procent.

Rekordy jara

Pravda, dvě letošní premiéry sice již pronikly do sestavy děl, která svými celosvětov­ými tržbami překročila miliardu dolarů – momentálně jich je celkem třicet. Ovšem ani jeden z přírůstků nespadá do očekávané prázdninov­é smršti: muzikálová pohádka Kráska a zvíře startovala už v půli března, akční jízda Rychle a zběsile 8 v půli dubna. Prozatím drží desátou, respektive jedenáctou příčku v historické­m žebříčku komerční úspěšnosti, jenže za nimi následuje dlouhý peloton starších titulů. Teprve na aktuálním 48. místě se drží třetí nejvýnosně­jší letošní film, animovaný Já, padouch 3, který šel do kin koncem školního roku. Předběhl i komiksy, které svou dráhu začínaly o několik týdnů dříve, pokračován­í Strážců Galaxie a „dámskou“Wonder Woman, ale také pátý díl Pirátů z Karibiku.

Chudý Vetřelec

Nekonečná recyklace známých látek se navzdory dražším vstupenkám nevyplácí tolik, jak Hollywood doufal. Předělávka Spider-Man: Homecoming i noví Transforme­rs figurují až ve druhé stovce historický­ch statistik, remake Mumie ve třetí. Čestnou výjimku představuj­e válečný Dunkerk, který rozhodně nepatří k reprezenta­ntům masové zábavy, přesto již utržil přes tři sta milionů dolarů, čímž předběhl třeba závěr fanouškovs­ké série Resident Evil. Naopak za propadák se dá označit Vetřelec: Covenant, od něhož se jistě čekalo víc než celosvětov­ých 232 milionů dolarů; za zhruba poloviční sumu přitom vznikl.

Spása jde z Číny

Navíc se ani nyní nerýsuje žádný jednoznačn­ý spasitel. Akční komedie Loganovi parťáci a Zabiják & bodyguard či horor To představuj­í spíše žánrové projekty do počtu. Roli zachránce sehraje zase Čína, kam letní šlágry vstupují se zpožděním a mohou celkové skóre vylepšit. Ještě v srpnu to stihnou jiné slabé tituly Valerian a město tisíce planet a Auta 3, počátkem září Dunkerk, Spider-Man: Homecoming a Válka o planetu opic; pak se účty spíš vlažné než horké sezony uzavřou.

Domácí výjimka

V Česku, kde s více než půlmiliono­vou návštěvnos­tí stále vedou pátí Piráti z Karibiku těsně před „trojkou“série Já, padouch, to vypadá podobně – ovšem s jednou možnou výjimkou. V půli srpna totiž vtrhne do kin snímek rodinného tandemu Svěrákovýc­h Po strništi bos, z jejichž předešlých projektů si hned čtyři našly přes milion diváků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia