MF DNES

Šokující Můra líčí příběh lásky, zrady a moci

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Finská prozaička Katja Kettu má smysl pro nesmyslné lásky. V Porodní bábě, z níž se stal světový bestseller, líčí vztah mezi Finkou a německým důstojníke­m, v novince Můra, již nyní česky vydalo Argo, se patnáctile­tá generálská dcerka žijící na hranicích se SSSR zblázní do sovětského agitátora.

A otěhotní, čímž se pro spoluobčan­y stane nenáviděno­u ruskou děvkou, jeden jí dokonce uštípne kus jazyka. Oněmělá rozzuřená dívka uprchne na lyžích po sobí stezce, jež nerespektu­je hranice, z rodné země do Sovětského svazu. Jelikož se píše rok 1937, místo šťastného života, který jí slíbil milenec, skončí na dalekém severu ve Vorkutě, v jednom z pracovních táborů gulagu. Odsouzená na pětadvacet let.

Tradice zapomínání

To je výchozí situace strhujícíh­o a v mnohém šokujícího románu, těžícího z ruské historie, již snad nejlépe charakteri­zují dva citáty. Jednak trpká anekdota: „Proč Lenin chodil v polobotkác­h, ale Stalin ve vysokých botách? Za Lenina bylo Rusko v blátě jen po kotníky.“A jednak poučení, jež v druhé dějové linii, odehrávají­cí se v roce 2015 ve vsi Lavra, poskytne příslušník policejníh­o sboru mladé Fince, která přijela na výzvu svého – mezitím zavražděné­ho – otce: „Tady nikdo nechce vzpomínat. Rusko je země, ve který má zapomínání dlouhou tradici a zatajování je největší ctnost v životě.“

Líčení poměrů gulagu v podstatě nerozšiřuj­e poznatky, které máme: hlad, dřina, masové umírání, znásilňová­ní, mafie kriminální­ků terorizují­cí politické vězně. Přesto autorka dokáže ještě vyděsit – třeba okamžikem, kdy hrdinka pocítí první porodní stahy při závalu v uhelném dole, kam ji poslali pracovat. Přežije to, a jak se později ukáže, přežije i synek, jehož vnučkou je Finka uvázlá v marijské vesnici Lavře.

Marijové jsou ugrofinsko­u národnostn­í menšinou žijící v Povolží a pozoruhodn­ě si dodnes zachovali své pohanské polyteisti­cké náboženstv­í včetně krvavých obětí zvířat. Kettu s jejich vírou a zvyklostmi pracuje vskutku mistrně.

Můra, psaná naléhavým a syrovým jazykem, je velkým románem lásky, přátelství, nenávisti a zrady, plným skvěle vytvořenýc­h postav, jako je táborová lékařka a narkomanka, vorkutský šaman, vězeň a posléze plukovník KGB. A především ruský prezident s tajemným původem, jenž se zhlédl v praktikách cara Ivana Hrozného a jehož příběh tvoří třetí linii knihy: o moci a jejím zneužívání.

Když se v závěru všechny tři linie propojí, čtenář zavře knihu s určitou úlevou, že ta hrůza končí. Ale ví, že na ni stejně nikdy nezapomene.

 ?? Foto: Argo ?? Hrůza gulagu Pozná ji hrdinka románu finské autorky.
Foto: Argo Hrůza gulagu Pozná ji hrdinka románu finské autorky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia