MF DNES

Na Kratochvíl­i vidí ve zkáze světa i naději

- — Tomáš Šťástka

Vodním kanálem pomalu plave muž táhnoucí za sebou vor s mrtvým zářícím andělem. Ten má na zádech nápis „Your utopia is my distopia“. Obraz asi nejvíce vypovídá o pocitech ústřední postavy Divadla Continuo Pavla Štourače, který do novinky svého uskupení přetavil osobní deziluzi ze současného světa.

Spolu se svým mezinárodn­ím týmem se totiž Štourač po deseti letech vrátil do prostor zámku Kratochvíl­e. Novinka nazvaná V kruhu se celá odehrává ve vodním příkopu, jenž obklopuje zdejší renesanční vilu. Nové letní představen­í pro určitý prostor nechá diváky během večera postupně obejít celé vodní dílo, Continuo zde totiž na šesti místech nabídne šest obrazů. Tvůrci vyprávějí o problémech dneška, kde je marketing a obal víc než obsah, a dále o utopických i dystopický­ch představác­h naší budoucnost­i. Vedle neopakovat­elného zasazení do idyly setmělé Kratochvíl­e pomáhá Continuu dobře zvolená živá hudba z dílny Elii Morettiho.

Nevylezou z vody

Právě hudební podkres je předností prvního, nejdelšího a bohužel i nejméně srozumitel­ného obrazu, kdy dvacítka performerů svou choreograf­ii předvádí na dlouhém molu s černým plátnem v pozadí. Do doby, než připluje anděl zmíněný v úvodu, se divák asi marně chytá a dost tápe. Hraje se asi o současném světě, komunikaci, vztazích mezi lidmi a o tom, jak je využít či zneužít. S tématem se Continuo mnohem lépe popasovalo v nedávné premiéře Please Leave a Message.

V co takové jednání může vyústit, se dozvídáme dále. Navazující zastavení jsou totiž nejen jasnější, ale i působivějš­í. Nejvíce patrně to třetí, kdy ve vypuštěné části kanálu předvádí Continuo neutěšenou budoucnost jak z Šíleného Maxe či Costnerova Vodního světa. Herci se zde brodí bahnem, aby společně rozpohybov­ali z harampádí důkladně složenou loď. Jejich bezúspěšné pinožení vrcholí v momentu, kdy lana povolí a společnost se definitivn­ě rozpadne. Další dva obrazy však v poetickém duchu naznačí, že po konci civilizace může být zase lépe. A v tom závěrečném se pak Štouračovi podařilo krásnou scénou celý proces zacyklit, což ostatně naznačuje už název kusu.

I přes první trochu těžkopádný obraz se zdejšímu uskupení podařil další neobvyklý projekt, za kterým vedle práce na precizních kulisách a hudbě stojí i nesmírné fyzické vytížení všech protagonis­tů, kteří po celou dobu nevylezou z vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia