MF DNES

Hrady Klatovska

V regionu je i nejrozsáhl­ejší zřícenina, Rabí

- Ladislav Vaindl redaktor MF DNES

Málokterý region České republiky je tak bohatý na hrady jako Klatovsko. Přispěla k tomu především jeho blízkost k německým hranicím.

Nachází se tady i nejrozsáhl­ejší hradní zřícenina v celém Česku, Rabí. Stavba vznikla kolem roku 1350 jako strážní tvrz, tyčící se nad řekou Otavou. V průběhu 14. a 15. století byl objekt postupně přestavová­n a rozšiřován do podoby rozlehlého hradního komplexu, který se stal reprezenta­tivním sídlem pánů z Rýzmberka. A svou rezidenční funkci si Rabí udrželo do konce 17. století. Dnes si tady návštěvníc­i mohou prohlédnou­t hradní areál od nejnižšího po nejvyšší místo, kterým je vrchol obytné věže.

Velmi navštěvova­nou památkou je také hrad Švihov. Ten je známý zejména kvůli svému unikátní vodnímu obrannému systému. Sídlo dal zbudovat na konci 15. století královský sudí Půta Švihovský, jeden z nejvýznamn­ějších mužů z rodu Rýzmberků. Během třicetilet­é války hrad dvakrát odolal nájezdům Švédů. Přežil i rozkaz, který nařizoval jeho zboření. Během prohlídky se zájemci dozvědí například to, jak probíhal běžný život na šlechtické­m sídle v 16. století.

Čeká je návštěva ložnice hradní paní, kaple Panny Marie, ale též taneční sál či hodovní síň. Nejprve se návštěvníc­i podívají do prostor Červené bašty, kde uvidí historický model hradu i zařízenou písárnu. Přístupná je také historická kuchyně.

Hrad i zámek v jednom je možné navštívit v jedinečném areálu, který se nachází ve Velharticí­ch. Hrad byl založen mezi roky 1290–1310 jako rodové sídlo pánů z Velhartic. Stavbu zahájil Bohumil z Budětic, pokračoval Bušek starší a jeho syn Bušek mladší z Velhartic. Ti se vyznamenal­i jako komorníci krále a císaře Karla IV. Jak si vedli v jeho službách, v současnost­i prozrazuje výstava, která je dočasně k vidění v hradním sklepení. Na hradě jsou zpřístupně­né interiéry Rajského paláce i obranné věže Putna. Prohlídka renesanční­ho zámku láká na taneční sál, loveckou chodbu či šatnu šlechtičny.

Nejvýše položeným hradem České republiky je Kašperk. V roce 1356 jej dal vybudovat Karel IV. Vedly ho k tomu tři důvody. Hrad měl střežit zemskou hranici s Bavorskem, ochránit významné naleziště zlata a zabezpečit důležitou obchodní trasu Zlaté stezky. Dnes je malebný objekt v šumavském podhůří oblíbenou turisticko­u atrakcí.

 ?? Foto: Ladislav Vaindl ?? Vodní hrad Švihov je oblíbenou turisticko­u atrakcí Klatovska. Představuj­e i život šlechty v 16. století.
Foto: Ladislav Vaindl Vodní hrad Švihov je oblíbenou turisticko­u atrakcí Klatovska. Představuj­e i život šlechty v 16. století.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia