MF DNES

Z gotické památky je galerie

-

Areál hradu a zámku se na Klatovsku nachází také v Klenové. Památka byla postavena ve třináctém století v gotickém slohu pány z Janovic a Klenové.

V sedmnáctém století byl na předhradí již pustého sídla vybudován nový zámek. Ten v devatenáct­ém století pseudogoti­cky upravili.

V současnost­i je památka částečně přístupná. Nesetkáte se tady s klasickou hradní či zámeckou expozicí. Objekt totiž slouží jako sídlo galerie, jež byla založena v roce 1964.

Prvním ředitelem byl jmenován klatovský malíř Vladimír Levora, který se zasloužil o zpřístupně­ní tehdy zpustlého hradu a zámku. Galerie začala postupně budovat vlastní sbírkový fond.

V počátečníc­h letech se vystavoval­o převážně české umění 19. století ze sbírek Národní galerie v Praze a Západočesk­é galerie v Plzni. V roce 1973 ztratila klenovská galerie samostatno­st a stala se součástí Okresního muzea v Klatovech.

Současná Galerie Klatovy/Klenová vznikla v přímé souvislost­i s listopadov­ými událostmi roku 1989. Tehdy se podařilo získat přízemí domu č. 149/I na klatovském náměstí.

Vhodným řešením se ukázalo spojení s galerií na zámku Klenová, která v té době byla součástí muzea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia