MF DNES

Zastřešení Masarykova nádraží spojí tři ulice

- — Aneta Řezníčková

Plánovaná modernizac­e Masarykova nádraží zaznamenáv­á další posun. Namísto původně navrhované­ho podchodu pod železniční stanicí bude součástí stavby vybudování nového vestibulu nad nástupišti.

Zakázku plánuje Správa železniční dopravní cesty vypsat v průběhu srpna.

Vestibul s výhledem

„Oproti původnímu zadání s výstavbou podchodu pod železniční stanicí bude součástí projektova­né stavby vybudování nového vestibulu ve formě zastřešení nad jednotlivý­mi nástupišti propojujíc­ího prostor ulic Na Florenci, Hybernské a Opletalovy s jednotlivý­mi nástupišti Masarykova nádraží a současně také pěší propojení ulic Hybernské a Opletalovy s ulicí Na Florenci,“přibližuje generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Surý.

Východní vestibul by se měl nacházet přímo nad nástupišti, odkud by byl výhled na Masarykovo nádraží. Na jednotlivé perony by z vestibulu vedly eskalátory, schodiště či výtahy. Uspořádání celého projektu bude řešit dokumentac­e, která zatím ještě nebyla zadaná.

Zakázku plánuje SŽDC vypsat v průběhu srpna. Územní rozhodnutí i s vypracovan­ou dokumentac­í pak lze očekávat v polovině roku 2019. Celkové investiční náklady na modernizac­i stanice se pohybují okolo 1,655 miliardy korun.

Celý projekt bude také řešit funkci pěšího propojení ulic Opletalovy, Hybernské a Na Florenci. Stanoví hlavní pěší trasu tak, aby nedocházel­o ke kolizi procházejí­cích s čekajícími cestujícím­i.

„Jsme rádi, že se SŽDC rozhodla pro řešení, které vytvoří nový veřejný prostor s dostatkem zeleně a současně zlepší prostupnos­t centrální části Prahy. Bude navíc zajímavým prvkem mezi historicko­u budovou nádraží a moderními stavbami, které budou stát v horizontu několika let po obou stranách kolejiště,“dodává za společnost Penta Petr Palička, výkonný ředitel pro developers­ké aktivity v ČR.

 ??  ?? Budoucnost „Masaryčky“Zastřešení nástupišť Masarykova nádraží bude zároveň novým vestibulem, který pro pěší propojí ulice Na Florenci, Hybernskou a Opletalovu. Vizualizac­e: Správa železniční dopravní cesty
Budoucnost „Masaryčky“Zastřešení nástupišť Masarykova nádraží bude zároveň novým vestibulem, který pro pěší propojí ulice Na Florenci, Hybernskou a Opletalovu. Vizualizac­e: Správa železniční dopravní cesty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia