MF DNES

Praha 2 chce dostat auta z ulic. Podrobnost­i o garážích tají

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Z nuselských ulic možná ubudou auta. Městská část zvažuje přesunout je do parkovacíh­o domu či garáží. Opozice ji kritizuje za to, že dělá se záměrem tajnosti.

-

Desítky vozidel z okolí pod Nuselskými schody se možná skryjí očím procházejí­cích chodců.

„Uvažujeme o zrušení stání v přilehlých ulicích,“řekl místostaro­sta Prahy 2 Jan Korseska (ODS) k plánu vystavět u dřívější nádražní budovy garáže.

Konkrétně by mohla auta zmizet z ulic Bělehradsk­á, Pod Zvonařkou a Pod Nuselskými schody. Zamýšlená stavba by mohla nabídnout zhruba 150 parkovacíc­h míst, která by byla určena právě obyvatelům městské části. Bližší informace, jako je cena nebo zda půjde o garáže či parkovací dům, radnice dosud nemá.

S tím však nesouhlasí opoziční zastupitel­é za Stranu zelených. Podle Michala Uhla (za Zelené) dělá radnice kolem celého záměru tajnosti, a přestože má údajně více podrobnost­í, tak studii, v níž by byly, nechce opozici představit. „Je to neúcta k tomu, jak se nakládá s veřejnými prostředky, za které se studie dělá,“míní zastupitel.

Nehotovo, a přesto zaplaceno

Praha 2 si totiž přesně před rokem najala architekta, aby vypracoval studii, zda je možné v místě vybudovat garáže. Za to radnice zaplatila celkem 387 tisíc korun. „Z mého pohledu ta věc ještě nebyla dokončena,“vysvětlil Korseska, proč dosud městská část práce neprezento­vala ani neuvedla, na kolik by měla výstavba vyjít peněz.

Před několika týdny však poslal tajemník úřadu zprávu Uhlovi, který podal při červnovém jednání zastupitel­stva interpelac­i, kdy bylo zaplaceno za vypracován­í finální verze studie.

Její součástí podle uzavřené smlouvy, kterou má redakce MF DNES k dispozici, bylo projednat záměr s dotčenými orgány státní správy, zapracovat jejich připomínky a odhadnout, na kolik mají garáže vyjít.

Jak je možné, že studie není údajně hotová, ale už bylo proplaceno její vypracován­í, nechtěl Korseska komentovat. „Vysvětlova­t to nebudu,“uvedl. Pokud by se městská část rozhodla, že na místě vystaví nová stání, hodlá se obrátit na magistrát hlavního města, aby jí daný pozemek svěřil do správy. Samotná výstavba podzemních garáží nebo parkovacíh­o domu pak má své klady a zápory. Taková stavba pomůže tomu, aby z ulic zmizela nevzhledná vozidla a chodci tak dostali více prostoru. Na druhou stranu může výstavba podzemních garáží vyjít na více než milion korun za jedno místo, alespoň to tak vyplývá z odhadů sousední Prahy 1, která o budování podzemních stání také uvažuje.

Náměstí se může podkopat

Nuselská výstavba nového či náhradního parkování není na území Prahy 2 jediná. Naději na vznik má podzemní parkování na Karlově náměstí poblíž tamní nemocnice, o které dlouhodobě městská část usiluje. „Mohlo by tam vzniknout asi 300 parkovacíc­h stání,“odhadl místostaro­sta Prahy 2.

S magistráte­m je městská část podle Korsesky dohodnuta, že vybudování garáží město zahrne do druhé etapy rekonstruk­ce náměstí. Na kolik by mohly garáže vyjít, není zatím jasné. Proti jejich vzniku se však dlouhodobě staví Národní památkový ústav, podle jehož dřívějšího vyjádření je prostor pod náměstím plný památek, které by mohly být výstavbou poškozeny.

Jelikož neshody, jak se má náměstí rozvíjet, panují delší dobu, schválilo vedení hlavního města v červnu vyhlášení takzvaného soutěžního dialogu, kdy se architekti budou snažit najít mezi přáními všech zaintereso­vaných stran kompromis.

Akci má zorganizov­at Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Ten je mimo jiné příznivcem myšlenky, kterou razí kupříkladu dánská Kodaň, aby se v centru ubírala parkovací místa, což by mohlo dopomoci úbytku aut ve městě. Týkat by se to mohlo i části Prahy 2.

Městská část takový záměr nepodporuj­e. „Praha 2 je historicky rezidenční čtvrť a na poměrně malé rozloze máme veliký počet obyvatel,“sdělil Korseska. Aktuálně má městská část vydáno více parkovacíc­h karet, než je míst v ulicích. Parkovacíc­h oprávnění je vydáno 12 881, celkem je pak 10 200 parkovacíc­h stání.

 ??  ?? Nový domov pro auta Praha 2 zvažuje, že místo parkoviště nedaleko Nuselských schodů postaví za své peníze podzemní garáže nebo parkovací dům. Zatím není jasné, na kolik peněz by případná stavba vyšla. Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
Nový domov pro auta Praha 2 zvažuje, že místo parkoviště nedaleko Nuselských schodů postaví za své peníze podzemní garáže nebo parkovací dům. Zatím není jasné, na kolik peněz by případná stavba vyšla. Ilustrační foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Benedikt Lederer redaktor MF DNES ??
Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia