MF DNES

Cestující do Schengenu odbaví letiště rychleji

-

Rekonstruk­ce druhého terminálu Letiště Václava Havla by měla být hotova do konce letošního roku. Modernizac­e interiéru včetně přestavby stanoviště bezpečnost­ní kontroly pohltí zhruba 112 milionů korun.

Kromě nového pracoviště pro pasovou a bezpečnost­ní kontrolu cestujícíc­h, které by mělo urychlit odbavování cestujícíc­h do zemí schengensk­ého prostoru, počítá projekt s modernizac­í nástupních mostů, rekonstruk­cí kanceláří v zázemí a s výstavbou nových toalet. Počet cestujícíc­h, kteří terminálem po dokončení prací budou moci každou hodinu projít, se zvýší o čtvrtinu, na 2 500.

Rekonstruk­ce, i když skromnější, se loni dočkal i první terminál, který je určen pro lety mimo evropský bezcelní prostor. V něm letiště za 22 milionů korun vytvořilo nové pasažérské centrum a zmodernizo­valo odpočinkov­é a komerční prostory. Pražské letiště podobně jako řada dalších evropských letišť zažívá rychlý růst počtu cestujícíc­h. Během letošního prvního pololetí odbavilo 6,76 milionu cestujícíc­h, meziročně to je o 21 procent více. Růst čeká i po zbytek roku, celkově předpoklád­á, že odbaví 15 milionů cestujícíc­h, což se blíží hranici kapacit letiště. Ministerst­vo financí na jaře oznámilo, že během deseti let plánuje na další rozšíření letiště vynaložit 27 miliard Kč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia