MF DNES

Sparta proplula peřejí. Pomohla čerstvá posila

Nasadila last minute posilu... A vyplatilo se! Fotbalová Sparta ve čtvrtém zápase sezony konečně slavila výhru.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Doteď to vypadalo, jako když se partička lidí, kteří se vidí poprvé v životě, pokouší na raftu proplout divokými peřejemi. Nepřekvapí, že se jejich člun párkrát převrhl. Ale už bylo potřeba, aby si rozdělili úkoly a zabrali – jinak vážně hrozilo, že jejich plavba skončí tragicky.

Sparta včera konečně našla jakž takž společnou řeč a za celých devadesát minut utkání v Mladé Boleslavi se ani jednou neoctla hlavou pod hladinou.

Přitom předzápaso­vý scénář byl vlastně podobný jako ve všech předchozíc­h utkáních: trenéru Stramaccio­nimu se při rozcvičení zranil další hráč, obránce Kadlec. A italský kouč znovu pořádně zatřásl sestavou, udělal šest změn.

Do branky vrátil Koubka, posadil třeba pravého beka Karavajeva, kterého spoluhráči zvolili nejlepším hráčem minulé sezony. A na pravém kraji zálohy četli fanoušci nové jméno: Jonathan Biabiany.

Last minute posilu Sparta zaregistro­vala těsně před utkáním, záložník z Interu Milán si střihl se spoluhráči v týdnu jen pár tréninků a šup – rovnou do základu. Možná risk, ale zafungoval. Fanoušci, ať už ti na tribuně, nebo na balkonech paneláků obklopujíc­ích boleslavsk­ý stadion, možná ještě na vlastní oči tak rychlého fotbalistu neviděli. Když Biabiany rozkmitá nohy, pomalu aby soupeř sedal na motorku – jinak se holohlavý Francouz chytá těžko.

Samozřejmě má také své mouchy, kdyby ne, asi by ho Inter s klidným srdcem nepustil na roční hostování s opcí. Na úvod mu míč párkrát odskočil, kličky mu soupeři nebaštili. A když běžel sám na brankáře Vejmolu, ukázal, že střelcem asi taky nebude – trefil vybíhající­ho gólmana. Ale ta rychlost...

Díky ní Biabiany po necelé půlhodině lehce pláchl Fleišmanov­i, nacentrova­l do vápna a kapitán Lafata hlavou trefil tři body.

Sparta překonala nejhorší porodní bolesti, a i když ve druhém poločase povážlivě zvolnila, chvílemi zmatkovala a Biabiany s lehčím zraněním musel vystřídat, v její hře se už našla pozitiva: natěšený Rosický zvládl půl hodiny a hlavou trefil tyč, jistě zahrál stoper Štetina a přímo výborně záložník Sáček, u kterého se spekuloval­o o hostování.

Že by si překopaný tým konečně začal sedat? Na jasnou odpověď je brzy, ale náznak by tu byl.

FK Mladá Boleslav AC Sparta Praha 0:1

Branka: 28. Lafata. Rozhodčí: Jílek - Blažej, Arnošt. ŽK: Stronati, Fleišman - Čivič, Sáček. Diváků: 5 000 (vyprodáno). Poločas: 0:1. Boleslav: Vejmola 3 - Čmovš 2.5 (74. Babalj), Douglas 3, Stronati 3, Fleišman 4 Pauschek 2.5, Takács 3, Matějovský 3, Jánoš 3.5 (72. Rada), Přikryl 2.5 - Komličenko 4 (64. Mareš 3). Trenér Uhrin. Sparta: Koubek 1.5 - Zahustel 3, Mareček 2, Štetina 1.5, Čivič 2.5 - Biabiany 2 (79. Karavajev), Mandjeck 4, Frýdek 3 (63. Rosický 1), Sáček 1, Ben Chaim 3 (71. Plavšič) - Lafata 2. Trenér Stramaccio­ni. (dac) střely na branku střely mimo rohy hodnocení 3:5 4:5 6:1 3.5:2.5

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Vítězná premiéra Nejnovější posila Sparty Biabiany svoji šanci neproměnil, ale Lafatovi přihrál na vítězný gól.
Foto: Michal Šula, MAFRA Vítězná premiéra Nejnovější posila Sparty Biabiany svoji šanci neproměnil, ale Lafatovi přihrál na vítězný gól.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia