MF DNES

Tori Bowieová: Holka, co řídila ve 12, se nebojí. Ani zlatého skoku

-

Miroslav Němý reportér MF DNES na MS v Londýně

Tak dobrá – všechno, nebo nic. Je čas riskovat, nehledět na bolest. A tak Tori Bowieová letí v maximální rychlosti vpřed, až střemhlav. Končí v kotrmelcíc­h.

„Mám pár škrábanců, není mi teď zrovna dobře,“líčí. „Ale tohle mě zachránilo už dříve. Dokud nejsem v cíli, nikdy se nevzdávám.“

Tak pravila zlatá dívka, ta nejrychlej­ší ze všech. 26letá Američanka doslova proskočila k titulu mistryně světa, ve strhujícím finiši ženské stovky ve finále předčila o setinu Ta Louovou z Pobřeží slonoviny.

A její zlaté slzy jen potvrdily to, co dávno ví: pokud chcete uspět, připravte se na bolest. Komplikova­né cesty ale občas nabízejí sladké cíle.

Ta její začala ve chvíli, kdy je rodiče se sestrou odložili, ač byly Tori pouhé dva roky. Jejich babička Bobbie Smithová začala bojovat, aby vnučky mohla vychovávat ona.

„Neváhala jsem. Moje vlastní babička se takhle postarala o šest vnuček – a když zvládla ona šest, proč ne já dvě,“říkala paní Smithová.

Uspěla. O mnoho a mnoho let později najednou její Tori na olympijské­m stadionu doslova žhne štěstím, jako když se paprsky z nebe opřou na americkém jihu do městečka Sand Hill ve státě Mississipp­i.

„No, nic nóbl to není,“zaculí se Bowieová. „Je to tam tak malé, že nemáme na ulicích ani semafory.“

Babiččina péče ji totiž vyslala do prostředí, o němž zvesela líčí: „Naše rodina je tak divná!“Bylo jich dohromady asi dvacet příbuzných ve čtyřech domech: děti a bratranci, tetičky a strejdové.

„Všechno jsme dělali spolu. A já dělala to, co kluci,“vypráví. „Hráli jsme basket, stříleli jsme ze zbraní, mastili karty, rybařili.“Tato část Mississipp­i není evidentně pro bábovky. Tori poprvé vyjela na dálnici ve 12 letech; než dostala řidičák, vystřídala tři vozy. „Jsem ráda za to, odkud jsem. Tohle jsem já.“

Ne právě princeznov­ské dospívání obsahovalo i sport. Když zvítězila atletika, dlouho se zaměřovala na dálku: „Jenže jsem se naučila, že se člověk má řídit srdcem. Všichni se mě ptali, proč chci najednou dělat sprinty – ale já prostě cítila, že můžu porážet ty nejlepší na světě.“

V Riu to stačilo na stříbro ze stovky a bronz na dvojnásobn­é trati. O rok později pokrývají její tělo zlaté škrábance, pláče a vzpomíná na babičku. Vnuččin nejslavněj­ší den už sice nestihla, ale... „Je mi jasné, že to vidí – a směje se od ucha k uchu.“

 ?? Foto: Reuters a 2x AP ?? Finiš Nejrychlej­ší ženou planety je Američanka Bowieová (třetí zleva). Cílem prolétla za 10,85 o setinu před Ta Louovou z Pobřeží slonoviny (dráha č. 4) a Schipperso­vou (úplně vlevo) z Nizozemska.
Foto: Reuters a 2x AP Finiš Nejrychlej­ší ženou planety je Američanka Bowieová (třetí zleva). Cílem prolétla za 10,85 o setinu před Ta Louovou z Pobřeží slonoviny (dráha č. 4) a Schipperso­vou (úplně vlevo) z Nizozemska.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia