MF DNES

Dafne Schipperso­vá: Spojovat mé akné s dopingem? To snad ne!

-

Tomáš Macek reportér MF DNES na MS v Londýně

Sedí v hotelovém salonku, klábosí s ostatními. Potom vyráží ven, na procházku k Toweru. Dafne Schipperso­vá je uvolněná. A to je pro ni důležité.

„Loni v Riu to byl chaos. Každý si ze mě chtěl ulomit kousek,“vzpomíná. Snila tam o zlatu, ale místo toho byla pátá na stovce a stříbrná na dvojnásobn­é trati. Vše vyvrcholil­o zbabranou předávkou ve štafetě. Odlétala z olympiády v depresi.

„Znovu jsem potřeboval­a něčím nakopnout motivaci. A tím nakopnutím je Londýn,“povídá.

Finále její hlavní trati 200 metrů teprve přijde. Ale už po stovce slaví. Ze semifinále sice prošla o fous, přesto i v nevýhodné deváté dráze utíkala ve finále pro bronz. „Medaile z tak krajní dráhy. Jsem šťastná!“Evropanka bílé pleti opět rozrazila blok Afroamerič­anek a Afričanek.

„Už na základce jsem vždycky byla rychlejší než všichni kluci, i když jsem s nimi hrála fotbal,“vypráví. „Vůbec se jim to nelíbilo.“

V Moskvě 2013 získala v sedmiboji světový bronz. Načež v Pekingu 2015 nachystala šok. Jen tři měsíce poté, co oznámila, že se stává sprinterko­u na plný úvazek, tu ovládla dvoustovku. Navíc v čase 21,63!

V minulosti byly rychlejší pouze dvě ženy a nad oběma se vznáší mrak dopingovéh­o podezření či obvinění. Američanka Griffithov­á-Joynerová v Soulu 1988 za 21,34 a Marion Jonesové v roce 1998 za 21,62.

V rodném Utrechtu poctili Schipperso­vou tím, že po ní pojmenoval­i most. Zároveň se však vynořily spekulace, jimiž je dnešní atletika prostoupen­a. Ti nedůvěřiví začali zkoumat akné na tváři a zádech 25leté Nizozemky. Nemá ho tam snad proto, že používá steroidy?

„Nenávidím, když mi lidé kladou takové otázky,“říká. „Pracuji nesmírně tvrdě, abych byla dobrou atletkou, dodržuji dietu i životosprá­vu, žiji pro svůj sport. A pak se mě zeptají na něco takového.“

Vysvětluje, že akné mají Schipperso­vi v rodině. „Matka ho řešila až do čtyřiceti. Má kůže je prostě taková. Obtížně jsem se srovnávala s tak nesmyslným obviněním.“

Nicméně i to dokázala, částečně za přispění nové trenérky, Američanky Reiderové. Ta upozadila mítinky Diamantové ligy a směřovala formu své svěřenkyně k „velkému zlatému třesku“v Londýně.

V pátečním vyvrcholen­í dvoustovky, v opětovném souboji s Tori Bowieovou k němu má dojít.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia