MF DNES

Poláci si chtějí dát do pasů Vilnius a ukrajinský Lvov

Varšavská vláda vůči svým východním sousedům postupuje bez servítků. Nyní chce dát do nových pasů symboly z Ukrajiny a Litvy.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Uplynul pouze rok od chvíle, co polský parlament pod taktovkou vládnoucíh­o Práva a spravedlno­sti (PiS) odhlasoval rezoluci, v níž obvinil Ukrajince z „genocidy“Poláků na dnes ukrajinské Volyni na konci druhé světové války.

„Nikdy nesmíme dopustit to, aby tento zločin namířený proti Polákům nebo jakékoli jiné skupině byl zapomenut, relativizo­ván nebo popisován jinak než jako genocida,“prohlásil tehdy šéf PiS a faktický vládce Polska Jaroslaw Kaczynski. „Za dobu 25 let od vyhlášení svobodného Polska jsme byli zřejmě až příliš tolerantní,“zdůvodnil přitvrzení vůči Ukrajině místopředs­eda vlády Mateusz Morawiecki. O tom, že při „volyňské řeži“zavraždili Poláci mnoho tisíc Ukrajinců, nebyla v rezoluci řeč, pouze byli oceněni ti Ukrajinci, kteří bránili Poláky.

Rezoluci, podobně jako polský velkofilm Volyň, kde jsou Ukrajinci vesměs líčeni jako vraždící zrůdy, vzali podle BBC Ukrajinci jako nůž do zad a něco, co v žádném případě nemůže přinést usmíření.

„Ukrajinci nás potřebují, tak proti nám nemohou nic podniknout,“měl se v této souvislost­i vyjádřit jeden polský vládní politik. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykow­ski na počátku minulého měsíce dokonce prohlásil, že pokud Ukrajina nepřistoup­í na polský výklad historie, je Varšava připravena zablokovat její integraci do EU.

Polsko především irituje, že se Kyjev nechce distancova­t od vůdce hnutí za nezávislos­t Stepana Bandery, který je hlavně v západní části Ukrajiny oslavován jako národní hrdina. „Náš vzkaz je jasný. S Banderou se do Evropy nedostanet­e!“řekl Waszczykow­ski.

Podle stejného historické­ho mustru se nyní objevila další krize ve vztazích mezi Polskem a jeho východními sousedy, Ukrajinou a tentokrát i Litvou. Důvodem je grafický návrh nových polských pasů, do kterých by měly být symbolicky zařazeny známé motivy z litevské metropole Vilniusu a z dnes ukrajinské­ho Lvova.

Obě města, v nichž velkou část obyvatelst­va tvořili Poláci, byla do září 1939 součástí Polska, které v roce 1945 Stalin posunul asi o tři sta kilometrů na západ. Poláci museli ztracenou národnostn­ě smíšenou východní část země opustit. V Litvě však silná polská menšina zůstala dodnes. Mezi Varšavou a vládou ve Vilniusu se proto už desítky let řeší spory o její práva. A Litevci ji vnímají velice rozporupln­ě.

V Polsku dodnes existuje hnutí polských vyhnanců z těchto oblastí, kterým se říká „kresy“, a je velice vlivné. Krom toho Lvov, Vilnius i další města jsou pokládána za kolébku polské kultury a její nedílnou součást.

V projektu nových pasů ke stému výročí obnovení země v roce 1918, který vyhlásil ministr vnitra Mariusz Błaszczak, má být proto symbolikou Lvova a Vilniusu připomenut­o, že byly součástí Polska.

Nepřijatel­né záměry Varšavy

Litva a Ukrajina už se proti tomu velice rezolutně ohradily a zástupci polských ambasád v obou zemích byli předvoláni na tamní ministerst­va zahraničí, kde jim byl předán oficiální protest.

„Takovéto záměry nejsou v souladu s dobrými sousedským­i vztahy a pro litevskou stranu jsou nepřijatel­né,“uvádí se v reakci vilniuskéh­o ministerst­va zahraničí, podle níž se Brána rozbřesku z Vilniusu nesmí objevit v novém polském pasu.

Podobně se vyjádřilo i kyjevské ministerst­vo zahraničí a ukrajinský velvyslane­c ve Varšavě Andrij Deščycja. „Ta situace nás velice znepokojuj­e,“uvedl k novým pasům. Polské ministerst­vo vnitra, které je připravuje, však uklidňuje, že návrhy ještě nejsou definitivn­í a že se ještě mohou změnit.

 ?? Foto: archiv ?? I Bránu rozbřesku ve Vilniusu si Poláci mohou dát do pasu.
Foto: archiv I Bránu rozbřesku ve Vilniusu si Poláci mohou dát do pasu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia