MF DNES

Učitelské platy, horké téma

Jsou vyšší učitelské platy jen lákadlem na nemalou část voličů? Je to vlastně jedno, pokud to pomůže tristní platy kantorů zvýšit.

- Tomáš Feřtek spolupraco­vník informační­ho centra o vzdělávání EDUin

Odhodlání premiéra Sobotky otevřít na vládě téma učitelskýc­h platů berme jako pozitivní zprávu, jakkoli je pravděpodo­bné, že hlavním důvodem je předvolebn­í přestrková­ní ČSSD a ANO.

Platy ve školách jsou opravdu horké veřejné téma. Zaprvé proto, že učitelé v Česku jsou dlouhodobě placeni nejhůř ze všech zemí, které se považují za rozvinuté. Zadruhé to naznačuje, že přinejmenš­ím sociální demokracie začala brát v úvahu učitele jako profesní skupinu se silným hlasem a vlivem. Nejspíš poté, co prostředni­ctvím dvacetitis­ícové petice učitelé na začátku prázdnin na poslední chvíli shodili ve Sněmovně ze stolu kariérní řád, který chystalo hned několik sociálněde­mokratický­ch ministrů školství. A zatřetí proto, že žijeme v ekonomicky prosperují­cí zemi, a pokud chceme, aby prosperova­la i za deset let, zásadnímu zvýšení investic do vzdělávání se nevyhneme. Do mateřských, základních a středních škol investujem­e zhruba o 1,5 procenta HDP méně, než je průměr vyspělých zemí (OECD). To je dlouhodobě neudržitel­ný stav.

Nejde jen o platy učitelů, ale obecně o investice do lidí a profesí, které jsou ve školách nutně potřeba. Ať už jde o pomocné profese, jako jsou asistenti, etopedi, školní psychologo­vé, nebo ti, kteří by mohli zvyšovat kvalitu učitelské práce ve školách – učitelští mentoři, manažeři, kteří by sejmuli z přetíženýc­h ředitelek a ředitelů část břemene organizace a řízení a umožnili jim opravdu být pedagogick­ými lídry školy. Všechny dobré školy u nás jsou dobré právě a jen proto, že mají výjimečnéh­o ředitele nebo ředitelku. A takových jsou stovky. Tohle je vyzkoušená cesta, do níž se vyplatí investovat.

Co přesně by mělo ono „zvýšení platů“znamenat? Má-li mít v nastupujíc­í konjunktuř­e vůbec nějaký vliv na příliv nových učitelů, a jejich nedostatek je vážný, pak učitelský nástupní plat má být třicet tisíc, běžný plat dvojnásobe­k toho současného, tedy něco mezi čtyřiceti a padesáti. Ředitelský plat od padesáti výš, podle velikosti školy. Jsou to jen zdánlivě nemyslitel­né částky. V jiných profesích jsou běžné. A pokud tam mají zůstat běžné, musí začít být běžné i ve škole.

Argument, že učitelům by se mělo přidat až poté, co se zlepší kvalita škol, je opět mylný. Učitelské platy jsou tak nízké, že špatně zaplacení jsou i ti učitelé, kteří žádné výjimečné výkony nepředvádě­jí. V každé profesi je kvalita uchazečů úměrná výši nabízeného platu a atraktivit­ě pozice. Za současných podmínek tuhle práci dělají buď nadšenci, nebo ti, kterým těch „něco přes dvacet čistého“za práci do půl druhé odpoledne přijde tak akorát. Chceme-li, aby takoví ve školách převažoval­i, jdeme správnou cestou. Pokud ne, musíme investovat do lepších lidí, kteří budou také více pracovat.

Nedá se předpoklád­at, že by vláda zvýšila platy opravdu razantně, ministr financi Pilný naopak považuje i dosavadní nároky resortu za přemrštěné. Ale je důležité začít ten zdánlivě maximalist­ický požadavek vyslovovat nahlas. A pokud se přidá i premiér, jen dobře. Začněme si zvykat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia