MF DNES

Kejklíř s dluhopisy

Janstova firma odvedla na daních setinu obratu

- Lukáš Valášek reportér MF DNES S přispěním Vojtěcha Srnky

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta pravidelně lobbuje za co nejvyšší dotace ze státního rozpočtu. Za údajné nezákonné ovlivňován­í ministersk­ých dotací na sport ho dokonce už měsíc stíhá policie.

Janstova vlastní advokátní kancelář však státu do rozpočtu paradoxně takřka nepřispívá. Například v roce 2014 měla obrat zhruba sto milionů korun. Na daních však odvedla jen setinu – přibližně milion.

Firma vlivného lobbisty totiž většinu svého zisku vyplatila tajemným držitelům svých korunových dluhopisů. Aniž by desítky milionů korun zdanila. Za normálních okolností dluhopisy poslouží firmě, která si potřebuje půjčit peníze na rozvoj, tady však stejně dobře fungují jako možná daňová klička.

Komu fakticky přenechává většinu zisku své kanceláře, ovšem Jansta upřesnit nechce. „To je obchodní tajemství, kdo dluhopisy koupil,“nechce komentovat, zda cenné papíry nedrží ve skutečnost­i on či ostatní společníci jeho advokátní kanceláře a nevyhýbají se tak v praxi daním.

Korunové dluhopisy za 285 milionů korun totiž Janstova společnost vydala v roce 2012 ještě podle starého, nedokonalé­ho zákona. Protože je daň z úroků z korunových dluhopisů v řádech haléřů, zaokrouhlu­je se dle tehdejších paragrafů na nulu. Firma speciální dluhopisy vydala jen několik měsíců předtím, než to nová legislativ­a zatrhla.

Za podobný nákup cenných papírů Agrofertu se v minulosti ocitl pod palbou kritiky Andrej Babiš. Agrofert vydal dluhopisy za 3 miliardy a on byl jako tehdejší vlastník firmy jediný, kdo je nakupoval. Tím získal příjem, který byl nedaněný. Na rozdíl od situace, kdy by mu Agrofert vyplácel přímo zisk. I když má Jansta blízko k ČSSD, tedy volebnímu rivalovi ANO, korunové dluhopisy vždy hájil.

Podle expertů přitom i v případě Jansty musel dluhopisy koupit buď on, či jeho blízcí, na volném trhu s nimi totiž podle zákona obchodovat nesměl.

„Nebylo možné tyto dluhopisy nabízet veřejně,“potvrdila podmínky jejich vydání Markéta Fišerová, mluvčí České národní banky, která advokátovi dle tehdy platného zákona musela dluhopisy schválit.

Mezi investory by přitom byla nejspíše o Janstovy cenné papíry rvačka. Tomu, kdo si je pořídí, zajišťují mimořádně vysoký roční úrok 12 procent, navíc legálně nedaněný.

V letech 2013 a 2014 tak advokátní kancelář vyplatila neznámým investorům jako odměnu za to, že jí půjčili peníze, v součtu na 70 milionů korun. Novější účetní závěrku navzdory zákonu advokátní kancelář v rejstříku nemá.

Právě Jansta a jeho společníci přitom na nákup dluhopisů za 285 milionů peníze měli. Advokátní kancelář je vydala v červnu roku 2012. Tři měsíce předtím si přitom společníci advokátní kanceláře vyplatili ze své vlastní firmy navlas stejných 285 milionů za pomoci snížení základního kapitálu firmy. Ani taková operace se nedaní. Za získané peníze pak snadno mohli prostředni­ctvím dluhopisů své firmě opět peníze půjčit a kruh toku peněz uzavřít.

Kauza Andreje Babiše už dřív přinesla korunovým dluhopisům velkou pozornost. Finanční správa se dušuje, že firmy, které korunové dluhopisy vydaly, masivně kontroluje.

„Finanční správa v této souvislost­i vybrala k prověření 1 519 daňových subjektů. Prověřován­í je zaměřeno na zdaňovací období 2013–2016. Po prvotním posouzení jednotlivý­ch případů správce daně rozhodne o dalším postupu,“uvedla mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í Gabriela Štěpanyová. K prvnímu srpnu byla doměřena daň celkem ve výši 91 milionů korun, a to u 102 daňových subjektů.

Zda se finanční úřad zaměří i na Janstu, není jasné. Úředníci konkrétní případy ze zákona nekomentuj­í. Jansta však naprosto odmítá, že by udělal cokoliv špatného. „Všechno bylo na základě posudků. Nedělal jsem to samozřejmě já, ale naši daňaři. V čem je problém? Tak to zkontroluj­í, jestli to je v pořádku se zákonem. Buďto to je správně, tak fajn. Když ne, tak to budeme dodaňovat. Odpovědnos­t ponese ten, kdo nám tam dal razítko,“řekl MF DNES Jansta, jehož právní kancelář má celý tým expertů, který nabízí firmám pomoc s vydáváním dluhopisů.

Jak už vyšlo najevo před časem, úředníci od konce dubna kontrolují Agrofert. „Finanční správě poskytujem­e maximální součinnost. Nemáme informaci, že by její šetření bylo uzavřeno. Zdůrazňuje­me, že si ve věci vydání dluhopisů nejsme vědomi žádného pochybení. Vše proběhlo zcela v souladu se zákonem,“odmítá jakýkoliv problém i mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia