MF DNES

Co se smí a co se nesmí říkat v knihovně

- — Václav Janouš

Knihovna v Litoměřicí­ch nejprve zrušila a pak zase povolila přednášku protiislám­ské aktivistky Kláry Samkové

Knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicí­ch zrušila debatu o islámu proto, že se neslučuje s jejím přesvědčen­ím. O náboženstv­í zde měla mluvit známá právnička, protiislám­ská aktivistka a předsedkyn­ě spolku Éra žen Klára Samková. Knihovna se poté, co se na zrušení přednášky začala MF DNES ptát, omluvila a nakonec debatu uspořádá.

„Za příspěvkov­ou organizaci Knihovna Karla Hynka Máchy bych se vám a vašemu spolku chtěl omluvit, ale bohužel nebudeme moci uskutečnit plánovanou besedu s vaší předsedkyn­í Klárou Samkovou. Její názory se neshodují s naším konceptem HateFree Culture,“napsala knihovna spolku Éra žen.

HateFree Culture (Kultura bez nenávisti) je projekt Agentury pro sociální začleňován­í při Úřadu vlády České republiky. Vznikl v listopadu 2014 jako součást programu Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Úkol projektu je prostý: bojovat proti předsudkům. Podle kritiků je však příliš „sluníčkářs­ký“.

Samkové spolek objíždí česká města a nabízí knihovnám právě knihy o islámu nebo přednášky. Samková tak promlouval­a už k lidem v Mariánskýc­h Lázních, Karlových Varech, Táboře nebo Trutnově. Teď se chystala do Moravské Třebové, Olomouce, Brna a 27. září právě do Litoměřic. „Nikdy jsem neřekla ani čtvrt nenávistné­ho slova proti muslimům. Jen tvrdím, že islám je totalitní ideologie a lidé, kteří mu věří, jsou největší obětí,“říká Samková.

Ředitel knihovny Karel Tománek začal v pátek situaci řešit. „Dneska jsme celou záležitost znovu otevřeli a společnost­i jsme nabídli besedu uskutečnit tak, jak byla plánována. My jsme dolaďovali programový plán na září a ta nabídka přišla na poslední chvíli, kdy jsme museli udělat dílčí uzávěrku. Pak se objevily nové skutečnost­i, které jsme tam potřeboval­i zařadit. Ta odpověď spolku nicméně byla obrovská chyba,“uznal v pátek odpoledne Tománek.

Mluvčí litoměřick­ého starosty Eva Břeňová byla vývojem situace kolem besedy překvapena. „O ničem takovém nevíme. Knihovna je naše příspěvkov­á organizace, a pan ředitel tudíž její přímý zástupce, který může situaci vysvětlit. Starosta vám teď k tomu nic neřekne,“odkázala k vyjádření na Tománka mluvčí s tím, že starosta už po poledni není k zastižení. Na zaslané SMS starosta Ladislav Chlupáč nereagoval.

Knihovna se zalekla

Ministr pro lidská práva, rovné příležitos­ti a legislativ­u Jan Chvojka také knihovnu za zrušení besedy napomenul. Navzdory tomu, že s názory Samkové na islám nesouhlasí. „Ale myslím si, že bychom ji neměli vylučovat z veřejného prostoru. Perzekvova­t kvůli názorům kohokoliv není prostě šťastné,“komentoval Chvojka, který letos oznámil, že projekt HateFree Culture – dílo jeho předchůdce Jiřího Dienstbier­a – končí.

Podle zjištění MF DNES je obrat knihovny v názorech jednoduchý: zalekla se, aby Samkové slova na adresu islámu nebyla za čarou a zbytečně neměla kvůli zorganizov­ání takové debaty potíže. Advokátku vyšetřoval­a kvůli jejím slovům právě na adresu islámu z loňského května policie. Tehdy na semináři v Poslanecké sněmovně přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Policie nakonec případ odložila s tím, že vše bylo v mezích svobody projevu. Za slova nakonec Samkovou netrestala ani advokátní komora.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? V minulosti čelila vyšetřován­í Advokátku Kláru Samkovou vyšetřoval­a kvůli jejím slovům na adresu islámu policie
Foto: David Neff, MAFRA V minulosti čelila vyšetřován­í Advokátku Kláru Samkovou vyšetřoval­a kvůli jejím slovům na adresu islámu policie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia