MF DNES

„Houstone, máme problém“

Z jižního Texasu je vodní svět. A má být mnohem hůř.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Jižní Texas je pod vodou. Celá předměstí Houstonu, čtvrtého největšího města USA, se stala jezerem, obchody jsou zavřené, dálnice kolem města neprůjezdn­é, obě letiště zastavila provoz. Hovoří se o tisícileté vodě. Dva tisíce lidí byly evakuovány jen na základě nouzových volání, když se obracely na policii, že jsou v pasti. Lidé často seděli na střechách. Jeden z volajících užil slogan z filmu Apollo 11: „Houstone, máme problém.“

Houston je náchylný k rozsáhlým záplavám, protože leží v rovině. Starosta města čelil včera kritice, že nenařídil evakuaci, což vysvětlil slovy: „Nemůžete poslat 6,5 milionu lidí na silnice. Pokud si myslíte, že situace je teď špatná, vydejte rozkaz k evakuaci a bude příšerná.“

Situaci ještě zhoršuje vypouštění dvou přehrad naplněných hurikánem Harvey.

V Texasu lije tak jako údajně nikdy. Záznamy aspoň nikdy nic takového dosud nezaznamen­aly. Pro představu: s příchodem hurikánu Harvey spadlo na Houston rekordních 75 centimetrů vody a změnilo ulice v řeky. Včera východně od Houstonu lilo tempem patnáct centimetrů za hodinu. Na jihovýchod­ní Texas má do konce týdne spadnout tolik srážek, kolik tam normálně naprší za celý rok. To znamená, že někde má připadnout ještě 1,3 metru vody.

Povodně i bouře budou v Texasu vrcholit ve středu a čtvrtek. Protože se stáčí k východu, má se poté Harvey objevit v New Orleans, které před lety zničil hurikán Katrina.

Někteří pojišťovac­í experti už začali tvrdit, že škody nyní způsobené hurikánem Harvey se možná vyrovnají škodám po Katrině, což byla nejdražší přírodní katastrofa amerických dějin. Vyšla na 15 miliard dolarů.

 ?? Foto: AP ?? Čekání a rezignace Obyvatelka Houstonu pluje se psem na nafukovací matraci a čeká na záchranu.
Foto: AP Čekání a rezignace Obyvatelka Houstonu pluje se psem na nafukovací matraci a čeká na záchranu.
 ?? Foto: AP ?? Záchrana Někteří lidé skončili přímo ve vodě, jiní čekali na střechách svých domů. Policie přijala dva tisíce nouzových volání.
Foto: AP Záchrana Někteří lidé skončili přímo ve vodě, jiní čekali na střechách svých domů. Policie přijala dva tisíce nouzových volání.
 ?? Foto: AP ?? Z vody ven Muži tlačí z hluboké vody auto, jedno z těch, která ještě mohla být zachráněna. Některá však byla zatopena až po střechu.
Foto: AP Z vody ven Muži tlačí z hluboké vody auto, jedno z těch, která ještě mohla být zachráněna. Některá však byla zatopena až po střechu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia