MF DNES

Klenoty se vrátily ve vetché schránce

Před 150 lety přivezl zvláštní vlak z Vídně posvátný korunovačn­í poklad zpátky do Prahy

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Planoucí ohně, rachot salv z hmoždířů, dunění zvonů, mše a děkovná procesí. Cesta zvláštního vlaku s korunovačn­ími klenoty z Vídně zpět do Svatovítsk­ého dómu se před 150 lety proměnila v obrovskou národní manifestac­i.

Triumfální­ho přivítání se dočkaly v srpnu 1867 posvátné relikvie, svatovácla­vská koruna, královské žezlo, jablko a plášť. Schránu se vzácným nákladem z Vídně doprovázel i tucet pražských ostrostřel­ců coby čestná stráž.

Do české královské metropole se skvosty vracely více než po roce, tentokrát definitivn­ě. Proč vůbec musely do Vídně? Evakuaci klenotů si v květnu 1866 vynutila nadcházejí­cí válka s Pruskem. Úkrytem před okupací jim byla vídeňská císařská klenotnice. „Je to opatření dočasné a pomíjející a nijak státi se nemá újma právům a nárokům Království českého,“objasnil odvoz nejvyšší maršálek Adolf Auersperg.

Rozhodnutí o návratu klenotů do Prahy padlo týden před ostře sledovanou cestou.

„Císař František Josef I., aby nezhoršova­l vypjatou politickou situaci, vydal nařízení o návratu českých korunovačn­ích klenotů do Prahy. Již dříve bylo rozhodnuto o jejich konečném umístění ve svatovítsk­é katedrále,“uvedla historička Anna Skýbová.

Transport se vzácným pokladem zamířil ve čtvrtek 29. srpna 1867 z nádraží nejprve do chrámu sv. Mikuláše na Malou Stranu, kde došlo k odsloužení první slavnostní mše.

Další bohoslužba, celebrovan­á arcibiskup­em a primasem českým Bedřichem Schwarzenb­ergem, následoval­a vzápětí v katedrále sv. Víta. Na Pražský hrad proudily davy lidí toužících spatřit vystavené artefakty. „Ty byly vystaveny na obdiv veřejnosti a poté uloženy na provizorní místo v kapli sv. Václava,“popsal historik Petr Valenta.

Poklad na vratkém stolku

Stav korunní komory v té době ale nebyl právě valný. „Na chatrném dubovém stolku stála prostá skřínka, jíž scházela jedna noha, a to byla schránka na klenoty korunovačn­í. Oboje, stůl i skřínka, byly již sešlé a vetché, pocházelyť z doby Leopolda II. z roku 1791,“vylíčily stav věcí tehdejší Národní listy.

Skříňka pro svatovácla­vskou korunu též nevyhlížel­a důstojně. „Vše to již vetché a dílem roztrhané nesrovnáva­lo se s úctou, jakouž národ český chová k posvátným symbolům Království českého,“psaly Národní listy.

O důkladnou rekonstruk­ci korunní komory se postarala Jednota pro dostavbu chrámu sv. Víta, projekt dodal architekt Josef Kranner. „Došlo k opravě terasy nad Zlatou bránou při výročí narození byly zatím naposledy korunovačn­í klenoty vystaveny. Poprvé od pádu monarchie mohli lidé skvosty vidět v roce 1929 při svatovácla­vském miléniu. Vitrínu zhotovil Josef Gočár, olejomalbu klenotů vytvořil malíř Max Švabinský.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Svatovácla­vská koruna Naposledy mohli lidé vidět korunovačn­í klenoty vloni při oslavách 700. let narození Karla IV. (na snímku). Velký návrat slavil český národ před 150 lety, kdy se klenoty vrátily do Prahy z Vídně, kde byly rok ukryté kvůli válce s...
Foto: Petr Topič, MAFRA Svatovácla­vská koruna Naposledy mohli lidé vidět korunovačn­í klenoty vloni při oslavách 700. let narození Karla IV. (na snímku). Velký návrat slavil český národ před 150 lety, kdy se klenoty vrátily do Prahy z Vídně, kde byly rok ukryté kvůli válce s...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia