MF DNES

Superman Froome. Během měsíce je úplně jiný

- — Tomáš Macek

Když Chris Froome počtvrté ovládl Tour, vyčítali mu, že nezískal ve Francii ani jednu etapu, že vyhrál jen díky časovkám, že se v kopcích víc bránil než útočil.

Nyní na Vueltě jako by se stal opakem sebe sama. Dominoval při strmém nedělním výšlapu na Cumbre del Sol. Získává čas v horských etapách. A útočí, kde se dá.

I kritici, nepatřící mezi fanoušky Frooma a strojové práce týmu Sky, musí uznat, že zatím jde o impozantní cyklopředs­tavení. Za devět dní neudělali jedinou chybu on ani tým. Neukázal vteřinu slabosti. Co se za touto proměnou skrývá? Jistě, právě takový byl vlastně plán celé jeho sezony. Přesto je úžasné pozorovat, když se plány proměňují ve skutečnost.

„Sezonu jsme s koučem Kerrisonem vystavěli tak, abych v týdnech před Tour ještě nebyl v nejlepší kondici,“připomíná. „To mi teď pomáhá zůstat čerstvější delší dobu.“

Nejen Tour, ale rovněž Vueltu, na které už třikrát v kariéře skončil druhý, chtěl letos vyhrát.

„Poprvé jsem se na ni mohl opravdu soustředit a absolvovat před ní i vysokohors­ké soustředěn­í,“vykládá. Nic nepodceňov­al, včetně týmové chemie. Už při srpnovém kempu chtěl mít u sebe většinu týmu, který jej podporuje ve Španělsku.

Se šéfy Sky promýšleli každý detail: Ano, v úvodních dnech častěji využijeme v kopcích mladého Moscona, je silný, ale nemusel by se silami vydržet celé tři týdny. Pak přijde coby poslední pomocník do hor na řadu Mikel Nieve.

Španěl sice po sezoně odchází do týmu Orika, ale na Vueltě ukazuje, že pro svého lídra se ještě jednou rád strhá. „V neděli mi rozjel koncovku fantastick­y,“chválí Brit.

Též ve vlastní přípravě na každou etapu se Froome stává perfekcion­istou. Během nedělního rána si na videu zas a znovu přehrával, jak předloni na Cumbre del Sol prohrál s Tomem Dumoulinem. „Nechtěl jsem stejnou chybu opakovat znovu. Letos jsem tedy zaútočil později.“

V každé z posledních tří kopcovitýc­h koncovek etap nabíral drobné vteřiny na své konkurenty, dle hesla „nejlepší obranou je útok“.

Nemusel by se až tak angažovat, vždyť v dlouhé časovce na 40 kilometrů by měl v 16. etapě na většinu svých soupeřů najet jednu až dvě minuty. „Jenže já se nechci spoléhat jen na jeden den.“

Po včerejším volném dnu stále čeká 12 etap, včetně sedmi horských dojezdů, přijdou delší i těžší kopce než doposud. Soupeřům nezbývá než doufat, že objeví díru ve Froomově brnění. „Třeba se Chris snaží najet co nejvíc času už nyní, protože cítí, že ve třetím týdnu nebude mít tolik sil,“nadhazuje Alberto Contador.

„Toho se nebojím,“kontruje lídr Sky. „Ale v minulosti jsem už prohrál Vueltu o 13 vteřin. Proto teď bojuju o každou vteřinu. Proto se stále držím v popředí pole. Ráz Vuelty to vyžaduje. Dochází zde k tolika pádům a nenadálým situacím.“

Druhý Estéban Chaves na něj ztrácí 36 vteřin, ale je slabší časovkář. „Musíme se pokusit najet na Frooma čas před časovkou,“říká Neil Stephens, sportovní ředitel Oriky. „Bohužel, zatím jsme nenašli prostor, kde útočit. Jen následujem­e.“

Froome připouští: „Pořád jsem stejný člověk jako dřív. I mne mohou potkat zlé dny.“

Pokud je však nepotká, otázka nebude znít: Vyhraje Froome?

Bude znít: O kolik vyhraje Froome?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia