MF DNES

Zákaz kouření. Naostro

Zkušební doba skončila. Přicházejí vysoké pokuty

-

Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Tříměsíční doba hájení, kterou měli hospodští k tomu, aby splnili podmínky protikuřác­kého zákona, skončila. Ode dneška je byť jediná zapálená cigareta v jejich podniku může stát až 50 tisíc korun.

Včerejškem se tak měly vyřešit všechny nejasnosti, které ze zákona vyplývají. Podle úřadů, které na jeho dodržování dohlížejí, si pod střechou pivo a cigaretu jinde než doma nebo u někoho na návštěvě dá člověk jen těžko. To znamená také výrazné problémy pro menší hospody.

Obě strany tak vložily naději především do různých soukromých klubů, jež po celé republice vznikají. Jenže hospodské, kteří ve svých podnicích kličkou chtějí možnost dál pivo s cigaretou v ruce zachovat, paradoxně podle úřadů a právníků mohou čekat ještě větší problémy než pokuty za kouření. Z moci úřadů se změnou názvu nevymaní.

Hygiena už s kontrolami začala. Stačí jí, že se v klubech vaří nebo se tam nalévají nápoje. „Ve Středočesk­ém kraji jsme na kluby dostali už tři podněty, ve dvou případech jsme skutečně přišli na porušování protikuřác­kého zákona,“uvedla například mluvčí středočesk­ých hygieniků Dana Šalamunová. Pokuty však mohou přijít až od nynějška.

Podle mluvčího Státní potravinář­ské a zemědělské inspekce Pavla Kopřivy oprávnění kontrolova­t nezáleží ani na tom, jestli se v daných prostorách nápoje či jídlo podávají zadarmo jako součást členství. Kontroloři mohou přijít stejně.

A podle právníků to může být jen ten menší problém. „Takové obcházení zákona lze kvalifikov­at jako trestný čin neoprávněn­ého podnikání. Člověk si jím může udělat daleko více problémů než užitku, protože sankce jsou v takovém případě mnohem horší,“upozornil právník Tomáš Kindl, který se tabákové legislativ­ě dlouhodobě věnuje.

A za trestný čin neoprávněn­ého podnikání může soud člověka poslat až na dva roky do vězení.

Podle Dagmar Krylové, ženy, jež se zakládáním klubů pomáhá, přitom zájem o kluby je od počátku platnosti zákona astronomic­ký. Celková čísla neexistují. Jen počet klubů spadajícíc­h pod její spolek za poslední rok vyskočil ze stovky na 170. Mají deset tisíc členů. „Tenhle zákon hospodské zlomil. Hlavně na vesnicích a v menších městech,“říká Krylová. A potvrzuje to i Miluše Juklová z Asociace hotelů a restaurací ČR, kde má na starosti komunikaci s jejími členy.

Asociace, která tvrdě lobbovala za nepřijetí protikuřác­kého zákona, však nyní paradoxně šije do soukromých klubů. „V klubech se nedodržují vůbec žádné předpisy, a navíc mohou konkurovat těm stávajícím zařízením,“obává se, že hosté raději budou chodit tam, kde si budou moc zapálit uvnitř. To podle ní může nastat hlavně v zimě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia