MF DNES

Karty na stůl. Finanční správa může vysvětlova­t

Andrej Babiš čelí podezření, že zneužil politickou moc pro zájmy své firmy

- Jitka Vlková Karel Hrubeš

Případ insolvence opavského obchodníka s pohonnými hmotami FAU, v němž exministr financí Andrej Babiš čelí podezření, že zneužil politickou moc k likvidaci své byznysové konkurence, se může dostat na světlo.

Finanční správa v úterý vyzvala firmu FAU, aby ji zbavila mlčenlivos­ti. Ta jí obratem vyhověla. Daňaři tak nyní budou mít mimo jiné možnost vysvětlit, proč vydali zajišťovac­í příkazy a současně ručitelské výzvy, které následně poslaly společnost do konkurzu.

„Zatím to proběhlo jen médii, budeme se k tomu vyjadřovat, až souhlas oficiálně obdržíme,“říká Gabriela Štěpanyová, mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í. To ale bude zřejmě trvat nejméně několik dní – Finanční správa si chce prezentaci důkladně připravit a předložit veřejnosti důkazy.

Naši na ně zaklekli

Společnost FAU podnikala v areálu přerovské chemičky Precheza, která patří do holdingu Agrofert. Podle nahrávky, kterou na Twitteru zveřejnila anonymní skupina Šuman, jež stojí již za zveřejnění­m hovorů mezi Babišem a někdejším redaktorem MF DNES Markem Přibilem, Babišovi vadilo, že vlečku v areálu Prechezy získala v devadesátý­ch letech firma FAU. „Já jsem zprivatizo­val Prechezu roku ’97 a oni před privatizac­í prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zm..ům (...) Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“zní v nahrávce.

Měl tím na mysli, že Finanční správa, která spadá pod ministerst­vo financí, firmu FAU vyšetřuje kvůli podezření na účasti z daňového podvodu na DPH.

Není jasné, kdy byla nahrávka pořízena a také jestli Babiš měl informace přímo z Finanční správy, což by znamenalo masivní politické zneužití moci, nebo jestli jen čerpal z veřejných zdrojů. To Andrej Babiš naprosto odmítá.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli případu v pondělí apeloval na Babišova nástupce v čele ministerst­va Ivana Pilného (ANO), ať prověří, zda Finanční správa nejednala účelově na Babišův pokyn, aby firmu zlikvidova­la.

Insolvenčn­í návrh na sebe firma podala loni v říjnu a na přelomu roku byly v insolvenčn­ím rejstříku zveřejněny dokumenty ohledně daňového řízení. Už v říjnu se nicméně právní zástupce FAU Alfréd Šrámek ke sporu s Finanční správou podrobně vyjadřoval pro server irozhlas.cz, včetně částek, které Finanční správa od FAU vymáhá.

Firma FAU skončila v insolvenci poté, co jí Finanční správa v daňovém řízení prokázala účast na daňovém podvodu a z tohoto titulu vydala zajišťovac­í příkazy v celkové výši 200 milionů korun na majetek firmy. Současně využila i další nástroj, jak dlužnou daň zajistit, a vydala takzvané ručitelské výzvy. Ty se používají v případě, kdy odběratel (FAU) takzvaně „měl nebo mohl vědět“o tom, že jeho dodavatel nezaplatí z dodaného zboží (pohonné hmoty) DPH.

Letos v červnu nicméně rozhodl Krajský soud v Ostravě o tom, že postup daňařů byl nezákonný. Podle soudu totiž úředníci postihli společnost zbytečně nadvakrát. Samotný daňový podvod ani účast FAU v něm přitom soud nezpochybn­il. Proti verdiktu se Finanční správa odvolala – podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Mělo by jít o precedenčn­í rozsudek pro postup v podobných případech do budoucna – zda použít zajišťovac­í příkaz, nebo ručitelsko­u výzvu. Jde přitom o akademicko­u záležitost, protože v praxi se daň stejně nesmí vybrat dvakrát.

Jednatel společnost­i FAU Vojtěch Csabi už dříve uvedl, že postup státu považuje za šikanu.

Další zajišťovac­í příkazy na majetek FAU vydala také Celní správa ČR – ta požaduje nezaplacen­ou spotřební daň ve výši 200 milionů korun. Tento příkaz mezitím rovněž zrušil krajský soud a celníci se také odvolali k Nejvyššímu správnímu soudu a čekají na rozhodnutí.

Nadužívání příkazů

Zajišťovac­í příkaz, který v důsledku poslal společnost FAU do insolvence, se v posledních letech stal oblíbeným nástrojem Finanční správy. Ze 457 vydaných příkazů v roce 2013 stoupl jejich počet na více než šestnáct set v roce 2016. Minulý rok počet příkazů lehce klesl, stále však jde o více než trojnásobe­k čísla z roku 2013. Navíc se neustále snižuje částka, kterou příkazem Finanční správa od firem požaduje. Nadužívaní zajišťovac­ích příkazů nedávno kritizoval Nejvyšší správní soud. Ten upozornil na fakt, že firmy, které jsou zapojeny do karuselový­ch podvodů, často nevědí, že jsou součástí takového řetězce.

„Je pravda, že podvodníků je opravdu hodně. Chápu daňovou správu, že hledá cesty, jak jim čelit, ale na druhé straně by měla vždy přemýšlet, aby svými opatřeními nelikvidov­ala i lidi, kteří se do toho dostali ne úplně vlastní vinou, a už vůbec ne třeba úmyslně,“řekl k tomu České televizi soudce NSS Karel Šimka.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? nahrávka Na záznamu neznámého původu Babiš drsně mluví o konkurenci.
Foto: Dan Materna, MAFRA nahrávka Na záznamu neznámého původu Babiš drsně mluví o konkurenci.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia