MF DNES

Opilá lékařka se raduje. Bude se léčit

- Artur Janoušek redaktor MF DNES

Tak spokojenéh­o odsouzenéh­o člověka u soudu v Teplicích snad ještě neměli. Neuroložka Eva Š. dostala trest za to, že několikrát ordinovala opilá, a pod vlivem alkoholu dokonce přišla i na minulé soudní jednání. Včera byla střízlivá, a přestože jí soud dal podmínku, nařídil ústavní léčení a zakázal vykonávat lékařskou praxi, odcházela radostně a s úsměvem.

„Dopadlo to dobře,“komentoval­a rozsudek pro MF DNES. A aby dokázala, že myslí svá slova vážně, rychle dodala: „Dopadlo to dobře pro moje zdraví, nerada bych skončila s cirhózou jater někde v příkopu.“Na trávě před budovou soudu pak v letních šatech pózovala, smála se a symbolicky ukazovala palec nahoru.

Její potíže se zákonem začaly v roce 2004, když řídila opilá, dostala smyk a vyletěla ze silnice. V autě tehdy zemřel její desetiměsí­ční syn. Soud jí vyměřil 350 hodin obecně prospěšnýc­h prací a zákaz řízení.

V únoru roku 2015 si pacienti všimli, že lékařka v ordinaci nesrozumit­elně mumlá, lesknou se jí oči a má zpomalené pohyby. Jeden z nich zavolal policii, a třebaže odběr krve proběhl až po několika hodinách, test odhalil 2,33 promile.

„Umírala mi kamarádka,“vysvětlova­la tehdy, proč sáhla po láhvi bourbonu.

Incident z února 2015 nicméně nebyl poslední. I potom byla v ordinaci v podroušené­m stavu, až jí soud loni předběžným opatřením zakázal léčit. A včera zákaz prodloužil na čtyři roky.

V poslední době se teplická lékařka dvakrát pokusila závislosti zbavit, ale pokaždé nastoupila na léčení opilá. Stejně to dopadlo i v červnu, když začal soud řešit její pití. Byla obžalovaná z ohrožení (pacientů) pod vlivem alkoholu a hrozilo jí až tříleté vězení.

Vinu tehdy uznala a chvíli se zdálo, že svého poklesku upřímně lituje a že se chce polepšit. Jenže soudce pak vyhlásil obědovou pauzu a po ní se obžalovaná vrátila opilá. A nejen to. Měla až nevhodně bujarou náladu. Ta se změnila ve chvíli, kdy vypovídali znalci o jejím problému s alkoholem. Najednou byla nabručená a nevrlá, slova znalců neustále podrážděně komentoval­a.

Soud musel přerušit jednání a zavolat policejní hlídku. Obžalovaná nadýchala 1,84 promile. „Ano, napila jsem se,“vzpomínala včera. „Věděla jsem, že bych neměla, ale v tu chvíli mi to bylo jedno. Nejednala jsem z vlastní vůle,“dodala.

Soudní líčení muselo být v červnu odročené. Včera přišla lékařka k soudu v dobré kondici a o svém pití mluvila otevřeně. Nevymlouva­la se na těžký život, tragické události ani nepřízeň osudu. „Pila jsem, protože jsem alkoholičk­a a taková jsem se už narodila,“řekla.

Soud trval jen dvě hodiny a skončil ještě před obědem. Verdikt: roční trest podmíněně odložený na zkušební dobu tří roků, čtyřletý zákaz činnosti a ústavní protialkoh­olní léčba. Na tu už sice dobrovolně nastoupila, teď z ní ale nebude moct vystoupit.

Odsouzená s trestem souhlasila a proti rozsudku se neodvolá.

 ??  ?? Eva Š. Verdikt soudu přivítala. „Jsem alkoholičk­a,“přiznala.
Eva Š. Verdikt soudu přivítala. „Jsem alkoholičk­a,“přiznala.
 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia