MF DNES

Konec dýmu. Teď už doopravdy!

Příští týdny ukážou, které finty kuřáků na úřady platí, a které ne.

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

Na obejití protikuřác­kého zákona bude s největší pravděpodo­bností třeba vyvinout mnohem větší úsilí, než pouze založit soukromý klub a v něm si v klidu popíjet pivo a potahovat z cigarety.

Velkou akci s cílem si toto právo zachovat rozjel marketingo­vý expert Jakub Horák. V centru Prahy zakládá prostory, v nichž se chystá natočit časosběrný dokument o životě kuřáků. Tam se podle jeho plánu bude moci kouřit a pít zároveň.

„Z asi 2,5 tisíce lidí vybereme určitý počet v řádu stovek, kteří se budou moci zúčastnit natáčení jako herci,“popisuje. „Natáčení“plánuje na dvacet let. Horák prostor zkolauduje jako filmový ateliér, s hosty uzavře herecké smlouvy a jídlo a pití jim bude nabízet jako součást cateringu při natáčení. „Konzultova­l jsem to se třemi právníky,“říká a zakládání klubů označuje za nefunkční konstrukci.

Kluby na klíč

To neudělá radost třeba podnikatel­i Petru Kocourkovi. Ten se v minulosti pokoušel zviditelni­t pochybnými nabídkami pojištění proti pokutám pro řidiče nebo EET. Před takovým podnikáním varovala jak Česká advokátní komora, tak ČNB.

Nyní ovšem zkouší představit nový hit. Založil spolek Libertas Smoke'n'Taste Club s byznys modelem podobným jako dřív. Pokud se restaurace podle návodu jeho spolku stane kuřáckým klubem a úřady budou přesto dělat potíže, Kocourek slibuje právní pomoc.

Podniky za členství platí 10 tisíc měsíčně, návštěvníc­i-kuřáci pak tisícikoru­nu. „Staňte se i vy a váš podnik součástí našeho konceptu, nabízíme vám právní řešení, poskytován­í právní ochrany, propagaci vašeho podniku prostředni­ctvím naší mobilní aplikace,“slibují webové stránky spolku, který však podle obchodního rejstříku ještě není zaregistro­vaný a rozsah právní pomoci je rovněž nejasný.

„Jeví se mi to jako podvod. Na soukromé kluby se protikuřác­ký zákon vztahuje. Pokud se uvnitř bude kouřit, pokutám se nevyhnou,“uvedl právník Tomáš Kindl, jenž se této legislativ­ě věnuje dlouhodobě.

Přesto se přetahovan­á o možné pokuty za kouření v hospodách dá očekávat. Nejasnosti totiž stále panují okolo pergol, protože ještě není jasné, jestli se podle zákona mají považovat za stavbu. To je rozhodujíc­í v tom, jestli se v nich smí kouřit, nebo ne.

Proč se nekouří? Vysvětlíme!

Zbývající detaily ohledně pravidel se však chystá naplno vysvětlit ministerst­vo zdravotnic­tví v chystané kampani za 1,6 milionu korun.

Prostředni­ctvím ní začala naplno vysvětlova­t nový zákon až poté, co vůbec začal platit. Zástupci ministerst­va budou až nyní, v posledním měsíci a půl před sněmovními volbami, objíždět krajská města a vysvětlova­t výhody nekouření.

Hlavní tváří ministerst­va přes zákon je Lenka Teska Arnoštová, která zároveň za ČSSD kandiduje ve volbách. Ministersk­ý mítink se nyní odehraje třeba 6. září v Ostravě, o den později v Brně a nakonec 4. října v Českých Budějovicí­ch.

Mluvčí ministerst­va Štěpánka Čechová však už dříve řekla, že úmyslem ministerst­va není propagovat politiky, ale informovat občany. „Kampaň má za cíl vysvětlova­t a propagovat zákon právě v prvních měsících, kdy si lidé budou zvykat na zavedené změny, a podpořit tak pozitivní přijetí těchto změn, které povedou jednoznačn­ě k vyšší ochraně zdraví,“uvedla Čechová.

 ??  ?? Opravdu poslední? Předtím, než zákaz začal platit, se kuřáci loučili se svým dýmem. Pokud se však prohlásí za účastníky natáčení filmu, budou možná moci kouřit legálně dál. Foto: František Vlček, MAFRA
Opravdu poslední? Předtím, než zákaz začal platit, se kuřáci loučili se svým dýmem. Pokud se však prohlásí za účastníky natáčení filmu, budou možná moci kouřit legálně dál. Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia