MF DNES

Obědy zdarma zlepšily školní docházku

- — Ivana Karásková

Dotované obědy významně ovlivňují nejenom školní docházku, ale i úspěch dětí z chudých rodin. Zlepšení docházky pozoruje více než polovina ředitelů mateřských škol, lepší výsledky udává čtyřicet procent oslovených. Stravování ve školních jídelnách má navíc pozitivní vliv na začlenění dítěte do kolektivu. Ukázala to analýza, kterou pro Nadaci OSF vypracoval­a agentura Median.

Podle dat Eurostatu je chudobou či sociálním vyloučením v současnost­i ohrožena pětina českých dětí, nejvíce matek samoživite­lek.

V ČR existují dva souběžné programy, které problemati­ku stravného ve školkách a obědů v základních školách řeší. Operační program

ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV) poskytuje stravné zdarma dětem z MŠ a ZŠ, pokud nouze rodin trvá minimálně tři měsíce. Druhý dotační program ministerst­va školství poskytuje bezplatné obědy pouze na základních školách, ale podmínky nároku na oběd nejsou striktně dané.

Do projektu MPSV se zapojily zatím čtyři kraje, další čtyři se přidaly pro školní rok 2017/2018. Stranou zůstává například Ústecký kraj, a to vzdor silnému zastoupení sociálně slabých rodin.

Některé sociálně slabé kraje se do projektu nezapojily s odůvodnění­m, že je to administra­tivně náročné. Z analýzy však vyplývá, že školy, které tyto výhody čerpají, si na žádnou mimořádnou pracovní zátěž nestěžují.

„Překvapilo nás, že program MPSV není využíván plošně. Také jsme zjistili, že okolo čerpání prostředků pro financován­í obědů kolují mýty, které analýza vyvrátila,“řekla Lucie Plešková z Nadace OSF.

Veřejnost obědy zdarma téměř jednohlasn­ě podporuje.

„Podle 86 % dotázaných by obědy zdarma v nějaké formě měly existovat. Jejich postoje se liší v tom, kdo by na ně měl mít nárok. Zda jenom děti z nejchudšíc­h rodin, nebo všechny děti bez rozdílu,“popsal sociolog Medianu Daniel Prokop. Podle něj by třetina veřejnosti volila variantu, v níž by měly nárok na obědy zdarma pouze děti z nejchudšíc­h rodin. Polovina respondent­ů by byla štědřejší. Část by dotovala rodiny s podprůměrn­ým příjmem a další část by poskytla bezplatné jídlo všem dětem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia