MF DNES

Ztracené miliony z nemocnic

Na Slovensku firmy s nejasnými vlastníky od stamilionů odstřihli. V Česku zatím nikoliv

- Iva Bezděková Vojtěch Srnka

Slovákům došla trpělivost s fiktivními firmami, které jsou přisáté k veřejným financím. V Česku ale mají tyto společnost­i stále snadný život. Získávají od státu zakázky za stovky milionů korun.

Na adrese Kaprova 42 je hlášeno 1 700 firem. Fyzicky by se do čtyřpatrov­é budovy nevešly ani náhodou, formálně ano. Stejně je tomu v další pražské ulici – Mezibransk­é 4. V nevelkém činžovním domě má oficiálně sídlo kolem 260 společnost­í.

Jde o takzvané schránkové firmy. Na oficiální adresu jim totiž většinou chodí pouze pošta. Fyzicky tam zaměstnanc­e nenajdete, společnost­i totiž často ani žádné nemají. Mezi těmito virtuálním­i schránkami jsou i firmy, kterým zdravotní pojišťovna a některé nemocnice posílají desítky milionů korun.

MF DNES tento týden poukázala na několik takových společnost­í, které úspěšně působí v českém zdravotnic­tví. Mezi nimi například společnost Tender Consortium, sídlící oficiálně ve zmíněné Mezibransk­é ulici. Tato firma funguje teprve rok a půl, nemá žádné zaměstnanc­e ani webové stránky.

Existovala teprve sedm měsíců, když získala první veřejnou zakázku. Její obchod je založený na tom, že přeprodává nemocniční vybavení, sanitky nebo myčky. Toto zboží jsou přitom výrobci schopni dodat do nemocnic včetně servisu sami.

MF DNES zjistila, že Fakultní nemocnice Brno nakoupila přes firmu Tender Consortium operační stůl téměř o třetinu dráže, než za kolik ho nakupují ostatní nemocnice přímo do výrobce.

Jde to i bez schránek

Slováci se před časem rozhodli se schránkový­mi firmami skoncovat. S předražený­mi zakázkami ve zdravotnic­tví totiž mají bohaté zkušenosti.

Když před třemi lety nakoupila piešťanská nemocnice o několik milionů dražší tomograf, než bylo na trhu běžné, vyšly tisíce Slováků do ulic. „Naše zdravotnic­tví je natolik zubožené, že si musí pacienti nosit do nemocnic vlastní toaletní papír, ale peníze na předražené přístroje se najdou,“volali lidé na náměstích. Tehdejší ministryně zdravotnic­tví se poté vzdala funkce.

Slovenští novináři zjistili, že nákupy přes tamní schránkové firmy předražily vybavení například v Rimavské Sobotě a dalších nemocnicíc­h. Před dvěma lety se proto Slováci pokusili skoncovat s těmito firmami pomocí legislativ­y. Podařilo se jim to ale jen částečně.

„Na Slovensku řešili, jak upravit zákon, aby firmy s nejasným pozadím nedostával­y peníze z veřejného rozpočtu. Zabránit těmto firmám v úplném přístupu k veřejným prostředků­m se ale nepodařilo,“tvrdí Jan Pavel z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Firma bez zaměstnanc­ů

Na Slovensku působí mezi „schránkový­mi firmami“především takzvané offshore společnost­i, tedy firmy, které mají sídlo v daňových rájích. České schránkové firmy, které tahají stamiliony z tuzemských nemocnic, mají sídlo v Česku. V ostatních ohledech ale znaky neprůhledn­ých firem splňují.

Dohledat konkrétníh­o fyzického vlastníka zmíněné české firmy Tender Consortium, která v posledních měsících získává zakázky za desítky milionů korun, je téměř nemožné.

Právník Ondřej Vondráček a ekonom Marek Havrda upozorňují, že v neprůhledn­ých společnost­ech mohou figurovat takzvaní bílí koně, kteří zakrývají skutečného vlastníka. „Poznat, že jde jen o fiktivního vlastníka, ovšem není jednoduché. Určitou indicií, že konečný vlastník je ‚bílým koněm‘, může být skutečnost, že konečným vlastníkem je advokát,“píší autoři materiálu na webu Korupce jako parazit.

Za firmou Tender Consortium oficiálně stojí advokátka JUDr. Nina Rydlová. „Máme čtyřicet zaměstnanc­ů,“odpovídá advokátka na dotaz redakce. Nemluví ale pravdu. MF DNES má důkazy od státních institucí, že společnost nemá vůbec žádné zaměstnanc­e.

Rydlová navíc figuruje v dalších společnost­ech, které mají podobný charakter jako Tender Consortium. Je například jednatelko­u společnost­i Active Vision, která sídlí na zmiňované adrese Kaprova 42.

Tender Consortium i Active Vision jsou vítězi tendrů ve stejných nemocnicíc­h – především v Nemocnici Na Bulovce nebo ve FN Královské Vinohrady. Rydlová zároveň právně zastupuje První chráněnou dílnu, která patří ústeckému podnikatel­i Tomáši Horáčkovi. Ten ovšem propojení s Tender Consortium odmítá.

 ??  ?? Tender Consortium, Medicoline SE, Active Vision SE. To jsou firmy, které v posledních měsících úspěšně vyhrávají soutěže za desítky milionů v českých nemocnicíc­h. MF DNES tento týden napsala, že vazby těchto firem vedou k ústeckému podnikatel­i Tomáši...
Tender Consortium, Medicoline SE, Active Vision SE. To jsou firmy, které v posledních měsících úspěšně vyhrávají soutěže za desítky milionů v českých nemocnicíc­h. MF DNES tento týden napsala, že vazby těchto firem vedou k ústeckému podnikatel­i Tomáši...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia