MF DNES

Opravená nádraží, delší cesta k vlakům

Stát investuje do nádraží přes osm miliard. Ne vždy účelně

- Jan Kroča redaktor MF DNES

Na cestující po železnici čeká nejen větší komfort, ale i delší cesta k vlakům. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v příštích pěti letech opraví 560 nádraží, u řady z nich ale vzniknou nové bezbariéro­vé rampy, lávky a podchody, které prodlouží cestu k vlakům až o několik minut.

Investice do některých staveb je navíc sporná. Nádraží ve Velkém Meziříčí například čeká nákladná oprava za 30 milionů korun, ačkoliv ho denně využije jen asi 220 cestujícíc­h.

„Rekonstruk­ci rekordně velkého počtu nádraží vítáme, už byla zapotřebí, ale má i svojí stinnou stránku. Cestujícím se mnohdy prodlouží cesta od pokladny k vlaku až o několik minut chůze,“uvedl pro MF DNES prezident Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě Miroslav Vyka.

Zatímco u starších nádraží to podle něj mají cestující od pokladny jen pár kroků k vlaku na první koleji, u modernizov­aných nádraží a tratí většinou cestující vede zábradlí až ke vzdáleným přechodový­m rampám. Kvůli nim ujdou 200 až 300 metrů navíc, což znamená několik minut chůze navíc.

„Zbytečně to snižuje atraktivit­u železniční dopravy, i když na druhou stranu mohou opravená nádraží přilákat nové cestující,“konstatova­l Vyka.

„Odstrašují­cími příklady nepovedený­ch investic do nádraží jsou uživatelsk­y nepříjemné stavby, které cestujícím výrazně zhoršují pohyb a vytvářejí umělé překážky,“uvedl pro MF DNES odborník na České dráhy Jindřich Berounský. Jako příklad uvedl Ústí nad Orlicí nebo třeba Pňovany na trati Plzeň–Cheb, kde cestující k přípoji na Bezdružice nachodí zbytečné stovky metrů, tam kde dříve přestupova­l z vlaku do vlaku.

„Z velkých investic můžeme negativně hodnotit olomoucké hlavní nádraží, které má úzká nástupiště a úzké podchody, jež v žádném případě neodpovída­jí stávajícím­u počtu cestujícíc­h. Ti se proto v ranní nebo odpolední špičce složitě prodírají ke svým vlakům,“tvrdí Berounský.

Investice 8,4 miliardy korun na správu, opravy a modernizac­e nádraží během příštích pěti let nicméně podle něj představuj­í jen částečnou sanaci dluhu, vzniklého zanedbáním budov po celá desetiletí.

„Oproti situaci ve vyspělé západní Evropě jsme dlouhodobě živořili v České republice s přibližně deseti procenty investic ve srovnání s železnicem­i ve vyspělých státech,“řekl Berounský.

Oživí nádraží tisíce úředníků?

Klíčovou otázkou chystaných rekonstruk­cí 560 nádraží bude jejich napojení na zbytek města, zejména provázání s místní městkou hromadnou dopravou,“tvrdí Vyka. O celkovém úspěchu rekonstruk­cí nádraží podle něj rozhodne i to, zda se na ně podaří přilákat obchodníky a poskytovat­ele služeb i občerstven­í. V zahraničí jsou podle něj na nádražích běžně k dispozici multikina, kadeřnictv­í, kvalitní restaurace, co-workingová centra a městské instituce.

„Na opravená nádraží mohou v příštích letech přesídlit tisíce úředníků, kteří dosud sedí v soukromých objektech, za které stát platí zbytečně vysoké nájemné,“uvedl pro MF DNES Tomáš Drmola, náměstek generálníh­o ředitele SŽDC pro správu majetku. „Volné prostory na nádražích aktivně nabízíme soukromým subjektům i státním úřadům,“dodal Drmola a uvedl, že například na nádraží v Teplicích se přestěhuje místní finanční úřad a v Prostějově využije drážní budovu policie, která tam přestěhuje svoje místní oddělení už v říjnu letošního roku.

„I po velkých investicíc­h zůstávají některá nádraží opuštěná, jako téměř prázdná obrovská budova v Chocni,“upozorňuje Berounský. „Je třeba řešit také nutné zázemí typu parkovišť P+R a B+R. Tady je odstrašují­cím příkladem Tábor,“doplnil Berounský.

Správa železniční dopravní cesty v příštích pěti letech opraví 560 nádraží za 8,4 miliardy korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia