MF DNES

Miliardový obchod. Slevomat je Britů

O jedničku mezi slevovými portály se ucházelo více než deset zájemců. Na prodej mohou brzy být i její konkurenti.

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

levomat.cz po sedmi letech své existence mění majitele. Původně český slevový portál koupila nadnárodní společnost Secret Escapes, která sídlí ve Velké Británii a v Česku provozuje portál Travelist.cz. Cenu transakce zúčastněné strany tají.

Spekuluje se, že Britové za portál nabízející slevy všeho druhu mohou zaplatit okolo 1,5 miliardy korun. Šlo by tak o jeden z největších obchodů na českém internetu.

O Slevomat byl obrovský zájem. Od března, kdy se o prodeji začalo jednat, se do námluv zapojilo více než deset uchazečů z České republiky i ze zahraničí. Podle zdroje MF DNES ve finálovém souboji o portál přihazoval­a také investiční skupina Penta a německý mediální dům Bauer Media. Druhý jmenovaný loni akvizicí většinovéh­o podílu v holdingu NetBrokers získal konkurenčn­í portál Zapakatel.cz a také ePojisteni.cz, které bylo hlavním sponzorem fotbalové ligy.

Secret Escapes koupila nejznámějš­í slevový portál v Česku od současných vlastníků, kterými jsou zástupci investiční­ch skupin Miton, Enern a In-Bridge. Společně se Slevomatem považuje i Tomáš Fikar, spoluzakla­datel konzultačn­í společnost­i Acomware, která se specializu­je na on-line ekonomiku.

„Pro minulé vlastníky je prodej logickým krokem. Slevomat už zkrátka přerostl jejich pole působnosti a nový vlastník má dostatek zkušeností v byznysu, který se bude čím dál více orientovat na cestování. Svou zkušeností, pozicí a zázemím bude schopen čelit globálním hráčům typu Booking.com nebo Airbnb.com, kteří do segmentu z různých stran vstupují,“uvádí Fikar.

Doba prodejů a nákupů

(v mil. Kč)

Zisk/ztráta Tržby

Ve finálovém souboji o portál přihazoval­y také investiční skupina Penta a Bauer Media.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia