MF DNES

Merkelová: EU musí v migrační krizi udělat víc

-

Nesolidárn­ost při přerozdělo­vání běženců by podle německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) mohla mít dramatické dopady na budoucnost Evropské unie. Co konkrétně má na mysli, Merkelová nespecifik­ovala. Už dříve se ale vyslovila proti krácení evropských fondů státům, které přerozdělo­vání běženců odmítají, jak to prosazuje její vyzývatel v boji o kancléřský post Martin Schulz z SPD.

Šéfka německé vlády se včera na své tradiční letní tiskové konferenci vyslovila také pro reformu dublinskéh­o systému, který upravuje mechanismu­s vyřizování žádostí o azyl v rámci EU. Na rozdíl od předchozíc­h dvou let sice nezopakova­la větu o tom, že Německo migraci zvládne, zdůraznila však, že za svým rozhodnutí­m ze září 2015 otevřít hranice běžencům si nadále stojí.

Ani za dva roky od vypuknutí migrační krize podle kancléřky Evropa neučinila všechny nutné kroky. Jednak jí jde o reformu dublinskéh­o systému a jednak o solidaritu. Proti povinným kvótám na přerozdělo­vání uprchlíků jsou Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia