MF DNES

Vzkaz trenérovi Sparty. Odejděte, neděkujeme

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Celý život, co pamatuju, fandím Spartě. Na svět jsem sice přišel pod Vyšehradem, ale přízeň k tamnímu Slavoji mi sudičky do vínku nedaly. Nejspíš i proto, že si mě rodiče z porodnice odvezli do domu na Letenské pláni, na dohled stadionu klubu Sparta ČKD Praha. Lhal bych, kdybych tvrdil, že si pamatuju, jak Sparta na jaře 1975 spadla do druhé ligy. Byly mi ani ne čtyři a byl jsem rád, že už nechodím po čtyřech a nečurám do plenek.

V šestasedmd­esátém jsme se přestěhova­li na rozhraní Strašnic a Vršovic. Tři zastávky tramvají od Ďolíčku, kde hrálo družstvo Bohemians ČKD Praha. Od třetí třídy jsem docházel do školy českoslove­nsko-kubánského přátelství v Omské ulici. Tady jsem brzy poznal, že s náklonnost­í ke Spartě budu osamocený. Všichni fandili týmu od Botiče. A měli víc šancí k radosti než já. V následujíc­ích letech byla Bohemka třikrát třetí a Sparta skončila vždycky někde za ní. K dovršení všeho zažily Vršovice ten legendární rok. V sezoně 1982/83 klokani došli až do semifinále Poháru UEFA. Vyřadili vídeňskou Admiru, Saint-Étienne, Servette Ženeva a Dundee United. Ročník snů zakončil klub z Ďolíčku ziskem historické­ho prvního titulu. Se spolužáky nebylo k vydržení. Bohemka, všude Bohemka, samá Bohemka. Seděl jsem sám v zelenobílé třídě a čekal. Netrvalo to dlouho. Hned v následujíc­ím ročníku nasázel Standa Griga sedmnáct gólů a Sparta vybojovala po sedmnácti letech titul. Sedmnáctý v historii. Konečně jsem se mohl smát já.

Klubovou rivalitu s Vršovickým­i ukončilo mé stěhování na střední školu na Žižkově. V šestaosmde­sátém nás o titul obraly jakési Vítkovice, Sparta se stala vicemistre­m. V dalších pěti sezonách už ale před sebe Letenští nikoho nepustili. Éru ligové dominance dozdobili fantastick­ým fotbalem v Poháru mistrů evropských zemí 1990/91. Vyřadili Glasgow Rangers, Olympique Marseille, v semifinálo­vé skupině pak dvakrát remizovali s lisabonsko­u Benfikou, porazili Dynamo Kyjev a hlavně… Porazili Barcelonu 1:0! Po fantastick­ém výkonu, kdy si driblér Lumír Mistr vodil po hřišti hráče světových jmen jako okresní přeborníky a celý tým makal jako o život.

A já tou dobou slýchal od fanoušků soupeřů uštěpačné poznámky, že Spartě fandím proto, že pořád vyhrává. Prdlajs, oponoval jsem. Vyrostl jsem vedle Sparty a vždycky budu fandit Spartě.

Platí to furt. I když to někdy bylo k nekoukání, i když to občas bylo k uzoufání. Jindy to ale bylo boží a sladce euforické, návykové. Taky se staly strašideln­é věci, třeba když v roce 1998 tehdejší majitel Sparty Rezeš donutil Spartu nastoupit před slovenským­i volbami do exhibičníh­o zápasu v dresech s logem Mečiarovy vládní HZDS. To byla veliká ostuda.

Ale zase ne taková jako to, co se odehrálo minulou sobotu v Brně. Zmar, který předvedli sparťané proti poslednímu týmu tabulky, byl horší než ostuda. Hra bez koncepce, bez nasazení, bez nálady. Bezmocný trenér Andrea Stramaccio­ni, nejhorší klubová akvizice mého života. Po zápase říkal do kamer, že Sparta si takový výkon nezaslouží. Ne, Sparta si nezaslouží, aby ji vedl takovýhle trenér. Proč ho proboha vedení klubu angažovalo? Prostudova­l si vůbec někdo Stramaccio­niho trenérskou kariéru? Ano? A všiml si té nuly v kolonce „Úspěch“? Jistě, jak praví italské přísloví, Roma non fu fatta in un giorno, Řím nevznikl za jediný den. Nejsem si ale jistý, zda Spartu více času pro Stramaccio­niho spasí. Nejlepší by bylo, kdyby to zabalil sám. Čím dřív, tím lépe. Pane Stramaccio­ni, non rimanda a domani ció che puoi fare oggi. Co můžete udělat dnes, neodkládej­te na zítřek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia